Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σήμερα η μεγάλη απεργία στη Γαλλία – Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι να καταργήσουν το νόμο του Μακρόν στους δρόμους!

Στη Γαλλία αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ

Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης, στις επιτάξεις απεργών αλλά και στην ωμή βία από τις δυνάμεις καταστολής, οι εργαζόμενοι της Γαλλίας είναι σε θέση μάχης για τη σημερινή μεγάλη απεργία, συνεχίζοντας πιο δυναμικά, μαζικά και μαχητικά τις  κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν εδώ και μήνες τη χώρα, ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο που πέρασε με προεδρικό διάταγμα η κυβέρνηση Μακρόν.

Συγκινητικά είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης που έρχονται από τους εργάτες όλου του κόσμου. Υπενθυμίζεται ότι στις σημερινές διαδηλώσεις θα συμμετάσχει ο Γ. Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υποψήφιους βουλευτές Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου και Γιώργο Πέρρο.

Το πρόγραμμα του Δημήτρη Κουτσούμπα είναι το εξής (με ώρα Γαλλίας):

– Στις 10.30 θα παρευρεθεί σε συγκέντρωση σιδηροδρομικών, στο σταθμό του Μον Παρνάς και θα απευθύνει χαιρετισμό.

– Στις 14.00 θα συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση, με μπλοκ Ελλήνων εργαζομένων στη Γαλλία, στην πλατεία της Βαστίλης.

– Το απόγευμα θα μιλήσει σε σύσκεψη Ελλήνων μεταναστών, εργαζομένων και φοιτητών, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Γαλλίας του ΚΚΕ.

Επίσης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ  θα συμμετάσχει στη μεγάλη γενική απεργία  και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, με σύνθημα «Νίκη στους εργάτες της Γαλλίας – Victoire pour les travailleurs de France».

 

Το Παρίσι, αλλά και άλλες πόλεις της Γαλλία είναι στο πόδι και οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους είναι αποφασισμένη να καταργήσουν το νόμο τους δρόμους!

Η κυβέρνηση του Εμ. Μακρόν δεν διστάζει να κατεβάσει και έφιππους στρατοχωροφύλακες, σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Πάντως, οι προσπάθειες της πέφτουν στο κενό. 

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με απεργίες σε μεγάλους χώρους δουλειάς και αποκλεισμούς μεταφορικών κόμβων, προετοιμάζουν από τις προηγούμενες ημέρες το σημερινό μεγάλο απεργιακό ραντεβού. 

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Λιμάνια και Προβλήτες της CGT πραγματοποιεί 72ωρη απεργία μέχρι και σήμερα, ενώ 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα σε μια σειρά μεγάλους τόπους δουλειάς σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, η Χημική Βιομηχανία κ.λπ.

Με στόχο την προετοιμασία της σημερινής απεργίας έγιναν και σήμερα αγωνιστικές παρεμβάσεις σε πολλές περιοχές.

Στο Περπινιάν, στα νότια της χώρας, εργαζόμενοι σε εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, που συνεχίζουν τις απεργίες τους, έριξαν εκατοντάδες μετρητές ρεύματος μπροστά από τη νομαρχία.

Παράλληλα μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης συνεχίζονταν οι διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με στόχο η οργή για την αντιλαϊκή πολιτική να μετατραπεί σε παραπέρα ενίσχυση της πάλης. Στις μεγάλες αποθήκες καυσίμων της «Esso», στη Fos-sur-Mer (στην περιοχή της Μασσαλίας) οι απεργοί περιφρούρησαν αποφασιστικά και χτες την απεργία τους (στα διυλιστήρια οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες), με την έμπρακτη στήριξη απεργών και από άλλους κλάδους. 

Χαλυβουργοί διαδήλωσαν μέσα στη βιομηχανική ζώνη Elancourt (κοντά στο Παρίσι), έχοντας στο πλευρό τους και σιδηροδρομικούς της περιοχής, που απεργούν από τις αρχές του Μάρτη.

Εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες διαδήλωσαν στις Βερσαλλίες (προάστιο του Παρισιού), ενώ μαζί με σιδηροδρομικούς απέκλεισαν σταθμούς του τρένου. Αποκλεισμοί οδικών και άλλων συγκοινωνιακών κόμβων έγιναν και χτες, μεταξύ άλλων στους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Τουλούζης και της Νίκαιας.

Στο Παρίσι, το απόγευμα της Τετάρτης έγινε μία ακόμη διαμαρτυρία, παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να την καταστείλει.

Στους δρόμους βγήκαν και εργαζόμενοι της Νανσί, στήνοντας οδοφράγματα.

Στη Λιλ, μέλη του Κινήματος Νέων Κομμουνιστών της Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και την κρατική καταστολή, δηλώνοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την απόσυρση του νόμου.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν σε χτεσινή συνέντευξη εξέφρασε τη λύπη του επειδή …δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την «ανάγκη» των νέων ανατροπών.

Επέμεινε ότι αυτές είναι «αναγκαίες», επαναφέροντας κάλπικους εκβιασμούς ότι διαφορετικά θα μειώνονταν οι συντάξεις ή θα αυξάνονταν κρατήσεις και φόροι (μέτρα που έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνονται στην αντιλαϊκή φαρέτρα). Κατηγόρησε δε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν δέχτηκαν διάλογο και συμβιβασμούς.

Υποστήριξε εξάλλου ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνησή του, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν νέες «προτάσεις» για τη Μετανάστευση, τη γαλλική βιομηχανία, τον «εκσυγχρονισμό» Υγείας και Παιδείας, που πολλές θα είναι «οδυνηρές» – όπως ομολόγησε – αλλά δήλωσε αποφασισμένος να τις προωθήσει, χαρακτηρίζοντάς τες «απολύτως αναγκαίες»

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις