Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σε πλήρη διάλυση η Υγεία: Κλείνει η Μονάδα Βραχυθεραπείας για τον καρκίνο στο «Αλεξάνδρα»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» έκανε το πρωί της Παρασκευής η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» έκανε το πρωί της Παρασκευής η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), απαιτώντας την άμεση λειτουργία της Μονάδας Βραχυθεραπείας, που παρέχει εξειδικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με ειδικό σύγχρονο εξοπλισμό.

Η σημερινή μέρα είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας της Μονάδας, καθώς δεν έχει αντικατασταθεί όπως θα έπρεπε το απαραίτητο μηχάνημα, και είναι άγνωστο ποτέ θα επαναλειτουργήσει. Στην παρέμβαση συμμετείχαν εργαζόμενες στο Νοσοκομείο και στη μονάδα βραχυθεραπειας, καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

«Αυτό το υπουργείο είναι της Εμπορίας, ανοίξτε τη μονάδα της βραχυθεραπείας», κατήγγειλαν οι γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας.  

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση της διαδικασίας προμήθειας νέου εξοπλισμού.

«Η Διοίκηση μετά τη δυναμική μας κινητοποίηση αναγκάστηκε να δηλώσει στην αντιπροσωπεία μας ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση προμήθεια του εξοπλισμού», ενημέρωσε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, τις συγκεντρωμένες. Δίπλα στο συγκεκριμένο πρόβλημα ανέδειξε τη συνολική κατάσταση στην Υγεία, από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές, μέχρι το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων και τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. «Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, είναι πολιτική εμπορίας της υγείας, της πρόνοιας, των αναγκών μας», σχολίασε και κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα.

«Μία από τις ελάχιστες μονάδες βραχυθεραπείας στη χώρα μας που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο κλείνει… μέχρι νεωτέρας», καταγγέλλει η ΟΓΕ. Όπως επισημαίνει, με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, το Νοσοκομείο δεν έχει προμηθευτεί το σύγχρονο εξοπλισμό για την αντικατάσταση της παλιότερης συσκευής που τελείωσε ο χρόνος ζωής της. Η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε τη χρηματοδότηση παρά την έγκαιρη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου, ενώ τώρα «παραπέμπει σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταθέτοντας το άνοιγμα της Μονάδας, στην καλύτερη περίπτωση το Δεκέμβριο του 2024», τονίζει η ΟΓΕ στην ανακοίνωση που μοίρασε σε εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδούς.

«Δεν ανεχόμαστε από τη μία να δίνουν ψίχουλα για τα δημόσια νοσοκομεία, που λειτουργούν υποστελεχωμένα και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό εμπορευματοποιώντας τη λειτουργία τους (βλέπε απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία) και από την άλλη να τροφοδοτούνται τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας που κερδοφορούν κάνοντας εμπόριο με τις ανάγκες των ασθενών, των γυναικών που δίνουν μάχη με το γυναικολογικό καρκίνο», προσθέτει.

«Το ζήτημα του γυναικολογικού καρκίνου αφορά όλους», τόνισε η Αλεξάνδρα Βρακά, εργαζόμενη στη Μονάδα Βραχυθεραπείας. Μιλώντας στην κινητοποίηση ανέδειξε τη συστηματική απαξίωση του τμήματος, παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» είναι νοσοκομείο αναφοράς για ασθενείς με γυναικολογικούς καρκίνους, διαθέτει έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό. Έτσι, η μονάδα είχε προγραμματισμένη για την Παρασκευή μια και μόνο τελευταία θεραπεία, καθώς στην κυβέρνηση, το υπουργείο και τη Διοίκηση ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι θα κλείσει. Όσον αφορά τις υποσχέσεις του υπουργείου ότι θα εξασφαλιστεί νέο μηχάνημα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπενθύμισε ότι η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού είχε ενταχθεί υποτίθεται σε προγράμματα και το 2017, το 2019, το 2022, χωρίς αποτέλεσμα. Όσο για τις διαβεβαιώσεις πως όλες οι ασθενείς θα συνεχίσουν τις θεραπείες τους στον «Άγιο Σάββα», υπογράμμισε ότι όταν το τμήμα λειτουργεί κανονικά πραγματοποιεί 20 θεραπείες την εβδομάδα.

«Οι ασθενείς μας δεν είναι αριθμοί. Είναι γυναίκες που τις φέρνουν τα παιδιά τους, οι οικογένειες, οι αγαπημένοι τους, για να θεραπευθούν. Δεν μπορούν να περιμένουν 8 μήνες για να επαναλειτουργήσει η μονάδα», ξεκαθάρισε. 

«Μας αφορά όλες και όλους το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως μας αφορά κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας», ξεκαθάρισε η Έφη Ρογκάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, που στήριξε με απόφασή του την κινητοποίηση, ενώ οργανώνει νέα παρέμβαση την προσεχή Δευτέρα στο Αιγινήτειο. 

Την αποσάρθρωση και την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και την αυξανόμενη κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων που πριμοδοτούνται από την κατάσταση αυτή, στηλίτευσε ο Χάρης Χουρδάκης, από τη Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ. 

Η ΟΓΕ διεκδικεί: Άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας Βραχυθεραπείας με τον σύγχρονο εξοπλισμό. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των γυναικών και των οικογενειών τους. Καμία πληρωμή για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση της υγείας μας. Από 902.gr 

Απόψεις