Όταν ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ … ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ!

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΚΑΣ Απόψεις • 17 Σεπτεμβρίου 2014

 

Αν κάποιος σας έλεγε πως ο πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ανήκει σε εκείνους που κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία, το λιγότερο που θα του λέγατε είναι ότι είναι τρελός ή βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.

Υπάρχουν, ωστόσο, μια σειρά στοιχεία και ενδείξεις, που βεβαιώνουν ότι και ο Αντώνης Σαμαράς (δεν είναι ο μόνος), δουλεύει ουσιαστικά για την εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να δικαιώσει τις φιλοδοξίες του Αλ. Τσίπρα για «συγκρότηση Αριστερής κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ». Το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ (του δεύτερου με βάση τα γκάλοπ κόμματος), ασχολείται συνεχώς με το ΣΥΡΙΖΑ (που με βάση τα γκάλοπ είναι το πρώτο κόμμα) και τον αρχηγό του, δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Τελευταίο, αλλά χαρακτηριστικό, παράδειγμα, ότι «τρίζει η καρέκλα» του πρωθυπουργού- και όσων στηρίζουν την συγκυβέρνηση- αποτελούν και οι χτεσινές δηλώσεις του «υπεύθυνου», υποτίθεται, πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες σε βουλευτές της ΝΔ στο εντευκτήριο της Βουλής- σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- δήλωσε μεταξύ άλλων πως «με βάση τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, στην υποθετική περίπτωση που γίνουν εκλογές και τις κερδίσει την επομένη δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες». Και στο ίδιο μότο- επιχειρώντας να βάλει τέλος στην εκλογολογία- πρόσθεσε: «Όποιος μιλά για εκλογές τώρα, ή δεν ξέρει από πολιτική ή δεν θέλει το συμφέρον του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα»!

Αν πιστέψουμε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι- εκτός από «εχθρός του λαού» και …«ανθέλληνας! Αν και αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν, ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει σε πολλά το ΠΑΣΟΚ του 1981- που άλλα υποσχόταν στα λόγια και άλλα τελικά έκανε στην πράξη όταν έγινε κυβέρνηση- ωστόσο νομίζουμε ότι παρόμοιες δηλώσεις- κινδυνολογικού χαρακτήρα- σαν κι’ αυτές που έκανε χτες ο Αντ. Σαμαράς, όχι μόνο δεν πείθουν αλλά στο τέλος φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Κάθε μέρα που περνάει, λιγοστεύουν εκείνοι που- τρομοκρατημένοι από την κυβερνητική προπαγάνδα- πιστεύουν τα παραμύθια του τύπου πως «αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες» ή ότι «θα έρθει η καταστροφή της χώρας» και άλλα παρόμοια. Πολύ περισσότερο όταν και ο Αλέξης Τσίπρας- φιλοδοξώντας να κερδίσει τις εκλογές- φροντίζει (με τη βοήθεια, είναι αλήθεια, όλο και περισσότερων ΜΜΕ) να ρίχνει συνεχώς «νερό στο κρασί» και να «στρογγυλεύει γωνίες». Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βεβαιώνουν ότι ενδιαφέρονται να διαχειριστούν καλύτερα, το ισχύον καπιταλιστικό σύστημα και όχι για την ανατροπή του.

Στο  πλαίσιο αυτό, εντάσσονται τόσο η παλαιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση,  όσο και αυτή που έκανε την Κυριακή από το βήμα της 79ης ΔΕΘ πως «δεν αποτελεί προτεραιότητα μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ». 

Θυμίζουν τις δηλώσεις Ράλλη το 1981

Αξίζει, εδώ, να σημειώσουμε και το εξής: Οι χτεσινή δήλωση του Σαμαρά, ότι δηλαδή αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός, «δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες», μας θυμίζει την- ιδιαίτερα πολωμένη- προεκλογική περίοδο του 1981. Ο τότε πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ Γεώργιος Ράλλης– βλέποντας πανικόβλητος την καρέκλα της εξουσίας να φεύγει κάτω από τα πόδια του και το ΠΑΣΟΚ να οδεύει ακάθεκτο προς την κυβερνητική εξουσία- δεν δίστασε να προσφύγει και στην κινδυνολογία, προειδοποιώντας τον ελληνικό λαό πως … «θα το μετανιώσει», αν τυχόν στις εκλογές της 18ης Οκτώβρη ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ»!

Ανεξάρτητα από το τι θα βγάλει η κάλπη, όταν γίνουν εκλογές, το βέβαιο είναι ένα. Αφού δεν τα κατάφερε ο Ράλλης το 1981, να ανακόψει την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, προειδοποιώντας το λαό ότι θα μετανιώσει (μην ξεχνάμε ότι από τα προεκλογικά μπαλκόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου όδευε προς την πρωθυπουργία με κάλπικες διαβεβαιώσεις ότι «το ΠΑΣΟΚ θα βγάλει την Ελλάδα από το λάκκο λεόντων της ΕΟΚ και τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ»), είναι δυνατό να τα καταφέρει ο Αντ. Σαμαράς; Αλήθεια, πόσους πείθουν οι κινδυνολογικές του δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά ότι «αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν μείνει ευρώ στις τράπεζες», όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του προέδρου της Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνει δημόσια πως δεν προτίθεται να βγάλει την Ελλάδα ούτε έξω από την ΕΕ, ούτε έξω από το ΝΑΤΟ;

Η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ μετά το ΄81

Αν τα σημειώσαμε, όλα τα παραπάνω, το κάναμε γιατί κάποιοι συντηρούν αυταπάτες, πως- αν και όταν σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ- θα γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα και οι ελπίδες τους για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο ή- έστω- τα ιδανικά του Πολυτεχνείου. 

Η μετάλλαξη που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ, από τον Οκτώβρη του 1981 που- με κεντρικά συνθήματα, «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» ή «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» κλπ- μέχρι σήμερα, είναι διδακτική. Αφού λοιπόν το ΠΑΣΟΚ, ξέχασε τόσο γρήγορα τις προεκλογικές δεσμεύσεις (αυτές που είχε αναλάβει με το «Συμβόλαιο με το λαό» που προέβλεπαν ρήξεις και ανατροπές με το καπιταλιστικό σύστημα (έξοδο της Ελλάδας από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ κλπ), είναι δυνατόν να ικανοποιήσει τις προσδοκίες και τις ελπίδες των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει- και μάλιστα προεκλογικά- ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ;

Μακάρι να διαψευστούμε.

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email