Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Roger Waters: Εμείς ο λαός πρέπει να πούμε “όχι” στη γενοκτονία των Παλαιστινίων

«Η ιστορία και το μήνυμα είναι να επικοινωνούμε με κάθε χτύπο της καρδιάς μας με τα αδέρφια μας και όταν..

«Η ιστορία και το μήνυμα είναι να επικοινωνούμε με κάθε χτύπο της καρδιάς μας με τα αδέρφια μας και όταν κάνουν λάθος πρέπει να τους το λέμε. Θα αντισταθώ με μη βίαιο τρόπο στα τρομερά πράγματα που κάνετε σε αυτό τον πλανήτη». Αυτά δηλώνει ο Roger Waters σε μια συνέντευξη ποταμό στον Πάνο Χαρίτο και το Kontra Channel.

Ο 80χρονος πρώην ηγέτης των Pink Floyd δεν μασάει τα λόγια του και αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ενώ του έχει δημιουργήσει προβλήματα, καθώς έχει δεχθεί σοβαρές επιθέσεις από θεσμούς, κοινότητες και κυβερνήσεις. Μιλώντας για το αιματοκύλισμα στη Γάζα υπογραμμίζει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων. 

«Δεν είμαι ιστορικός είμαι μουσικός. Έχω πολιτικές απόψεις και είμαι άνθρωπος. Το σόου μου σχετίζεται με την αντίσταση ενάντια στην άρχουσα τάξη σε πολιτικό επίπεδο. Αυτή η καθεστηκυία τάξη είναι καταστροφική για όλους μας με εξαίρεση ίσως περίπου 100 πάρα πολύ πλούσιους ανθρώπου. Στην περίπτωση της Παλαιστίνης, του Ισραήλ, των Αγίων Τόπων αυτούς τους σκοτώνει πολύ πιο γρήγορα από ότι εμάς αυτή τη στιγμή» δηλώνει ο Roger Waters και προσθέτει «η πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να αφανίσουν τους Παλαιστίνιους ή να τους εκτοπίσουν στην έρημο του Σινά και να πεθάνουν εκεί» 

Σε άλλο σημείο αναφέρει «χρειάζεται να αντισταθούν όλοι, να εκφράσουν την άποψή τους. Είναι αηδιαστικό και γίνεται στο όνομά τους γιατί οι κυβερνήσεις τους στηρίζουν 100% την γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Εμείς ο λαός πρέπει να πούμε “όχι” πρέπει να σταματήσει».

Φυσικά ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι όλοι οι ισραηλινοί το ίδιο «δεν πιστεύουν όλοι στην γενοκτονία. Η κυβέρνησή τους το πιστεύει, η ακροδεξιά το πιστεύει. Η κυβέρνηση πιστεύει στην υπεροχή, στη δική τους υπεροχή. Εμείς πρέπει να τους το πούμε, όχι η Χαμάς. Πρέπει να τους πούμε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό στα αδέλφια μας. Υπάρχει μόνο μια φυλή και είναι η ανθρώπινη φυλή».

Παραδέχεται ότι η πολιτική του στάση έχει αντίκτυπο, καθώς έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές ακόμη και τις τελευταίες ημέρες να σταματήσουν τις συναυλίες του, όμως στέλνει το μήνυμα ότι «δεν μπορούν να με σταματήσουν».

Χτυπάει καμπανάκι για την άνοδο του φασισμού ως αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού αναφέροντας «υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους κανονικούς ανθρώπους. Η φρικτή ιδέα που προσπαθεί να πουλήσει η άρχουσα τάξη είναι ότι θα έπρεπε να δουλεύουν περισσότερο. Είναι πολύ δύσκολο να οργανωθούν, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούν, αλλά πρέπει να αντισταθούν».

Και συνεχίζει «είναι το άμεσο αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης των απλών ανθρώπων της Ευρώπης και των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό ότι ο πλούτος διοχετεύεται προς τα κάτω. Μόλις τον αποκτήσουν τον κρατάνε με μανία. Το πρόβλημα είναι ότι στον πάτο δεν υπάρχει εκπαίδευση, δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, δεν υπάρχει υγειονομική περίθαλψη και κοινωνικές υπηρεσίες. Και τι έχουμε; Έχουμε τη Γερμανία του 1933. Αυτό είναι που έχεις μπροστά σου και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει μετά και παίρνεις τη άνοδο του φασίστα δημαγωγού».

Εξέφρασε τη λύπη και απογοήτευσή του για τους Νick Mason και David Gilmour όταν κυκλοφόρησαν με το όνομα των Pink Floyd ένα τραγούδι για την Ουκρανία.  Σημείωσε, πάντως, με νόημα «όταν τα απομεινάρια των Pink Floyd έκαναν αυτό, λυπήθηκα πολύ, αλλά δεν διαβάζουν τόσο όσο εγώ ούτε ο David ούτε ο Nick». Για το ουκρανικό, πάντως, επισήμανε ότι «ο πόλεμος τελείωσε στην Ουκρανία, όλοι φαίνεται να το ξέρουν αυτό, απλά δεν ξέρουμε πώς να το πούμε για να μην φανεί ότι κάποιος είναι χαμένος και για να μην υπάρξει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος». Mε πληροφορίες efsyn.gr

Διαβάστε επίσης: Ο Roger Waters για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: “Οι Αγγλοι τα έκλεψαν. Προφανώς πρέπει να είναι πάνω στον Παρθενώνα”

Σχετικά θέματα

Απόψεις