Αποφασισμένοι είναι οι κάτοικοι της Ρόδου να μπλοκάρουν ενέργειες που θα οδηγήσουν στην δημιουργία πάρκου ανεμογεννητριών στον Προφήτη Ηλία. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα εμπόδισαν όχημα της αρχαιολογικής υπηρεσίας προκειμένου να μην γίνει αυτοψία για αποχαρακτηρισμό αρχαιολογικού χώρου ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών .
Ταυτόχρονα αντίθετες στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή τους, είναι οι δημοτικές κοινότητες Καλυθίων και Σαλάκου στην Ρόδο.
Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, προχθές συνεδρίασε το συμβούλιο της κοινότητας των Καλυθιών με το επίμαχο θέμα στην ημερήσια διάταξη και σύμφωνα με τον πρόεδρό της, κ. Βασίλη Σωτρίλλη, εκείνο στο οποίο κατέληξαν είναι ότι επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση και μάλιστα από ειδικούς, σχετικά με το τι σημαίνει στην πράξη εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Για τον λόγο αυτό, θα συγκαλέσουν και μία ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα αυτό και θα καλέσουν και υπηρεσιακούς για να τους λύσουν τις όποιες απορίες.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος, θεωρούν πολύ βασικό να είναι ενημερωμένοι πριν δηλώσουν ποια θα είναι η στάση τους και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αναφέρει, ακόμη, ότι, από την ενημέρωση που έχουν μέχρι τώρα, δύο είναι οι περιοχές που εξετάζονται να χρησιμοποιηθούν για τέτοια δραστηριότητα στα διοικητικά τους όρια: η πρώτη είναι η περιοχή «Ψαλίδι», η οποία βρίσκεται αρκετά κοντά στο χωριό και η δεύτερη είναι μεταξύ Καλυθιών και Ψίνθου, μεγαλύτερη σε έκταση και δεν καλύπτει κατοικημένη περιοχή. Επίσης, όπως προκύπτει από τους χάρτες της ΡΑΕ, σ’ αυτή την τελευταία, δεν προβλέπεται σχεδιασμός και για την αποθήκευση της ενέργειας, όπως σε άλλες περιοχές.
Ο κ. Σωτρίλλης, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι οι Καλυθιές, μ’ αυτή την εγκατάσταση που σχεδιάζεται, «περικυκλώνονται» από οχλούσες δραστηριότητες, αφού το χωριό ήδη επιβαρύνεται πολύ με τη βιομηχανική περιοχή που έχει καλύψει πολύ μεγαλύτερη έκταση από την αρχική, τα Σφαγεία, το εργοστάσιο της «ΡΟΔΙΑ», την ανεξέλεγκτη εναπόθεση των αδρανών υλικών κ.λπ.
Όπως τονίζει, μάλιστα, όλες οι οχλήσεις του Βορείου τριγώνου βρίσκονται στις Καλυθιές ενώ κανείς δεν μιλάει και για τη ρύπανση στον αέρα από τον ΑΗΣ Σορωνής που φθάνει εκεί με τους βόρειους ανέμους. Την ίδια ώρα, οι Καλυθιές τροφοδοτούν με νερό το Βόρειο τρίγωνο εδώ και 70 χρόνια!
«Παρ’ όλα αυτά αντέχουν οι Καλυθιές», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και αναφέρει ακόμη ότι το μέχρι στιγμής δρομολογημένο πρόγραμμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών δεν δείχνει ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με την ενέργεια αλλά ο στόχος είναι σαφής: η παραγωγή και η πώλησή της. Ωστόσο, αυτό που θέλουν πρώτα είναι να ενημερωθούν αναλυτικά.
Κάθετα αντίθετη είναι και η τοπική κοινωνία της Σαλάκου και βέβαια το συμβούλιο της κοινότητας, απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους εγκατάσταση στον ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές NATURA κ.λπ.
Αυτή ήταν και η απόφαση που πήρε το συμβούλιο κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρός του, κ. Στέργος Αγγουράς, ο ίδιος είναι υπέρ της πράσινης ενέργειας αλλά αυτό να γίνει «συντεταγμένα», όχι σε «ευαίσθητες» περιοχές και σε καμία περίπτωση στον Προφήτη Ηλία. Από εκεί και πέρα, ας εξεταστεί η χωροθέτησή τους σε περιοχές που ούτε οπτική ρύπανση προκαλούν ούτε περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Σημειώνουμε ότι στο βουνό του Προφήτη Ηλεία είχε καεί μεγάλος μέρος δασικής έκτασης στην τεράστια φωτιά που είχε ξεσπάσει στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2023.