Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ξεκινά το «μεγάλο φαγοπότι» και της …Αθηναϊκής Ριβιέρας!

Την αντίστροφη μέτρηση για να αρχίσει ένα νέο «μεγάλο φαγοπότι» με τα δημόσια ακίνητα του παραλιακού μετώπου από το Παλαιό..

Την αντίστροφη μέτρηση για να αρχίσει ένα νέο «μεγάλο φαγοπότι» με τα δημόσια ακίνητα του παραλιακού μετώπου από το Παλαιό Φάληρο ως το Σούνιο, δηλαδή στην αποκαλούμενη …Αθηναϊκή Ριβιέρα, ξεκίνησε η κυβέρνηση. Αυτό σηματοδοτεί η μεταβίβαση, με δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, 20 ακινήτων «φιλέτων», συνολικής έκτασης 3,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στην εταιρεία  Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, που έχει αναλάβει το έργο της «αξιοποίησης», δηλαδή το ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου σε ιδιώτες επενδυτές.

Η μεταβίβαση ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα, ύστερα από συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης με τον πρόεδρο της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Άρη Ματιάτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταβίβαση των εν λόγω 20 ακινήτων αποτελεί μόνο την πρώτη φάση του εγχειρήματος. Εκτός από αυτά η διοίκηση της εταιρείας έχει ξεχωρίσει και άλλα 50 τουλάχιστον δημόσια ακίνητα τα οποία πρόκειται να αποκτήσει σε δεύτερο στάδιο, ενώ συνεχίζει την καταγραφή για να εμπλουτιστεί ο κατάλογος με ακόμη περισσότερα…

Προκειμένου να δικαιολογήσει το νέο αυτό ξεπούλημα ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι «η διαδικασία τρέχει πλέον με γρήγορους ρυθμούς. Κύριο μέλημά μας είναι να αναδείξουμε την …Αθηναϊκή Ριβιέρα. Στόχος διττός και ισορροπημένος για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα προωθηθούν έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και αυξάνουν την προσβασιμότητα των πολιτών στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα στον φαληρικό όρμο, ο οποίος πέρασε στην κυριότητα του Παράκτιου Μετώπου».

Ο στόχος, βέβαια δεν είναι καθόλου διττός, αλλά μονοσήμαντος: Η συγκέντρωση όλων των ακινήτων του παραλιακού μετώπου (εκτός βέβαια από το Ελληνικό και τον Άγιο Κοσμά που ξεπουλά στο Λάτση το ΤΑΙΠΕΔ, τον Φαληρικό Ιππόδρομο που δόθηκε τζάμπα στο Ίδρυμα Νιάρχου και τον Αστέρα Βουλιαγμένης που αγοράστηκε από κοινοπραξία αραβικών συμφερόντων). Στη συνέχεια η απαλλαγή τους από διάφορες καταπατήσεις και ο σχεδιασμός για να «βγουν στο σφυρί» και να παραχωρηθούν σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, που ήδη έχουν στοιχηθεί και περιμένουν για να ικανοποιήσουν τις κερδοσκοπικές τους βλέψεις για την παραθαλάσσια αυτή περιοχή των 70 χιλιομέτρων. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι με τη συγκεκριμένη παραχώρηση των 20 ακινήτων προβλέπεται πως μαζί με τα ακίνητα η Εταιρεία Αττικό Παραλιακό Μέτωπο ΑΕ παίρνει και τις συμφωνίες παραχώρησης που έχει υπογράψει το δημόσιο με ιδιώτες, τις οποίες ασφαλώς δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά μόνο προς το χειρότερο για τα συμφέροντα του λαού της Αττικής, που ήδη πληρώνει πανάκριβα χαράτσια για να κάνει ένα μπάνιο στη θάλασσα…

Ποια ακίνητα παραχωρήθηκαν

Σύμφωνα με τις Υπ. Αριθμ.: 143/43399 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2424 τεύχος Β’ 11/9/2014) και 148/43856 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2429 Τεύχος Β’ 12/9/2014) που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, παραχωρήθηκαν στην εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ τα ακόλουθα ακίνητα:

1. Δημόσιο κτήμα στη Γλυφάδα από τα Αστέρια Γλυφάδας μέχρι το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, έκτασης 176.161 τμ.

2. Φαληρικός Όρμος έκταση 757.500 τμ (beach volley, Κεραίες Cosmote, Vodafone Wind, ΤΑΕ KWON DO).

3. Εδαφική έκταση 64.100 τμ στην περιοχή Αναβύσσου Αττικής. (Εστιατόρια, Αλιευτικό καταφύγιο- Π. Φώκαια).

4. Στη Βούλα Αττικής 90.095 τμ από Α’ Αλιπέδου Βούλας μέχρι Β’ Αλιπέδου Βούλας. (Ναυτικός Όμιλος, ΝΟΤΟΣ, Vivemar).

5. Στη Βούλα- Μεγάλο Καβούρι 62.275 τμ (Ακτή Β’ Βούλας).

6. Ακτή Α’ Αλιπέδου Βούλας έκτασης 146.665 τμ (Ακτή Α’ Βούλας South Coast και Εστιατόριο Ακτής Ειρηνικός).

7. Στη Βάρκιζα 7.500 τμ.

8. Την εδαφική έκταση των καταργημένων Αλυκών Αναβύσσου 669.095 τμ.

9. Έκταση 9.220 τμ στην Ανάβυσσο Αττικής.

10. Έκταση 8.860 τμ στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου Αττικής.

11. Εδαφική έκταση 258.250 τμ στη Λομβάρδα- Κρωπία, Αττικής (ΜΟΗΙΤΟ ΒΑΥ).

12. Εδαφική έκταση 326.315 τμ στο Λαγονήσι Αττικής (GRAND RESORT).

13. Δέλτα Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου) 262.423 τμ (N.O. Π. Φαλήρου).

14. Ακτή Αλίμου 69.725 τμ (Ακτή του Ήλιου- Bolivar).

15. Έκταση από Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι κέντρο Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο έκτασης 90.825 τμ (Πάρκο Φλοίσβου).

16. Έκταση 20.420 τμ στον Άλιμο Αττικής από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά (Παιδικές χαρές, Άλσος).

17. Εδαφική έκταση 278.000 τμ στη Γλυφάδα Αττικής (Αστέρια Γλυφάδας).

18. Ακτή Βάρκιζας έκτασης 252.000 τμ (VARKIZA RESORT, YABANAKI, THALASSEA).

19. Μικρό Καβούρι- Βουλιαγμένη (Ακτή Βουλιαγμένης) 96.000 τμ.

20. Μαύρο Λιθάρι, 1.000 τμ (EDEN Beach).