Πολιτισμός Στιγμιότυπα

Πυθαγόρας: Ο στιχουργός του «Υπάρχω» και όχι μόνο

Σαν σήμερα, πριν χρόνια 42 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός, ηθοποιός, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Πυθαγόρας Παπασταματίου (1930 – 1979). Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν μόνο με το όνομα Πυθαγόρας από τους εξαιρετικούς στίχους του. 

 Ο Πυθαγόρας Παπασταματίου γεννήθηκε στο Αγρίνιο.  Το Μάρτιο του 1944, ο δεκατετράχρονος Πυθαγόρας, μαθητής ακόμη, προσχώρησε στον ΕΛΑΣ και αγωνίστηκε ως τη μέρα που έφυγαν οι Γερμανοί. Αξιοσημείωτο δε ότι στη συνέχεια επέστρεψε και τελείωσε το Γυμνάσιο, όπου υπέγραφε τις εργασίες του μόνο ως «Πυθαγόρας». Όπως έλεγε χαρακτηριστικά: «Ένας είναι ο Πυθαγόρας, όλοι με ξέρουν, δε χρειάζεται το επώνυμο».

Μετά το Γυμνάσιο, το 1949, έφυγε για την Αθήνα, όπου φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Από τη Σχολή αποφοίτησε με άριστα. Εργάστηκε για λίγο στο θέατρο, γρήγορα όμως στράφηκε και επικεντρώθηκε (ιδίως από το 1958 και μετά) στη συγγραφή στίχων, επιθεωρήσεων και κινηματογραφικών σεναρίων.

Το 1964 γράφει το σενάριο και παίζει ως ηθοποιός στην ταινία «Κάθε λιμάνι και καημός», ενώ υπογράφει και το ομότιτλο τραγούδι σε μουσική Γιώργου Κατσαρού, μεγάλη επιτυχία της εποχής. Το 1972 με την προοπτική της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου δίσκου, έδωσε στο φίλο του Απόστολο Καλδάρα τον κύκλο τραγουδιών «Μικρά Ασία», που θα σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων και θα ενταχθεί στις «100 Μεγαλύτερες Ηχογραφήσεις του αιώνα» της ΜΙΝΟS – EMI.

Έγραψε πάνω από 500 τραγούδια που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα. Το «Υπάρχω» με τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη και τη μουσική του Νικολόπουλου, ήταν ένα από τα πολλά που έγραψαν ιστορία: 

  1.  

Τα στοιχεία βασίζονται στο αφιέρωμα του agriniovoice.gr για τον Πυθαγόρα.

 

(Επισκέψεις: 2.937 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend