Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – Γ.ΛΑΪΝΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΛΑΪΝΟΣ   ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ 1     Το..

ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΛΑΪΝΟΣ

 

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ

ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΤΟΜΟΣ 1

 

 

Το ανά χείρας βιβλίο πραγματεύεται το περιεχόμενο της ψυχικής υγείας και της ευδαιμονίας, τις προϋποθέσεις κατάκτησης και διατήρησής τους, καθώς και αποφυγής των ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική φιλοσοφική ψυχολογία.

Επισημαίνουμε ότι αρχαία ελληνική φιλοσοφική ψυχολογία  αποτελεί τη μήτρα η οποία γέννησε τις σχετικές απόψεις της σύγχρονης ψυχολογίας, σχετικά με το περιεχόμενο της ψυχικής υγείας και της ευδαιμονίας, τις προϋποθέσεις κατάκτησης και διατήρησής τους, καθώς και τις προϋποθέσεις αποφυγής των ψυχικών διαταραχών .

Οι βασικές αιτίες για τις οποίες η αρχαία ελληνική φιλοσοφική ψυχολογία παραμένει το πιο σύγχρονο επιστημονικό εργαλείο για την αποτελεσματική κατάκτηση της ψυχικής ισορροπίας και της ευδαιμονίας είναι οι εξής:

α) οι γνώσεις που είχαν ενσωματωθεί στην αρχαία ελληνική φιλοσοφική ψυχολογία ήταν το απαύγασμα των γνώσεων του συνόλου του αρχαίου κόσμου^

β) η λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, συνεπώς και τα προβλήματά της, οι αιτίες που τα δημιουργούν, καθώς και η εξωτερίκευση των προβλημάτων αυτών μέσω της συμπεριφοράς, δεν έχουν τροποποιηθεί τα τελευταία 2.500 χρόνια^

γ) οι απόψεις της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής ψυχολογίας είναι  απαλλαγμένες από την εμπορευματοποίηση (Σ. Φρόυντ) και την επιδίωξη της μεγιστοποίησης του κέρδους των φαρμακευτικών, ασφαλιστικών κ.λπ. εταιριών (Ι. Γιάλλομ κ.ά.). 

Ο τελικός σκοπός του ανά χείρας βιβλίου, μέσα από τον προσδιορισμό και την ανάλυση των προϋποθέσεων αποφυγής της ψυχικής διαταραχής και κατάκτησης της ψυχικής υγείας και της ευδαιμονίας,  είναι να συμβάλει στον αγώνα εκείνων των ανθρώπων οι οποίοι –σε συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή τους– όχι μόνο έχουν προσδιορίσει και αποδεχθεί τα ψυχολογικά προβλήματά τους, αλλά και αγωνίζονται για να διαμορφώσουν εκείνο τον τρόπο σκέψης που θα τους απαλλάξει από τα δεσμά (Πλάτων) τα οποία κρατούν την ψυχή τους σε μια διαρκή κατάσταση ταραχής από τα άγχη, τις φοβίες, τα συμπλέγματα κ.λπ.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Ιωάννης Σ. Λαϊνος αποφοίτησε το 1967 από το 1ο Πρότυπο Λύκειο Αρρένων Αθηνών και το ίδιο έτος εισήχθη στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς.

Το 1972 προσλήφθηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία με εξετάσεις, στις οποίες αρίστευσε.

Τον Νοέμβριο του 1973 συμμετείχε στην εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας στο Πολυτεχνείο.

Το 1991 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο γνωστικό αντικείμενο της Οικονομίας-Διοίκησης του Ανθρώπινου Παράγοντος των Εναερίων Μεταφορών.

Από το 1993 μέχρι το 2007 δίδαξε σε τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Δίδαξε επίσης επί τρία χρόνια στους πιλότους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το αντικείμενο της Aεροπορικής Ψυχολογίας (Human factors).

Έχει συμμετάσχει σε τριάντα, κυρίως διεθνή, επιστημονικά συνέδρια, οικονομίας, διοίκησης και ανθρωπίνου παράγοντος αερομεταφορών.

Είναι συγγραφέας:

• πέντε βιβλίων σχετικών με την οικονομία και τη διοίκηση των αερομεταφορών, τα τέσσερα εκ των οποίων διδάσκονταν επί σειρά ετών σε οκτώ ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας,

• δύο βιβλίων σχετικών με την αρχαία ελληνική φιλοσοφική ψυχολογία.

Είναι επίσης συν-συγγραφέας τριών άλλων βιβλίων.

Έχει τέσσερις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, σχετικές με την οικονομία και τη διοίκηση του ανθρώπινου παράγοντα στις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Έχει δημοσιεύσει στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό, οικονομικό και πολιτικό, έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο περί τα εκατό άρθρα, σχετικά με την οικονομία και την διοίκηση του ανθρώπινου παράγοντα στην Ο.Α. και στις αερομεταφορές γενικότερα.

Υπήρξε σύμβουλος της διοίκησης της Ο.Α. σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης, ανθρωπίνου παράγοντος και προμηθειών αεροσκαφών και καυσίμων.

Στον Τομέα Οικονομικών Μελετών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, εκπόνησε δεκάδες οικονομοτεχνικών μελετών, με κυριότερη το 1994 τη μελέτη για λογαριασμό της διοίκησης της Ο.Α. και της τότε ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τα τεράστια χρέη προς την Ο.Α. του κράτους-αποκλειστικού της μετόχου. Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ψηφίσθηκε ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όμως τα συμπεράσματά της ουδέποτε εφαρμόσθηκαν, με αποτέλεσμα την δημιουργία τεχνητής οικονομικής κρίσης, με την οποία δικαιολογήθηκε η ιδιωτικοποίηση της Ο.Α.

Την 31-12-2001 αποχώρησε από την Ο.Α. οικειοθελώς.

 

Απόψεις