Απόψεις

Δεν έχετε ψωμί; Φάτε …Ίντερνετ!

Φανταζόμαστε πως οι περισσότεροι θα ξέρετε ασφαλώς από την ιστορία της Γαλλικής επανάστασης του 18ου αιώνα, τι απάντησε η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα όταν κάποιοι αυλικοί της, της μετέφεραν το μήνυμα πως οι φτωχοί Γάλλοι υπήκοοί της εξεγείρονται επειδή δεν έχουν ούτε ψωμί να φάνε. «Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;», τους δήλωσε αφοπλιστικά εκείνη και τους άφησε αποσβολωμένους.

Κάπως έτσι, λοιπόν, φαίνεται πως σκέφτεται και ελληνική κυβέρνηση του σήμερα και προκλητικότατα ανακοίνωσε χτες ότι θα μοιράσει σε 150.000 οικογένειες δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος  κουπόνια για δωρεάν …Ίντερνετ!  Αποφάσισαν δηλαδή να δώσουν Ίντερνετ σε οικογένειες με πενιχρά ή και καθόλου εισοδήματα, που δεν έχουν ψωμί να φάνε, που δεν έχουν δουλειά, που μπορεί η ΔΕΗ να τους κόψει ανά πάσα στιγμή το ρεύμα επειδή δεν έχουν να την πληρώσουν, με τραγικά αποτελέσματα σαν αυτό του θανάτου της δύστυχης 56χρονης τετραπληγικής στα Χανιά.

Μα καλά – θα αναρωτηθείτε – είναι τόσο απίθανοι οι άνθρωποι ή πλέον έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλη χοντροπετσιά, για να έχουν διάθεση εκτός από το να μας φτωχοποιούν, να μας εμπαίζουν κι από πάνω; Κι όμως, αυτό συμβαίνει στην πράξη. Απολαύστε την είδηση:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά από συνάντηση του υφυπουργού Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαο Δασκαλάκη και το Διευθυντή του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού κ. Δημήτριο Πτωχό με θέμα τις δράσεις του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007-2013» αποφασίστηκε η αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης “ICT4GROWTH” του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά € 22 εκατ. σε € 140 εκατ.

Επίσης, αποφασίστηκε η πιλοτική εφαρμογή της δράσης «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» εκτιμώμενου προϋπολογισμού περίπου € 80 εκατ. που αναμένεται να ενισχύσει πάνω από 150.000 οικογένειες δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, με απλές διαδικασίες, με τη χρήση ειδικού κουπονιού, δίνοντας τους την ευκαιρία:

-να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν τη σύνδεση τους στο διαδίκτυο μέχρι και τον 10ο του 2015

-να αποκτήσουν βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο και εξοικείωσης με τους Η/Υ (notebook ή Tablet).

-να λάβουν βασική γνώση, μέσω επίδειξης, στο χώρο τους στη χρήση του Η/Υ και του διαδικτύου και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση σε βασική χρήση Η/Υ και διαδικτύου.

Και τώρα στο …ζουμί

Ας προσγειωθούμε, όμως στην πραγματικότητα. Δεν είναι τόσο αφελής η κυβέρνηση. Ξέρει πολύ καλά ότι με τέτοιες ανακοινώσεις κανέναν δεν πρόκειται να ξεγελάσει. Τότε γιατί το κάνει; Απλούστατα: Με τον τρόπο αυτό άνοιξε άλλο ένα «παράθυρο» για να δώσει ζεστό χρήμα και κοινοτικές επιδοτήσεις σε κάποιες ιδιωτικές εταιρείες και ομίλους που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο.

Και δεν είναι βέβαια το μοναδικό. Μέχρι τώρα οι εταιρείες αυτές έχουν ξεκοκαλίσει ένα ολόκληρο πακτωλό κονδυλίων μέσω της «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων. Σημειώνεται ότι τα ΜΟΠ Πληροφορικής είχαν προϋπολογισμό 20 δισ. δρχ. (60 εκατ. ευρώ), στο Β΄ ΚΠΣ το ΕΠ «Κλεισθένης» είχε προϋπολογισμό 100 δισ. δρχ. (300 εκατ. ευρώ), το ΕΠ «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο Γ΄ ΚΠΣ είχε προϋπολογισμό 2,9 δισ. ευρώ, ενώ στην τελευταία προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» είχε προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ. Στα τελευταία όμως θα πρέπει να προστεθούν και τα 620 εκατ. ευρώ του ΕΠ της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης», με το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», που αφορά στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τους φορείς του Δημοσίου.

Αναρωτιέστε ποιες είναι οι εταιρείες αυτές που έχουν ενθυλακώσει τα σημαντικά αυτά κονδύλια; Ας αναφέρουμε για την ιστορία τις σπουδαιότερες: Είναι η INTRACOM, η ALTEC, η INFOQUEST, η ΒΥΤΕ COMPUTERS, η SPACE HELLAS και άλλες μεγάλες εταιρείες πληροφορικής.

Και βέβαια να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι στα έργα από το πρόγραμμα «Σύζευξις ΙΙ», οι διαγωνισμοί για τα οποία βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, συμμετέχουν όλες οι πολυεθνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας:  ΟΤΕ, Cyta, Forthnet, Ηellas Οnline, Wind, Cosmote και Vodafone…

Κάποιοι, όπως φαίνεται, φάγαν καλά όλα τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθούν να γλεντάνε και την εποχή της κρίσης. Αλλά είπαμε: Δεν έχουν κρίση οι …κροίσοι!

 

(Επισκέψεις: 12 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend