Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Προκαλεί οργή ότι δεν υπήρχε καμία κοινωνική προστασία της 43χρονης Γεωργίας

Τα θερμά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή της στο παιδί και την οικογένεια της 43χρονης Γεωργίας που βρέθηκε δολοφονημένη από..

Τα θερμά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή της στο παιδί και την οικογένεια της 43χρονης Γεωργίας που βρέθηκε δολοφονημένη από τον πρώην σύντροφο της μέσα στο σπίτι της μητέρας της, όπου είχε μετακομίσει για να προστατευτεί η ίδια και το παιδί της, εκφράζει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Σαλαμίνας του ΚΚΕ.

Όπως τονίζει η ΚΟΒ Σαλαμίνας:

Η 43χρονη «το Σάββατο 2 Δεκέμβρη είχε καταγγείλει στο αστυνομικό τμήμα την κακοποίηση της, ωστόσο, η σύσταση της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να φύγει από το σπίτι της, ενώ της χορηγήθηκε το λεγόμενο panic button ώστε να το ενεργοποιήσει αν βρεθεί σε κίνδυνο. Όμως ο 71χρονος σύντροφός της, της έστησε ενέδρα και πυροβολώντας την, τη σκότωσε.

Μας προκαλεί οργή ότι δεν υπήρχε καμία κοινωνική προστασία της γυναίκας, παρά το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν βρήκε το κουράγιο να καταγγείλει το δράστη – “τέρας”. Είναι απαράδεκτο να αφήνεται στην ατομική ευθύνη της γυναίκας η ίδια η προστασία της ζωής της όταν βρίσκεται σε κίνδυνο!

Με τον πιο τραγικό τρόπο έρχονται στην επιφάνεια οι μεγάλες ελλείψεις στην ολόπλευρη προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς σκοπέλους: από την αστυνομική αδιαφορία ή αυθαιρεσία, τις μακροχρόνιες πολυδάπανες νομικές διαδικασίες μέχρι την έλλειψη και υποστελέχωση των αναγκαίων κρατικών δομών για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Ελλείψεις και κενά που το ΚΚΕ είχε επισημάνει στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του στο αρμόδιο Συμβουλευτικό Κέντρο του νησιού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού αυτών των δομών, που εργάζονται με ετήσιες συμβάσεις ακόμα και για χρόνια. Γιατί μια γυναίκα που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη, παθογόνα οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια: την εργασιακή, οικονομική ανασφάλεια, την εξασφάλιση στέγης, τη δωρεάν νομική αρωγή.

Επείγοντα χαρακτήρα αποκτά κι η εξασφάλιση άμεσης φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους στους ξενώνες. Αν λειτουργούσε και αν είχε οδηγηθεί σε έναν τέτοιο ξενώνα ίσως η άτυχη γυναίκα να είχε σωθεί.

Δε συμβιβαζόμαστε οι ανάγκες για ολόπλευρη στήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία να υπολογίζονται με το κριτήριο του “κόστους” για το κράτος, με βάση τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων.

Δυναμώνουμε τη σπίθα του αγώνα ενάντια στους οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν του δράστες – “τέρατα” και αφήνουν τις γυναίκες ευάλωτες στην πολύμορφη βία. Κόντρα στα “σκοτάδια” του συστήματος της εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας.

Απαιτούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε όλο το δίκτυο δομών και στον Συμβουλευτικό Σταθμό Σαλαμίνας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του νησιού.

  • Ένα ενιαίο και εκτεταμένο δίκτυο κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την ολόπλευρη και δωρεάν στήριξη των κακοποιημένων γυναικών. Χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ, ιδιωτών, εκκλησίας, κλπ.

  • Δημιουργία νέων συμβουλευτικών κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και γενναία αύξηση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

  • Δημόσιο και Δωρεάν δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών με επίκεντρο τη γειτονιά, να στελεχωθούν όλα τα σχολεία με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.) που έγκαιρα θα εντοπίζουν και θα αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

  • Εξασφάλιση της άμεσης φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Να αντιμετωπιστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες, με άμεση, δωρεάν, προσωρινή φιλοξενία σε ασφαλές περιβάλλον με μοναδική προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη της καταγγέλλουσας.

  • Άμεσα να πραγματοποιηθούν ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές του νησιού από αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς».

Από 902.gr 

Σχετικά θέματα