Πολιτική

O γρίφος της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Τρόπους να ξεπεράσει τον σκόπελο της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015 που λήγει θητεία του Κ. Παπούλια αναζητά η συγκυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει την πορεία της μέχρι την λήξη της τετραετίας το 2016.

Ήδη στο τραπέζι έπεσε το όνομα του Φ. Κουβέλη αλλά ο υπό παραίτηση πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έσπευσε να δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την θέση.

Μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης να δήλωσε πρόσφατα ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας ωστόσο τα αριθμητικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα και καθιστούν αρκετά δύσκολη σχεδόν αδύνατη την επίτευξη της αναγκαίας από το σύνταγμα πλειοψηφίας.

Όπως είναι γνωστό για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η Βουλή πραγματοποιεί καταρχήν δύο φανερές ψηφοφορίες  όπου απαιτούνται 200 ψήφοι βουλευτών και στην συνέχεια γίνεται Τρίτη ψηφοφορία  στην οποία χρειάζονται 180 ψήφοι.

Ας δούμε ποια είναι τα αριθμητικά δεδομένα της παρούσας Βουλής:

Η ΝΔ έχει 125 έδρες και θα γίνουν 126 αφού ο ανεξάρτητος –προερχόμενος από τη ΝΔ- Ν. Σταυρογιάννης εκλέχθηκε δήμαρχος και θα αντικαταστασθεί από τον πρώτο επιλαχόντα της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει 27 έδρες οι οποίες αναμένεται να γίνουν 29 με την αναμενόμενη προσχώρηση  στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα του Α. Λοβέρδου και του Χρ. Αηδόνη.

Η ΔΗΜΑΡ μέχρι στιγμής έχει 14 βουλευτές.

Έτσι τα τρία αυτά κόμματα που είχαν σχηματίσει την πρώτη κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 φτάνουν τους 169 βουλευτές και άρα λείπουν άλλοι 11 για να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 180.

Στόχος των επιτελείων της συγκυβέρνησης είναι να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός από την μεγάλη αλλά ανομοιογενή δεξαμενή των ανεξάρτητων οι οποίοι  πλέον φτάνουν τους 21.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της «Real news» την περασμένη Κυριακή  κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές απάντησαν είτε ότι δε θα ψηφίσουν καμία πρόταση (Νικολόπουλος, Μπόλαρης, Παραστατίδης, Σταυρογιάννης), είτε ότι δε θα ψηφίσουν καμία πρόταση της συγκυβέρνησης (Τζάκρη, Βουδούρης)   ενώ ο Π. Τατσόπουλος δήλωσε  ότι θα συμπορευτεί με την στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επτά ανεξάρτητοι βουλευτές (Κακλαμάνης, Μουτσινάς, Νταβρής, Γιοβανόπουλος, Γιαταγάνα, Καπερνάρος, Κουράκος) δηλώνουν ανοιχτοί στο να στηρίξουν «υπό προϋποθέσεις» κάποια υποψηφιότητα ενώ ο Β. Πολύδωρας απέφυγε να πάρει θέση για το τι θα πράξει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 71 βουλευτές  έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει καμία υποψηφιότητα εάν προηγουμένως δεν γίνουν βουλευτικές εκλογές που θα αναδείξουν νέο συσχετισμό στη Βουλή και στην νέα Βουλή δεν αποκλείει την συνεννόηση για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ήδη οι «Ανεξάρτητοι  Έλληνες»  του Π. Καμμένου (14 βουλευτές) έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα στηρίξουν καμία υποψηφιότητα γιατί θέλουν να πέσει η  σημερινή κυβέρνηση ενώ και το ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής» (16 βουλευτές) αναμένεται να μην στηρίξει οποιαδήποτε  υποψηφιότητα.

Τέλος το ΚΚΕ (12 βουλευτές) θα ακολουθήσει την πάγια τακτική να μην στηρίξει καμία υποψηφιότητα αφού εκτιμά ότι όποιο πρόσωπο και εάν εκλεγεί στην Προεδρεία της Δημοκρατίας θα υλοποιεί και θα προσυπογράφει την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.

(Επισκέψεις: 14 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend