Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ προειδοποίησε σήμερα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της Κούβας θα οδηγήσει σε «αιματοχυσία» με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. «Η Κούβα δεν συνιστά απειλή», δήλωσε παράλληλα ο Ντίας-Κανέλ σε ανάρτηση στο X.
Σε δική του ανάρτηση ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροδρίγκες, τόνισε ότι η Κούβα, «όπως κάθε χώρα στον κόσμο», έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα έναντι εξωτερικής επιθετικότητας βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι όσοι επιδιώκουν να επιτεθούν στην Κούβα χρησιμοποιούν ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσουν μια επίθεση.
Οι δηλώσεις των Κουβανών έρχονται μετά από δημοσίευμα του ιστότοπου Axios την Κυριακή που έκανε λόγο περί σχεδίου της Αβάνας να επιτεθεί στην αμερικανική στρατιωτική βάση στον Κόλπο Γουαντάναμο με πάνω από 300 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που απέκτησε πρόσφατα.
Σύμφωνα με το Axios, η Αβάνα καταρτίζει σχέδια να επιτεθεί, πέρα από τη βάση στο Γουαντάναμο, σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και στη νήσο Κι Γουέστ, στη Φλόριντα. Το δημοσίευμα επικαλείται απόρρητα έγγραφα για τα οποία ο Axios λέει πως ενημερώθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Το δημοσίευμα έχει φόντο την κλιμάκωση των διμερών εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών. Πάντως αξιωματούχοι στην Αβάνα κατηγορούν την Ουάσιγκτον πως προετοιμάζει το πολιτικό έδαφος για επίθεση εναντίον της νήσου.