Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πρόεδρος Κίνας: Οι ηγεμονικές λογικές και η αντιπαράθεση των μπλοκ οδηγούν μόνο σε πολέμους

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ επιτέθηκε εμμέσως στο ηγεμονισμό των ΗΠΑ, κατά την ομιλία του σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ, δίνοντας τον τόνο..

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ επιτέθηκε εμμέσως στο ηγεμονισμό των ΗΠΑ, κατά την ομιλία του σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ, δίνοντας τον τόνο της πολιτικής που θα ακολουθήσει κατά την σημερινή σύνοδο κορυφής των ηγετών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, που είναι γνωστές ως BRICS.

Ο Σι, είπε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς αγωνίζεται να ανακάμψει από την πανδημία εν μέσω αυτού που ονόμασε νέες «προκλήσεις ασφαλείας».

«Οι τραγωδίες του παρελθόντος μάς λένε ότι οι ηγεμονικές λογικές, η ομαδοποίηση κρατών και η αντιπαράθεση των μπλοκ δεν φέρνουν ειρήνη ή ασφάλεια, οδηγούν μόνο σε πολέμους και συγκρούσεις», είπε ο Σι.

Πρόσθεσε ότι «η κρίση στην Ουκρανία είναι άλλο ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους στον κόσμο. Μας υπενθυμίζει ότι η τυφλή πίστη στη λεγόμενη “θέση δύναμης” και οι προσπάθειες επέκτασης στρατιωτικών συμμαχιών και αναζήτησης της δικής τους ασφάλειας σε βάρος των άλλων θα προκαλούν ζητήματα ασφαλείας».

Τα σχόλια φάνηκε να αποτελούν συγκαλυμμένη αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, τους οποίους το Πεκίνο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ότι προκάλεσαν την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Σι κατήγγειλε επίσης τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι ήταν ένα «δίκοπο μαχαίρι» που μετέτρεψε σε «όπλο» την παγκόσμια οικονομία και θα «φέρει ζημιά στους ανθρώπους του κόσμου».

Αντίθετα, οι χώρες θα πρέπει να «αγκαλιάσουν την αλληλεγγύη και τον συντονισμό», είπε, ενώ παράλληλα πρόβαλε ως πρότυπο τις πρωτοβουλίες «ανάπτυξης και ασφάλειας» της Κίνας.

Στη δική του ομιλία στην χθεσινή εκδήλωση, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία «ανακατευθύνει» τις εμπορικές της ροές προς τις χώρες BRICS και άλλους «αξιόπιστους διεθνείς εταίρους», ενώ απέρριψε τις δυτικές οικονομικές ενέργειες, λέγοντας ότι «κυρώσεις με πολιτικά κίνητρα» και «μηχανισμοί άσκησης πίεσης στους ανταγωνιστές» υπονόμευσαν τις επιχειρήσεις και ήταν «σε αντίθεση με την κοινή λογική και τη βασική οικονομική λογική».

Συζήτηση για οικονομικές σχέσεις εκτός συστήματος δολαρίου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο κορυφής, τη δέκατη τέταρτη από την ίδρυση του μπλοκ το 2009.

Άλλωστε οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να δώσουν ώθηση σε ορισμένα ζητήματα που συζητούνται από την ομάδα εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης εμπορικών διακανονισμών εκτός του συστήματος του αμερικανικού δολαρίου, από το οποίο ουσιαστικά έχει αποκλειστεί η Ρωσία.

Ο Πούτιν έθεσε αυτό το ενδεχόμενο στις δηλώσεις του την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι εταίροι της BRICS «αναπτύσσουν αξιόπιστους εναλλακτικούς μηχανισμούς για διεθνείς διακανονισμούς» και «διερευνούν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος με βάση το καλάθι των νομισμάτων BRICS».

Από την πλευρά τους, στις ομιλίες τους στην ίδια εκδήλωση, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εστίασε στις ανταλλαγές μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιριλ Ραμαφόσα εστίασε στη φτώχεια, την ανισότητα και ζητήματα όπως η πρόσβαση στα εμβόλια, καθώς και το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Τέλος, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο της Βραζιλίας ανέφερε ότι ενόψει των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων, η χώρα του είναι ανοιχτή σε περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση, σύμφωνα με το εθνικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων της Βραζιλίας. Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις