Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πούτιν: Στο στόχαστρο της Ρωσίας όποια ευρωπαϊκή χώρα φιλοξενήσει πυρηνικούς πυραύλους των ΗΠΑ

Την όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την έναρξη μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, σηματοδοτεί η ανακοίνωση του Ντ. Τραμπ να αποσύρει..

Την όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την έναρξη μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, σηματοδοτεί η ανακοίνωση του Ντ. Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την   συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς που είχε συναφθεί την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Σε μια περίοδο που οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες του πλανήτη οξύνουν τους ανταγωνισμούς τους και προχωρούν στο μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ρίχνει «νερό στο μύλο» και ανεβάζει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» της έντασης. 

Την ίδια στιγμή ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τάσσεται στο πλευρό των ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία απειλεί με «αντίμετρα» και καλλιεργεί πολεμικό σκηνικό.  

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα «είναι αναγκασμένη να βάλει στο στόχαστρό της όποια ευρωπαϊκή χώρα δεχθεί να φιλοξενήσει στο έδαφός της πυρηνικούς πυραύλους των ΗΠΑ»!

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο Πούτιν τόνισε ότι θέλει να συζητήσει σχετικά με αυτούς που αποκάλεσε επικίνδυνους σχεδιασμούς για την κατάργηση της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF) με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στο Παρίσι 

Η Ρωσία χαρακτηρίζει εξαρχής «επικίνδυνο βήμα την απόφαση του Τραμπ οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη συνθήκη του 1987, με την οποία αποσύρθηκαν οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού και μέσου βεληνεκούς που είχαν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και εκτοξεύονταν από χερσαίες εγκαταστάσεις ή οχήματα από το έδαφος της Ευρώπης.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει συστηματικά τη συνθήκη, κάτι που το Κρεμλίνο διέψευσε, επιστρέφοντας την κατηγορία στην Ουάσινγκτον ενισχύοντας το πολεμικό κλίμα. 

Ο Πούτιν μάλιστα διαμήνυσε ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει, και μάλιστα άμεσα, εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη συμφωνία.

«Μπορούμε να ανταποδώσουμε», είπε ο ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς τι θα κάνει η κυβέρνησή του αν ο Τραμπ υλοποιήσει αυτό που ανήγγειλε και η χώρα του αποχωρήσει από την INF. «Μπορούμε, και θα είναι πολύ γρήγορο και πολύ αποτελεσματικό», πρόσθεσε.

«Αν οι ΗΠΑ πράγματι αποσυρθούν από τη συνθήκη INF, το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνουν με αυτούς τους πυραύλους (μέσου βεληνεκούς) που θα εμφανιστούν για άλλη μια φορά. Εάν τους εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, φυσικά η αντίδρασή μας θα είναι να το αντικαθρεπτίσουμε αυτό, και οι ευρωπαϊκές χώρες που θα συμφωνήσουν να τους φιλοξενήσουν, αν τα πράγματα φθάσουν τόσο μακριά, πρέπει να καταλάβουν ότι θα βάλουν την επικράτειά τους την ίδια σε κίνδυνο εάν υπάρξει ένα πλήγμα αντιποίνων».

Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου επίκειται συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας. 

Κούρσα εξοπλισμών και ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Ρωσία την Τετάρτη ότι παραβιάζει την INF, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η ρωσική απειλή θα οδηγήσει στην ανάπτυξη εκ νέου αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει την επιλογή να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στο Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική Θάλασσα, κάτι που θα έθετε εντός του δραστικού βεληνεκούς τους μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ο Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι ο κόσμος ενδέχεται να ολισθήσει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και τόνισε πως άλλη μια συμφωνία-κλειδί, η λεγόμενη Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (New START), η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021, είναι αβέβαιο αν θα ανανεωθεί.

Αν οι δύο συνθήκες καταλήξουν στο καλάθι των αχρήστων, «δεν θα απομένει τίποτα πλέον ως προς τον περιορισμό της αύξησης των όπλων» και «η κατάσταση θα γίνει, κατά την άποψή μου, εξαιρετικά επικίνδυνη. Το μόνο που θα απομένει θα είναι μια κούρσα εξοπλισμών», έκρινε ο ρώσος πρόεδρος.

Το μονοπώλια παραγωγής όπλων ήδη «τρίβουν τα χέρια» τους, με τις μετοχές των πολεμικών βιομηχανιών να ανεβαίνουν στα ύψη στα χρηματιστήρια, την ίδια ώρα που οι λαοί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν νέο όλεθρο. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις