Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πολωνία: Πάνω από 240 άρματα έστειλε στην Ουκρανία

Με τη Ρωσία να συνεχίζει την προέλασή της στο Ντονμπάς, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στη συμπλήρωση του τέταρτου..

Με τη Ρωσία να συνεχίζει την προέλασή της στο Ντονμπάς, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στη συμπλήρωση του τέταρτου μήνα του, ενώ την ίδια ώρα οξύνεται συνολικά η αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Μόσχα.

Κύριο μέτωπο αποτελεί πλέον το Λουγκάνσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Ζολότε και τη Χίρσκε διατρέχουν κίνδυνο να περικυκλωθούν από τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς.

«Στην κατεύθυνση Τόσκιβκα – Πιντλίσνε, ο εχθρός κατέλαβε τους οικισμούς Πιντλίσνε και Μίρνα Ντολίνα», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook. Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν επίσης κοντά στη Χίρσκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Δύσκολο σημείο»

Την κρισιμότητα της κατάστασης παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε χθες Τρίτη ότι η κατάσταση στο πεδίο των μαχών στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ είναι «πολύ δύσκολη» καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις προσπάθειές του για να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από στρατηγικής σημασίας σημεία.

«Αυτό είναι πραγματικά το πιο δύσκολο σημείο. Οι κατακτητές ασκούν ισχυρές πιέσεις», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Τρίτης.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος αξίωσε για ακόμη μια φορά να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, επιχειρηματολογώντας ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να αποφασίσουν για την έβδομη δέσμη τιμωρητικών μέτρων το συντομότερο.

«Η Ρωσία πρέπει να νιώσει αύξηση της πίεσης επειδή άρχισε πόλεμο και για την επιθετική αντιευρωπαϊκή της πολιτική», είπε ο Ζελένσκι, υπενθυμίζοντας ακόμη πως είναι επείγον ο στρατός του να παραλάβει κι άλλα όπλα. «Οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων εξαρτώνται άμεσα από την ταχύτητα (των παραδόσεων) των εταίρων μας», είπε.

Νέες αποστολές όπλων

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Η Πολωνία προμήθευσε πάνω από 240 άρματα μάχης και άλλα 100 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη γειτονική της χώρα να αντιμετωπίσει την εισβολή του στρατού της Ρωσίας, δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα χθες Τρίτη.

Επίσης, η Γερμανία παρέδωσε στην Ουκρανία αυτοκινούμενα howitzer, στην πρώτη παράδοση βαρέων όπλων, από αυτά που υποσχέθηκε το Βερολίνο.

Το «Panzerhaubitze 2000» είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα πυροβολικού στα αποθέματα του γερμανικού στρατού και μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 40 χλμ.

Προβλήματα με τις γερμανικές συμφωνίες «ανταλλαγής»

Να σημειωθεί πάντως πως προβλήματα καταγράφονται στη συμφωνία «ανταλλαγής» της Γερμανίας με τη Σλοβακία, η οποία προέβλεπε ότι η Σλοβακία θα παραχωρούσε στο Κίεβο παλαιά τεθωρακισμένα Τ-72 σοβιετικής κατασκευής και, σε αντάλλαγμα, θα παραλάμβανε από τη Γερμανία σύγχρονα τεθωρακισμένα τύπου «Leopard».

Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV, επικαλούμενο πληροφορίες της ιστοσελίδας «Business Insider», η γερμανική πλευρά δεν μπορούσε να παραχωρήσει περισσότερα από 15 σύγχρονα τεθωρακισμένα προς αντικατάσταση των παλαιότερων, ενώ στην Μπρατισλάβα εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας δηλώνει ότι η προμήθεια μόλις 15 τεθωρακισμένων τύπου «Leopard-2A4» «δεν αποτελεί λύση, καθώς χρειαζόμαστε 30 άρματα για να σχηματίσουμε μία επιλαρχία». Διευκρίνισε πάντως ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Βερολίνο.

Αντίστοιχα προβλήματα και παζάρια έχουν προκύψει και με την Πολωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συμφωνία για αποστολή BMP-1 στην Ουκρανία και αντικατάστασή τους με Marder έχει υπογραφεί και με την Ελλάδα.

Σχετικά θέματα

Απόψεις