Διεθνή

Πολωνία: Μπήκε στο ΝΑΤΟ και άρχισε τα ακριβά «ψώνια»

Σε μια συμφωνία «μαμούθ» με τις ΗΠΑ προχώρησε η Πολωνία, η οποία υπέγραψε  τη μεγαλύτερη προμήθεια όπλων στην ιστορία της! Η πολωνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot της εταιρίας Raytheon, έναντι 4,75 δισεκ. δολαρίων (3,8 δισεκ. ευρώ), στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών δυνάμεών της.

Η «αγορά του αιώνα» για την Πολωνία γίνεται με την κυβέρνηση της χώρας να υποστηρίζει ότι γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της άμυνας της χώρας απέναντι στη Ρωσία. Ουσιαστικά η Πολωνία εντάσσεται στην στρατιωτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ, απέναντι στην Ρωσία και μπαίβνει ακόμα βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.   

«Είναι μια εξαιρετική, ιστορική στιγμή∙ η Πολωνία εισέρχεται σε μια ολόκληρη νέα εποχή τελευταίας τεχνολογίας, σύγχρονου εξοπλισμού, και αμυντικών μέσων», δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στη διάρκεια της τελετής.

Η Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επέσπευσε τις προσπάθειες αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων της με πρόσχημα την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Τα δύο τρίτα των οπλικών συστημάτων της Πολωνίας ανάγονται στη σοβιετική εποχή, όταν η χώρα ήταν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Οπλικά συστήματα που το ΝΑΤΟ τα απορρίπτει εξαναγκάζοντας όλα τα μέλη του, να προμηθεύονται όπλα των χωρών του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ. 

Η συμφωνία για τους Patriot έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσει της Πολωνία με την Ουάσινγκτον, παραμένουν τεταμένες μετά το σχέδιο νόμου που εισήγαγε στη Βουλή η Βαρσοβία τον Ιανουάριο με το οποίο ποινικοποιούνται οι δηλώσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή της Πολωνίας στο Ολοκαύτωμα. Οι ΗΠΑ λένε πως το νομοσχέδιο υπονομεύει την ελευθερία του λόγου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ισοδυναμεί με άρνηση του Ολοκαυτώματος, κατηγορία την οποία η Πολωνία αρνείται.

Ωστόσο οι «μπίζνες», είναι «μπίζνες» και ειδικά όταν πρόκειται για όπλα δεν χωρούν …«συναισθηματισμοί».

«Αναμένουμε από την Πολωνία να κινηθεί γρήγορα στη Φάση II. Έχει δηλώσει την επιθυμία της να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Βες Κρέμερ, πρόεδρος της Raytheon Integrated Defense Systems, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Ρόιτερς πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Πολωνία να διεξάγει αεροπορικές και πυραυλικές επιχειρήσεις με χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα οι οποίες διαθέτουν ήδη συστοιχίες πυραύλων Patriot, έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

(Επισκέψεις: 125 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend