Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Politico: Με «μπροστάρη» την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να «αγοράσει» το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030

Σε μία αποκάλυψη που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων προχώρησε το Politico και αφορά στην ανάμιξη της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού,..

Σε μία αποκάλυψη που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων προχώρησε το Politico και αφορά στην ανάμιξη της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να «εξαγοράσει» το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.

Συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για την κατασκευή νέων γηπέδων στην Ελλάδα και την Αίγυπτο εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν, προκειμένου να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) του 2030, αποκαλύπτει το Politico. Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα έπαιρναν τα 3/4 όλων των αγώνων, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Σύμφωνα πάντα με το Politico, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχοι με γνώση της υπόθεσης,  η προσφορά – πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε κόστος κατασκευής – συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022. Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων είπε στο POLITICO ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα πρέπει να διεξαχθεί στο δικό της έδαφος.

Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή. Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

«Η προσφορά των megabucks του Ριάντ προς στην Ελλάδα, που αναφέρεται εδώ για πρώτη φορά, θα πυροδοτήσει την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό και να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας» σχολιάζει το Politico.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη της FIFA για τις αρετές της πρότασης υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, το τουρνουά θα έβλεπε αγώνες σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία. Μια προσφορά για Παγκόσμιο Κύπελλο μόνο στη Μέση Ανατολή θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια αφότου το Κατάρ φιλοξένησε το τουρνουά το 2022.

Εντονο παρασκήνιο

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η «δραματική προσφορά» – πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ – έγινε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Διάδοχος του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2022 στην Αθήνα. Την πληροφορία μετέφερε στο Politico, ανώτερος αξιωματούχος.

Δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος, που έλαβε γνώση των συζητήσεων, ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη «να αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας της διοργάνωσης σε Ελλάδα και Αίγυπτο, με το 75% του τουρνουά να διεξαχθεί στα στάδια της.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν η προσφορά του Σαλμάν έγινε δεκτή από Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά όπως υπογραμμίζει το Politico, οι τρεις χώρες εργάζονται σε μία κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, η οποία είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.

Το mega deal που ετοιμάζεται, στην ουσία, είναι μία προσπάθεια, όπως σχολιάζει το Politico, η χώρα του Κόλπου να «αγοράσει» – καταβάλλοντας αστρονομικό ποσό – τη διοργάνωση, δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό.

Ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Politico, έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές, ενώ η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία. Τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά, σύμφωνα με τις αποχαρακτηρισμένες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Μπιν Σαλμάν, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία έχει παραδοσιακά στενούς διπλωματικούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Ο Μπιν Σαλμάν συνάντησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, όπου υπέγραψε επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και συζήτησε «διμερή, περιφερειακή συνεργασία».

Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του POLITICO.

Η FIFA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδάραβων είναι μια κοινή προσφορά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και μια προσφορά της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.

Η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα ληφθεί σε μια δημόσια ψηφοφορία του Συνεδρίου της FIFA, που αποτελείται από περισσότερες από 200 ομοσπονδίες –  μέλη από όλο τον κόσμο. 

Νέα τάξη πραγμάτων

Η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Μουντιάλ υπερβαίνει τους λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν ειδικό γεωπολιτικής.

«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος – το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης», δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής Αθλητισμού και Γεωπολιτικής Οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι. «Αυτή η τοποθέτηση θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να ασκήσει σημαντική δύναμη και επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, την οποία επιδιώκει να επιτύχει με την οικοδόμηση σχέσεων με βασικούς εταίρους». «Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ επιτρέπει μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων», πρόσθεσε.

Η προοπτική πάντως να διοργανώσει η Σαουδική Αραβία το Μουντιάλ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επισημαίνουν τη βάναυση αντιμετώπιση της κοινότητας LGBTQ+ και την κακομεταχείριση μεταναστών εργατών στη χώρα. Καταπιεσμένες παραμένουν βεβαίως και οι γυναίκες, παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

«Η καταστολή στη Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να ανταμείβεται με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Minky Worden, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Human Rights Watch. «Εφόσον η Σαουδική Αραβία κάνει διακρίσεις σε βάρος των LGBT ατόμων, τιμωρεί τις γυναίκες για ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχει προστασία για τους μετανάστες εργάτες που θα έχτιζαν την πλειοψηφία των νέων γηπέδων και εγκαταστάσεων, η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει θέσει ήδη η FIFA» εξήγησε.

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις