Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

ΠΟΕΔΗΝ: Αυτή είναι η αλήθεια κ.Μητσοτάκη

Παρέμβαση με αφορμή οσα ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με την ανάγκη "μεταρρύθμισης" του ΕΣΥ από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε παρέμβαση με αφορμή οσα ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με την ανάγκη “μεταρρύθμισης” του ΕΣΥ σε πρόσφατο συνέδριο προχώρησε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τρία σημεία από την ομιλία Μητσοτάκη για να υπογραμμίσει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «όσα ξέχασε να πει για εμάς τους ήρωες όπως μας ονομάζουν».

Σημείο πρώτο

Μητσοτάκης: «Προσλάβαμε έκτακτο προσωπικό για να καλύψουμε τα κενά μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί»

ΠΟΕΔΗΝ: «Αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο ποσοστό των συμβασιούχων που εργάζονται στη πρώτη γραμμή θα παραμείνει με συμβάσεις με αβέβαιο μέλλον. 16.000 υπηρετούν στα Νοσοκομεία και οι συμβάσεις λήγουν από 30/10/2021. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000. Καλύπτουν όλοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπηρετούν πολλά χρόνια.Η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής ενός μέρους των εκτάκτων με αυξημένη μοριοδότηση σε επικείμενους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι μονιμότητα».

Σημείο δεύτερο

Μητσοτάκης: «Το σύστημα πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό αλλά ποιοτικό»

ΠΟΕΔΗΝ: «Ο πρωθυπουργός εννοεί συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κ.α.λ. Η υγειονομική κρίση και η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας επιλεκτικά λειτούργησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεχόμενος επιλεκτικά κυρίως γενικά περιστατικά no covid. Το σύστημα υγείας πάσχει από το τριτοκοσμικό ύψος των δημόσιων δαπανών που είναι 5% του ΑΕΠ. Η πανδημία ήταν μία μοναδική ευκαιρία ανάκαμψης του συστήματος που δυστυχώς χάνεται. Πώς τα άλλα κράτη της Ευρώπης αντέχουν δημόσιες δαπάνες υγείας πάνω από 7% του ΑΕΠ

Σημείο τρίτο

Μητσοτάκης: «Είναι αδιανόητο να έχουμε δυο νοσοκομεία σε μικρές αποστάσεις και να είναι και τα δυο προβληματικά».

ΠΟΕΔΗΝ: «Προωθούν την αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας που θα συμπεριλαμβάνει καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών δομών και νοσοκομείων. Πολλά εξ αυτών ήδη έχουν χάσει τη νομική υπόσταση και χρησιμοποιούνται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού και λειτουργούν με επισφάλεια λόγω εγκατάλειψης».

Παραδοχή πρώτη

Μητσοτάκης: «Στην κρίση του Covid αναδείχθησαν παθογένειες που έχουμε υποχρέωση νσ μην κρύψουμε»

ΠΟΕΔΗΝ: «Είναι όσα εμείς αναδεικνύουμε τα τελευταία χρόνια και μας διαψεύδουν οι διοικούντες το σύστημα, διώκουν πειθαρχικά και ποινικά συνδικαλιστικά στελέχη για διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Παραδοχή δεύτερη

Μητσοτάκης: «Το πρόβλημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης»

ΠΟΕΔΗΝ: «Τα Κέντρα Υγείας χρησιμοποιήθηκαν ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού στα νοσοκομεία, λειτουργούν πολλά κέντρα υγείας μόνο ωράριο λόγω έλλειψης προσωπικού. Τώρα που λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού από τα νοσοκομεία».

Η ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει τονίζοντας ότι «ξέχασε ο πρωθυπουργός να αναφερθεί στις δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν πράξεις όπως η ένταξη στα ΒΑΕ, η μονιμοποίηση εκτάκτων, να χαρακτηριστεί ως εργατικό ατύχημα ο θάνατος των συναδέλφων από κορωνοϊό, επίδομα σε όλους, αύξηση μισθών».

(Επισκέψεις: 764 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend