Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πνίγηκαν χωριάτες; Ε, και;  

  Χωριάτες του θεσσαλικού κάμπου πνίγηκαν στις πλημμύρες. Ε, και; Λίγο το κακό. Αν, μάλιστα, είναι και ηλικιωμένοι μάλλον συμφέρει ο..

  Χωριάτες του θεσσαλικού κάμπου πνίγηκαν στις πλημμύρες. Ε, και; Λίγο το κακό. Αν, μάλιστα, είναι και ηλικιωμένοι μάλλον συμφέρει ο χαμός τους. Να γλιτώσει το κράτος και τα χρήματα που δαπανά για τις συντάξεις τους, όπως θα έλεγε ο ρεαλιστής υπουργός των Οικονομικών.  

 Χωριά ολόκληρα στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα βυθίζονται κάτω από το νερό, περιουσίες χάνονται, υποδομές καταστρέφονται. Ε, και; Ούτε Μύκονος είναι η Μεταμόρφωση, ούτε Σαντορίνη η Φαρκαδώνα για να έχουμε επιπτώσεις στον τουρισμό, όπως θα έλεγε  ο επιτυχημένος πρώην υπουργός Τουρισμού και νυν Πολιτικής Προστασίας.

 Η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία αφανίζεται. Ε, και; Θα φέρουμε φθηνότερα προϊόντα από το εξωτερικό για το «καλάθι της νοικοκυράς», ενώ αυτό θα είναι ένα ακόμα βήμα για να ξεκάνουμε μια και καλή τους Θεσσαλούς αγρότες που κάθε χρόνο μάς παιδεύουν με τα μπλόκα τους στην εθνική οδό, όπως θα έλεγε ο επίσης επιτυχημένος πρώην υπουργός Ανάπτυξης και νυν Εργασίας.

  Σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά; Νομίζετε ότι νοιάζεται πολύ τούτη η κυβέρνηση για τους χωρικούς της Θεσσαλίας που πνίγονται αυτές τις μέρες;  Οσο νοιάστηκε για τους φοιτητές που σκοτώθηκαν στο «δυστύχημα» των Τεμπών, τους πρόσφυγες και μετανάστες που κάηκαν ζωντανοί στο δάσος της Δαδιάς στον Εβρο, τον μεροκαματιάρη Αντώνη που σκότωσαν σαν σκυλί «μπράβοι» της εφοπλιστικής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά.

 Καθόλου δε νοιάζεται για τους φτωχούς ανθρώπους των θεσσαλικών χωριών η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δε νοιάζεται καν αν θα υπάρχουν ή όχι χωριά στη χώρα μας. Μάλλον θέλει να τα σβήσει από το χάρτη της Ελλάδας, όπως δείχνουν οι θέσεις της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι σχετικοί νόμοι – «Καλλικράτης, «Καποδίστριας» κλπ – που η ΝΔ ψήφισε και εφάρμοσε, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα. Μόνο για τους πλούσιους ενδιαφέρεται. Αν τυχόν πειραχτεί κάποιος από δαύτους – κάνας εφοπλιστής, βιομήχανος, γενικότερα «επενδυτής» –  ο πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί του θα τρέξουν αμέσως να τον συνδράμουν.

Και μην σας ξεγελάει η κυβερνητική ανακοίνωση ότι θα στηθεί «κυβερνητικό επιτελικό στρατηγείο» στη Λάρισα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Το κάνουν εκ των υστέρων – αφού ήδη έχει γίνει η μεγάλη ζημιά – και «για τα μάτια του κόσμου», με την ελπίδα ότι έτσι μπορεί να ελαττώσουν το «πολιτικό κόστος» που θα πληρώσει η κυβέρνηση.

 Αν οι κυβερνώντες νοιάζονταν πραγματικά για τους χωρικούς της Θεσσαλίας, θα προχωρούσαν εδώ και καιρό στην κατασκευή των αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων  που απαιτούνται, τα οποία θα μπορούσαν τώρα να σώσουν τα χωριά της περιοχής. Δεν το έκαναν, όχι γιατί τους διέφυγε, αλλά επειδή στην προτεραιότητα της πολιτικής τους είναι τα συμφέροντα των λίγων και όχι οι ανάγκες των πολλών.

 Ο γράφων έχει κάνει ρεπορτάζ και στις μεγάλες πλημμύρες του 1994 στην Καρδίτσα που τα νερά είχαν σκεπάσει και τότε τα σπίτια στη Μεταμόρφωση, στο Βλοχό και σε άλλα χωριά της περιοχής, όπως και στις πάρα πολλές άλλες μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες σε όλο το θεσσαλικό κάμπο που ακολούθησαν έκτοτε. Όλα αυτά τα χρόνια οι αιτίες είναι ίδιες – κυρίως η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας – όπως ίδια είναι και η αντιμετώπιση από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν των προβλημάτων και των επιπτώσεων που δημιουργούνται,

  Εχω πάντα την ελπίδα ότι το τρομακτικό βουητό του νερού που ακούστηκε αυτές τις μέρες  απ’ άκρου σ’ άκρο στον κάμπο της Θεσσαλίας θα μείνει για πολύ καιρό στη μνήμη των κατοίκων της Θεσσαλικής υπαίθρου για να τους υπενθυμίζει ποιός και γιατί δεν οχύρωσε αντιπλημμυρικά τα χωριά τους και τους άφησε αβοήθητους να χάσουν το βιός τους, ακόμα και δικούς τους ανθρώπους.

 Αυτή η μνήμη ας κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να τιμωρήσουν όλους όσοι δε νοιάζονται γι’ αυτούς – και δεν είναι μόνο οι τωρινοί κυβερνώντες, αλλά και οι προηγούμενοι, όπως και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες  που υπηρετούν αυτή την εγκληματική πολιτική – και να ενισχύσουν εκείνους που πάντα και παντού δουλεύουν για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, ερχόμενοι σε καθημερινή σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τους κάθε λογής υπηρέτες της.

 Κι αυτοί είναι οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης, της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλους τους δήμους και την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Όχι για να αποκτήσουν οι υποψήφιοι κάποιο αξίωμα και να ελπίζουν οι ψηφοφόροι τους για κάποιο ρουσφέτι, αλλά για να έχουν περιφερειάρχη, δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους που θα ενδιαφέρονται πραγματικά και θα παλεύουν γι’ αυτούς, θα βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό τους….

Σχετικά θέματα

Απόψεις