Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πεθαίνουν άνθρωποι και οι κλινικάρχες επικαλούνται «συμφωνίες»!

Πέτσας: «Η επίταξη δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ»

Από χθες, με το έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς του κλινικάρχες και την απάντηση τους (η οποία επαναλαμβάνεται και σήμερα..

Από χθες, με το έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς του κλινικάρχες και την απάντηση τους (η οποία επαναλαμβάνεται και σήμερα σε διάφορα ΜΜΕ) φαίνονται ποιοι είναι. Αποδεικνύεται ποια είναι και η κυβέρνηση και ποιοι οι έμποροι της Υγείας (διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Η κυβέρνηση μετά από παρακάλια και ικεσίες αποφάσισε την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών, «επίταξη» με το αζημίωτο. Ακόμα κι έτσι οι κλινικάρχες αντιδρούν και επικαλούνται «συμφωνίες» την ώρα που πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι καθημερινά από τον κορωνοϊό και οι διασωληνωμένοι είναι μια ανάσα από τους 500 (499 ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ). 

«Η επίταξη δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση καθυστερήσει να λάβει έγκαιρα μέτρα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι  η συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο ήταν να νοσηλεύονται στις ιδιωτικές κλινικές non covid ασθενείς. «Εμείς δε νοσηλεύουμε περιστατικά covid. Αν έχουμε ύποπτο κρούσμα, το στέλνουμε σε κρατικό νοσοκομείο», είπε. Επιπλέον, δήλωσε πως «είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο από τους υπουργούς, από την πολιτική ηγεσία και τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο». Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Υγείας έλεγε στους κλινικάρχες «ότι θα πάμε καλά και σε αυτή τη φάση, δεν έχουμε πρόβλημα, δεν θα χρειαστούμε. Αν χρειαστούμε μόνο για να νοσηλεύσετε κανονικούς ασθενείς». Επίσης, το επιχείρημα του ήταν πως  στις ιδιωτικές κλινικές, είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός! «Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορωνοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση», πρόσθεσε κινδυνολογώντας.

Ακόμα κι έτσι να είναι, αλήθεια, οι τόσο ευαίσθητοι κλινικάρχες γιατί δεν προχώρησαν στις απαραίτητες εργασίες υποδομών για διαχωρισμό; Η κυβέρνηση δεν γνώριζε το επιχείρημα, ώστε σε συνεννόηση μαζί τους να γίνει ό,τι χρειάζεται και να μην υπάρχουν αυτές οι δικαιολογίες; 

Σημειώνεται ότι δύο ιδιωτικές κλινικές και το προσωπικό τους τίθενται πλέον στη διάθεση της τέταρτης υγειονομικής περιφέρειας.  Πρόκειται για τη Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός Α.Ε. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και τη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης που δεσμεύονται αναγκαστικά προς χρήση από το ελληνικό δημόσιο. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου φαίνονται τα παρακάλια μέχρι να φτάσει στη δέσμευση, με το αζημίωτο όπως αναφέραμε, των κλινικών: «Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια (…)  Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Σύμφωνα με το την υπουργική απόφαση (δείτε ολόκληρη παρακάτω) «ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές των παρ. 1 και 2 αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά
διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές των παρ. 1 και 2 από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκο μεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Προς τον σκοπό αυτό, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ανωτέρω δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών των παρ. 1 και 2 παρέχουν πρόσβαση στο χώρο των κλινικών τους, στον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτριο Τσαλικάκη, παραδίδουν προς αυτόν αμελλητί αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.) και του παρέχουν κάθε συναφή προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, πληροφορία και συνδρομή για την εύρυθμη λειτουργία της.

Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, η Διοίκηση των επιχειρήσεων των παρ. 1 και 2 στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης. Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο τρόπος αποζημίωσης των αναγκαστικά ως άνω δεσμευμένων κλινικών εν συνόλω, θα οριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, όπως ορίζει η παρ. 4 του άρθρου τέταρτου της από 25.2.2020».

 
 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις