Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Περού: Συνεχίζεται η πολιτική κρίση – Τουλάχιστον 17 νεκροί σε διαδηλώσεις

Τουλάχιστον δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Χουλιάκα, στο νότιο Περού, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της..

Τουλάχιστον δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Χουλιάκα, στο νότιο Περού, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, που ζητούν τη διεξαγωγή εκλογών και την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε. Στο νότιο Περού, οι παραμελημένες αγροτικές περιοχές παραμένουν πιστές στον  πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο, που συνελήφθη με την κατηγορία της συνωμοσίας.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης, στην περιφέρεια Πούνο, η οποία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων και των ταραχών μετά την παύση με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και τη σύλληψη του πρώην προέδρου την 7η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν επιβεβαιωθεί 17 θάνατοι «στις συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στα περίχωρα του αεροδρομίου στη Χουλιάκα», όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες Αϊμάρα. Τα επεισόδια άρχισαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της πόλης, περίπου 1.300 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Είχαν ήδη αποπειραθεί να το καταλάβουν το Σάββατο.

«Πάνω από 9.000 άνθρωποι πλησίασαν το αεροδρόμιο» και «περίπου 2.000 εξ αυτών εξαπέλυσαν ανελέητη επίθεση εναντίον της αστυνομίας και των εγκαταστάσεων, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όπλα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Περού, Αλμπέρτο Οταρόλα, που μίλησε για «οργανωμένο» σχέδιο και «ακραία κατάσταση».

Πηγές από την περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα ήταν έφηβοι, ενώ άλλοι τουλάχιστον 38 τραυματίες έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να εγκαταλείψει την εξουσία η πρόεδρος Μπολουάρτε, ζητούν να κλείσει το κοινοβούλιο, να διεξαχθούν άμεσα εκλογές, που έχουν ήδη επισπευστεί με απόφαση του Κογκρέσου —θα διεξαχθούν πρόωρα τον Απρίλιο του 2024, αντί του 2026 — και να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην αρχηγός του κράτους, που έχει προφυλακιστεί για 18 μήνες. Επίσης, στο Πούνο έχει προκηρυχθεί γενική απεργία επ’ αόριστον από την 4η Ιανουαρίου.

Νωρίτερα χθες η Λίμα απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτεια της χώρας του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, στον οποίο προσάπτουν πως «επεμβαίνει» σε εσωτερικές υποθέσεις του Περού. Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας είχε επισκεφθεί επανειλημμένα το Περού τους 17 μήνες αφότου ανέλαβε ο κ. Καστίγιο και καταφέρεται εναντίον της νέας κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως ευθύνεται για την αιματοχυσία. Επισκέφθηκε το Πούνο μόλις τον Νοέμβριο.

Η περουβιανή δεξιά τον κατηγορεί πως επιδιώκει να αποσχιστεί η περιοχή για να προσαρτηθεί κατόπιν στη Βολιβία.

Σχετικά θέματα