Άρον- άρον το «ξεπούλημα» των περιφερειακών αεροδρομίων

Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής παραχωρούνται στη γερμανική Fraport

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Οικονομία • 18 Αυγούστου 2015

Η πρώτη πράξη εφαρμογής του 3ου μνημονίου αφορά στο ξεπούλημα των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική εταιρεία Fraport. 

Η απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η υλοποίηση της συγκεκριμμένης απόφασης περιλαμβανόταν στο Μνημόνιο που έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου. 

Την απόφαση υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.

Όπως προκύπτει από το ΦΕΚ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή και η σύμβαση θα γίνει βάση των όρων του διαγωνισμού που είχε κατακυρωθεί στην γερμανική εταιρία. Το τίμημα που θα καταβάλει η Fraport ανέρχεται σε 1,23 δισ. για χρήση 40 συν 10 ετών, με βάση το σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες και την υλοποίηση του οποίου εισηγήθηκε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου. Η γερμανική εταιρεία προσέφερε ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,23 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης, ενώ παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων περιλαμβανόταν στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή στην συνεδρίαση της 14ης Αυγούστου.

Τα 14 αεροδρόμια είναι: Της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Ετικέττες: , ,

Διαφήμιση

2 Σχόλια - "Άρον- άρον το «ξεπούλημα» των περιφερειακών αεροδρομίων"

  1. Ο/Η gian λέει:

    Και μετά τα δεκατέσσερα αεροδρόμια της χώρας τι έρχεται? μάλλον αρχαιολογικοί χώροι, μην ξαφνιαστούμε όταν η Ακρόπολη, η Βεργίνα, η Μυκήνες, η Επίδαυρος, η Κνωσός, και όλοι οι υπόλοιποι χώροι και μουσεία εκμεταλεύονται πλέων απο γερμανογαλλικές εταιρείες!
    Από τις προηγούμενες δοσιλογικές κυβερνήσεις Πασοκ ΝΔ και τούμπαλιν μπορεί να φαίνονταν απίθανο όλο αυτό, όμως από τον «αριστερό» Σύριζα είναι πολύ περισσότερο πιθανών, γιατί απλά ο Σύριζα είναι αυτή η αριστερά που κάνει αναφορά ο Τζιάνι Ανιέλι!
    «Υπάρχει ένα είδος Αριστεράς που είναι πιο χρήσιμη από τη Δεξιά. Πρόκειται για εκείνη την Αριστερά που μπορεί να κάνει όλα όσα δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει η Δεξιά».

Άποστολή άρθρου μέσο Email