Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παζάρια με τους “συμμάχους” για την αποστολή 100 «Leopard» στην Ουκρανία – 3.870 τόνους στρατιωτικής βοήθειας ως τώρα από την ελληνική κυβέρνηση!

Εκατό άρματα μάχης «Leopard 1Α5» έχουν ζητήσει Γερμανοί και Αμερικανοί από την ελληνική κυβέρνηση για αποστολή στον Ζελένσκι και την κυβέρνηση του Κιέβου, όπως αναφέρει ο "Ριζοσπάστης",  σηματοδοτώντας την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία.

Εκατό άρματα μάχης «Leopard 1Α5» έχουν ζητήσει Γερμανοί και Αμερικανοί από την ελληνική κυβέρνηση για αποστολή στον Ζελένσκι και την κυβέρνηση του Κιέβου, όπως αναφέρει ο “Ριζοσπάστης”,  σηματοδοτώντας την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτός για τον λαό μας, ειδικά σε μια περίοδο που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος περνά σε επόμενη, ακόμα οξύτερη φάση.
 
Πλάτες στο θέμα βάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πασχίζει κι αυτός με τη σειρά του για τα ευρωατλαντικά εύσημα ως εφαλτήριο για άλλη μια «φορά» αστικής διαχείρισης.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο «businessinsider.de», το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Αμυνας (BMVg) ζήτησε από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας κατά την περίοδο του Πάσχα να παραχωρήσει άρματα μάχης «Leopard 1». «Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο στόλο Leopards στην Ευρώπη. Τα 500 από τα περίπου 800 άρματα μάχης είναι Leopard 1», αναφέρει το δημοσίευμα, με τους Γερμανούς να φτιάχνουν, εδώ και μήνες, κλίμα ότι το ελληνικό οπλοστάσιο έχει διαθέσιμα τέτοια όπλα για να καλύψει τα αιτήματα του Κιέβου. Ο ιστότοπος επιμένει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 100 άρματα μάχης Leopard 1 από την Ελλάδα βρίσκονται υπό συζήτηση. Τα οχήματα θα πρέπει πρώτα να τεθούν σε λειτουργία και να εκσυγχρονιστούν πριν παραδοθούν στην Ουκρανία. Λέγεται ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα πληρώσει για τα έξοδα». Παραπέρα, σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι προφανώς διατεθειμένη καταρχήν να παραδώσει τα άρματα μάχης Leopard 1 που ζητήθηκαν».

Αρμόδιες πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε ο «Ριζοσπάστης», επιβεβαιώνουν ότι τέτοια συζήτηση έχει γίνει με τους Γερμανούς, όπως και με τους Ουκρανούς (άλλωστε ήταν ένα από τα θέματα που έθιξε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας στην επίσκεψή του στην Ελλάδα αρχές του μήνα), ωστόσο σπεύδουν να «καθησυχάσουν» ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να στείλει τόσο μεγάλο αριθμό αρμάτων.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι αρχές του μήνα, σε συζήτηση στη Βουλή και μπρος σε συγκεκριμένα ερωτήματα που του απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης(«αν και τι είδους εκπαίδευση έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα σε στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων; Τι άλλα όπλα και πυρομαχικά έχει ήδη στείλει η κυβέρνηση, πέραν όσων αποκάλυψε παλαιότερα το ΚΚΕ; Και τι άλλο έχει σκοπό να στείλει;»), ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε δώσει μια πονηρή απάντηση: «Δεν θα στείλει η Ελλάδα “Leopard 2A6” στην Ουκρανία» έλεγε, ενώ κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ήδη από τότε ότι είχαν μπει σε «συζήτηση» με τους «συμμάχους» για τα «Leopard 1Α5».

Θυμίζουμε επίσης ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του ΓΕΕΘΑ, η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει ήδη στο Κίεβο 3.870 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», ρουκέτες, πυρομαχικά πυροβολικού, φυσίγγια, καθώς και οχήματα μάχης BMP. Ηταν εξάλλου «έτοιμα για μεταφορά» άλλη μια παρτίδα BMP-1, ρουκέτες HE 73mm, πυρομαχικά πυροβολικού και φυσίγγια. Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση «υποστηρίζει» την Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EUMAM) στην Ουκρανία, παρέχοντας έμπειρους στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε τομείς όπως οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά και ο χειρισμός αρμάτων «Leopard».

Εξάλλου, παράγοντες με γνώση τού τι συζητήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Ουκρανίας τόνιζαν πως οι Ουκρανοί «ό,τι είναι ρωσικό το ζητάνε», άρα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, τους S-300, τα αντιαεροπορικά συστήματα TORM-1 και Osa-AK/AKM. Ζητάνε επίσης το τσεχοσλοβακικής κατασκευής σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70, «έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος» για το ελληνικό πυροβολικό, όπως τονίζεται από το ίδιο το ΓΕΣ. Θυμίζουμε ότι τουλάχιστον 2.100 ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε το ΚΚΕ.

 

“Οι δυνάμεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φέρουν λύσεις για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ”

 

Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, η τέτοια «στήριξη» της ελληνικής πλευράς στα ευρωατλαντικά σχέδια ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και στη συνάντηση, την Παρασκευή, του Αλ. Τσίπρα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς.

Διόλου τυχαία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του κατόπιν, τόνιζε «την ανάγκη να ξαναγίνει η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», με ό,τι υποχρεώσεις αυτό συνεπάγεται προς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, τις οποίες άλλωστε φρόντισε να θυμίσει ο ίδιος και πως τις υπηρέτησε μέχρι κεραίας.

Π.χ. μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο, θύμισε το πώς προχώρησε με τον Ζ. Ζάεφ την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας «ένα πολύ σημαντικό μήνυμα όχι μόνο σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν τις λύσεις που χρειαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα», εννοώντας βέβαια τις λύσεις που χρειάζονται οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και το πώς μπορούν να ακουμπήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες σοδιαλδημοκρατικές δυνάμεις της ενσωμάτωσης και της υποταγής, για να τους τις φέρουν.

Τόνισε άλλωστε ότι η συμφωνία «ξεπάγωσε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που μέχρι τότε βυθίζονταν από κρίση σε κρίση, με την επιρροή της ΕΕ να εξαφανίζεται στην περιοχή, προς όφελος άλλων, τρίτων δυνάμεων», υπονοώντας Ρωσία και Κίνα.

Παράλληλα, ειδικά για την Ουκρανία, ερωτηθείς σχετικά από τη «Deutsche Welle», έσπευσε ευθύς εξαρχής να υπογραμμίσει: «Πρώτα απ’ όλα, να πω ότι θα πρέπει να καταβάλλουμε όλοι τις προσπάθειές μας για να σταματήσει αυτή η παράνομη και αιματηρή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, άρα και αποστολή οπλισμού. Αλλωστε, δεν περνά απαρατήρητο ότι σε 200 λέξεις απάντηση δεν είχε ούτε μία να πει, αποδοκιμασίας για την αποστολή όπλων και εκπαιδευτών στο Κίεβο.

Δεν περνά απαρατήρητο, επίσης, το γεγονός ότι στη σειρά διαλέξεων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, «με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ», «με αφορμή την 70ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ», κεντρικός ομιλητής στο σεμινάριο με τίτλο «Ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ», αύριο Τετάρτη, ορίστηκε ο Ευ. Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ…

Αναδημοσίευση από την εφημ. Ριζοσπάστης

Σχετικά θέματα

Απόψεις