Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πάτρα: Μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνη

Με τις σημαίες τον ύμνο της Παλαιστίνης που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, τα συνθήματα που απαιτούν τη λευτεριά της και..

Με τις σημαίες τον ύμνο της Παλαιστίνης που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, τα συνθήματα που απαιτούν τη λευτεριά της και να σταματήσει τώρα η σφαγή του λαού της από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ με τη στήριξη που έχει από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, εργαζόμενοι, νεολαίοι, λαϊκός κόσμος της Πάτρας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό στη μεγάλη συγκέντρωση και την συναυλία που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας το βράδυ της Κυριακής.

Με προσυγκεντρώσεις και πορείες στους δρόμους της πόλης, εργαζόμενοι και λαϊκός κόσμος, απαίτησαν ταυτόχρονα καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στο σφαγείο καμιά συνδρομή οικονομική-πολιτική-στρατιωτική στο Ισραήλ, στη μεγάλη συγκέντρωση στο χώρο.

Πολλοί έδωσαν το «παρών» με τις οικογένειές τους, με μικρά παιδιά να φτιάχνουν πλακάτ και πικέτες, κρατώντας και παλαιστινιακές σημαίες. Με τις ζωγραφιές τους, μεταξύ άλλων απαίτησαν να σταματήσει το μακελειό κατά του παλαιστινιακού λαού και ο πόλεμος εναντίον του.

Συνθήματα όπως «η ιστορία έχει μία σωστή πλευρά με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» ακούστηκαν στους δρόμους απ’ τις προσυγκεντρώσεις ως την πλατεία Γεωργίου, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα σε όλη την πόλη.

«Μια κραυγή μωρού και ένα δάκρυ, έπνιξε τη γη απ’ άκρη σ’ άκρη», τόνιζε στο πανό του ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, στην πορεία του από την πλατεία Ελευθερίας των Προσφυγικών.

«Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός» και «σύμμαχος δεν είναι το κράτος τρομοκράτης, είναι ο λαός που γίνεται αντάρτης», ακούστηκαν τόσο στους δρόμους όσο και στη συγκέντρωση, όπου το «παρών» έδωσαν και πολλοί μετανάστες από την Παλαιστίνη και άλλες χώρες.

Το «παρών» έδωσε επίσης, πολυπληθής αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

«Είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας!»

«Έχουμε διαλέξει τη σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί δεν υπάρχουν δύο σωστές πλευρές μπροστά στην ανελέητη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Αυτή, τη σωστή πλευρά με το λαό της Παλαιστίνης, στηρίζουμε όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα», τόνισε στο χαιρετισμό της στη συγκέντρωση η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Εμπόριο και της Υπηρεσίες.

Τόνισε, ότι δεν πρέπει να δεχθεί κανένας εργαζόμενος και λαϊκός άνθρωπος τη σφαγή που συντελείται στην Παλαιστίνη, το αιματοκύλισμα του λαού της, τα παιδιά που σκοτώνονται κατά χιλιάδες, ούτε τα fake news του κράτους – τρομοκράτη του Ισραήλ και όλων όσοι των στηρίζουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσε να άμεσα να απεμπλακεί η Ελλάδα από το σφαγείο και να καταδικαστούν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της άρχουσας τάξης της χώρας, που υπηρετούν τα αστικά κόμματα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει τη χώρας μας σε θέση μάχης, δίπλα στο δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και το ΝΑΤΟ, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων βιομηχάνων, των εφοπλιστών, συνολικά του ελληνικού κεφαλαίου, αυτών δηλαδή που καθημερινά μας πίνουν το αίμα μέσα στους χώρους δουλειάς. Αυτών που ευθύνονται για τα καθημερινά θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα μέσα στα Ναυπηγεία, τα πλοία, στα λιμάνια, στις οικοδομές, στην άσφαλτο, προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός και στην πόλη μας.

Η συμμετοχή της χώρας, η εμπλοκή σε αυτήν τη σφαγή γίνεται πράξη με πολύ χρήμα που εκταμιεύεται από τα κρατικά ταμεία, με εκατομμύρια ευρώ, λεφτά που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να δίνονται σήμερα για μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, για να φτιαχτούν τα νοσοκομεία, τα σχολειά μας. Για να γίνονται έργα αντιπλημμυρικά και να μην πνιγόμαστε όποτε βρέχει, για να προσληφθούν πυροσβέστες, δασοφύλακες, για να γίνονται έργα πρόληψης για τις καταστροφικές φωτιές», είπε, ανάμεσα σε άλλα.

Συγκένυρωση και πορεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» πραγματοποιήθηκε από εργατικά σωματεία και λαικούς φορείς και στο Αίγιο.

Απαίτησε, παράλληλα, άμεσα να σταματήσει κάθε διευκόλυνση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τις βάσεις τους στην Ελλάδα, να κλείσουν τώρα οι βάσεις – πολεμικά ορμητήρια κατά των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Κλείνοντας κάλεσε τώρα να συνεχιστεί η αλληλεγγύη και να δυναμώσει προς τον παλαιστινιακό λαό και μεταξύ άλλων απαίτησε: «Να σταματήσει κάθε υποστήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ, καμία διευκόλυνση με βάσεις και άλλες υποδομές να μη δώσει η χώρα μας σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Να ξεκουμπιστούν τώρα τα γεράκια του πολέμου από τη Σούδα και την Ελευσίνα. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Ψαρά». Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ. Να μην προχωρήσει η ελληνική εμπλοκή στο ισραηλινό σχέδιο που προβλέπει την απορρόφηση εκτοπισμένων Παλαιστινίων και από την Ελλάδα. Τώρα αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Συνεχίζουμε, δεν το βάζουμε κάτω, η σφαγή θα σταματήσει μόνο με κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων μέσα σε κάθε χώρα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τους πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά!».

Η συγκέντρωση συνεχίστηκε με τη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, που συγκίνησε με τα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν, στέλνοντας και το δικό της μήνυμα. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις