Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παρέλυσε η Γερμανία – Τεράστια συμμετοχή σε μια ιστορική απεργία στις μεταφορές

Ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Δευτέρας πρωτοφανή συμμετοχή η απεργία που προκήρυξαν τα γερμανικά συνδικάτα Verdi και EVG στα τρένα, τα..

Ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Δευτέρας πρωτοφανή συμμετοχή η απεργία που προκήρυξαν τα γερμανικά συνδικάτα Verdi και EVG στα τρένα, τα λεωφορεία και τα αεροδρόμια, η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στη Γερμανία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν απεργούσαν επί εβδομάδες οι εργαζόμενοι σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς.

 

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους που θα υπερκαλύπτουν τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί από την άνοδο του πληθωρισμού το προηγούμενο διάστημα, σε πρωτόγνωρα ύψη για τη μεταπολεμική περίοδο, με τις αυξήσεις τιμών σε πολλά είδη να ξεπερνάνε το 10%, ενώ σε πολλά βασικά είδη ακόμη και το 20%.

 

Έχουν νεκρώσει σιδηρόδρομοι και αεροδρόμια

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, η συμμετοχή στην απεργία ανέρχεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. 

 Όλα τα τρένα της χώρας έχουν μείνει στα αμαξοστάσια, τα τραμ και λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών σε 7 κρατίδια έχουν ακινητοποιηθεί, τα αεροπλάνα έχουν καθηλωθεί στο έδαφος.

Σε 50 πόλεις διοργανώνονται από τα χαράματα απεργιακές κινητοποιήσεις με τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων να βρίσκονται σε πορεία κλιμάκωσης. Το μεσημέρι διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση έξω από το κτίριο στο Πότσνταμ όπου διεξάγεται από το πρωί ο τρίτος γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας.

«Όλοι για έναν – ένας για όλους» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις κινητοποιήσεις και που δείχνει ότι οι αγωνιζόμενοι εργάτες και στη Γερμανία συνειδητοποιούν την ανάγκη της οργανωμένης πάλης για να κερδίσουν κατακτήσεις.

Η Deutsche Bahn (η εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων) έχει ακυρώσει τα σημερινά της δρομολόγια, ενώ και η S-Bahn, που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των μητροπολιτικών και προαστιακών συρμών, ανακοίνωσε πως σήμερα δεν θα κυκλοφορούν τρένα.

Από την απεργία έχουν επηρεαστεί αρκετές περιοχές, όπως το Βερολίνο – Βρανδεμβούργο, η Ρηνανία – Παλατινάτο, το Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, η Έσση και η Λειψία.

Ανάλογη είναι η εικόνα στα αεροδρόμια. Όλες οι εσωτερικές πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια της Λειψίας/Χάλε και της Δρέσδης, ενώ έχουν νεκρώσει τα αεροδρόμια της Φραγκφούρτης, του Αμβούργου κ.ά.

 

Με απεργίες προειδοποιούν και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Ο πρωτοφανής για τις τελευταίες δεκαετίες απεργιακός ξεσηκωμός στη Γερμανία, πιθανόν να φουντώσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες, καθώς σήμερα ξεκινά ο τρίτος γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον δημόσιο τομέα.

Τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, θα μπουν και αυτοί στον απεργιακό χορό. «Είτε θα κόψουμε τον “γόρδιο δεσμό” και θα καταλήξουμε σε συμφωνία, είτε θα αντιμετωπίσουμε ένα άλλο κύμα κλιμάκωσης και απεργιών», δήλωσε συνδικαλιστής του Δημοσίου στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Ενοποιημένο Συνδικάτο Υπηρεσιών (Verdi) διεκδικεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας διάρκειας ενός έτους, αυξήσεις μισθών 10,5% με ελάχιστη αύξηση 500 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους και 200 ευρώ για τους μαθητευόμενους καθώς και μαζικές προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας που σε πολλούς κλάδους έχουν φέρει τους εργαζόμενους στα όριά τους.

Το Συνδικάτο Εκπαίδευσης και Επιστημών (GEW) ζητά παράλληλα προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, μείωση του αριθμού των παιδιών στις τάξεις και μείωση των ωρών διδασκαλίας ανά δάσκαλο, ενώ το Συνδικάτο Σιδηροδρόμων και Μεταφορών (EVG) ζητά αυξήσεις μισθών 12,5% με ελάχιστη αύξηση 650 ευρώ μηνιαίως. Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν αύξηση μισθού ίση με τον πληθωρισμό και επιπλέον 2,5%, προσλήψεις και μείωση των εφημεριών που φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τα 5 συνεχόμενα Σαββατοκύριακα ή τις 9 24ωρες εφημερίες το μήνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Bild», «Der Spiegel»)

Απόψεις