Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής του Καναδά μετά το εγκώμιο στον Ουκρανό βετεράνο των Ναζί

Την παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Άντονι Ρότα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα οποίο..

Την παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Άντονι Ρότα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα οποίο εγκωμίασε έναν 98χρονο Ουκρανό βετεράνο μονάδας των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το περιστατικό συνέβη κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οτάβα την περασμένη Παρασκευή όταν πρόεδρος της Βουλής Άντονι Ρότα κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα. Εβραϊκές οργανώσεις μετά το συγκεκριμένο προκλητικό σκηνικό κατήγγειλαν ότι ο Χούνκα πολέμησε με τη 14η Μεραρχία Εθελοντών των Waffen SS.

Ο (ναζί) Χούνκα «είναι ένας Ουκρανός ήρωας, ένας Καναδός ήρωας και τον ευχαριστούμε για όλες τις υπηρεσίες του», ανέφερε, προκλητικά, ο πρόεδρος του καναδικού κοινοβουλίου Ρότα… Κι αυτό όταν η Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία ήταν υπεύθυνη για τη μαζική δολοφονία αθώων πολιτών σε αδιανόητο επίπεδο βαρβαρότητας και κτηνωδίας.

Ο Άντονι Ρότα μετά το περιστατικό είχε ζητήσει συγγνώμη (κατόπιν εορτής) για όσα συνέβησαν, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας Τζάστιν Τριντό, αλλά είχε αρνηθεί να παραιτηθεί.

Ωστόσο η πίεση αυξανόταν, με την υπουργό Εξωτερικών Μελανί Ζολί να ζητά ευθέως της αποχώρησή του. Το συμβάν, που η Ρωσία χαρακτήρισε εξοργιστικό, προκάλεσε κρίση και αμηχανία στην καναδική κυβέρνηση των Φιλελευθέρων. 

Την Τρίτη, όπως αναφέρει το BBC, ο Ρότα, έπειτα από συνάντηση με στελέχη του κόμματος είπε ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Οι Ουκρανοί φασιστές στο πλευρό των Ναζί

Ουκρανικές φασιστικές οργανώσεις συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς από την πρώτη στιγμή της εισβολής των Ναζί στη Σοβιετική Ένωση. Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μεγάλος αριθμός ανδρών και στελεχών των εν λόγω οργανώσεων είτε υπηρέτησε στα «Αστυνομικά Ουκρανικά Τάγματα» που συγκρότησαν οι Γερμανοί, με σκοπό τον έλεγχο της χώρας και το κυνήγι των Εβραίων, είτε εκπαιδεύτηκαν ως κατάσκοποι για να δράσουν πίσω από τις σοβιετικές γραμμές, είτε εκπαιδεύτηκαν και υπηρέτησαν ως φρουροί στα στρατόπεδα εξόντωσης της Τρεμπλίνκα, του Σόμπιμπορ και του Μπέλτσεκ. Στα στρατόπεδα αυτά το σύνολο των φρουρώ ήταν Ουκρανοί, με ελάχιστους Γερμανούς επικεφαλής.

Όσον αφορά τα Αστυνομικά Τάγματα, συγκροτήθηκαν επίσημα επτά, αλλά αριθμός τους αυξήθηκε σταδιακά. Τα τάγματα αυτά συμμετείχαν σε γερμανικές αντί-ανταρτικές επιχειρήσεις και οι άνδρες τους ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους αμάχων. Το 118ο Αστυνομικό Τάγμα, για παράδειγμα, έκαψε ζωντανούς όλους τους κατοίκους του χωριού Κατίν, της Λευκορωσίας.

14η Μεραρχία Εθελοντών SS

Η 14η Μεραρχία Εθελοντών των Waffen SS προχώρησε σε πλήθος εγκλημάτων πολέμου καθώς και μαζικής εξόντωσης Εβραίων, Πολωνών και Ρώσων και πολέμησε κανονικά στις τάξεις του Γερμανικού Στρατού. Η συγκεκριμένη Μεραχία ευθύνεται για τη γενοκτονία τουλάχιστον του 1/3 των Ουκρανών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής! 

Όταν οι Γερμανοί ζήτησαν εθελοντές για την επάνδρωσή της, παρουσιάστηκαν περισσότεροι από 80.000, κυρίως Γαλικιανοί Ουνίτες!

Τελικά κατατάχθηκαν 13.000 άνδρες στη μεραρχία αυτή. Οι Γερμανοί επέτρεψαν στους Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν και στρατιωτικούς ιερείς μαζί τους – μοναδικό προνόμιο για μονάδα των SS. Η μεραρχία διέθετε τρία συντάγματα πεζικού (29ο, 30ο και 31ο ), το 14ο Τάγμα Φουζιλιέρων (ελαφρύ μηχανοκίνητο τάγμα αναγνώρισης), ένα σύνταγμα πυροβολικού, τάγμα μηχανικού, τάγμα διαβιβάσεων και υπηρεσίες.

Η μεραρχία άλλαξε αρκετές φορές τίτλο. Αρχικά ονομάστηκε μεραρχία Εθελόντών SS, κατόπιν ονομάστηκε 1η Μεραρχία Γρεναδιέρων SS “Γαλικίας”, κατόπιν 1η Μεραρχία Γρεναδιέρων SS “Ουκρανίας” και τελικά 1η Μεραρχία του Ουκρανικού Εθνικού Στρατού.

Τον Ιούλιο του 1944 η μεραρχία αφανίστηκε στη μάχη του Μπρόντι. Ωστόσο αναδιοργανώθηκε και έφτασε, πολεμώντας, υπέρ των Γερμανών, μέχρι τη Σλοβακία, όπου και έδρασε κατά των Σλοβάκων που εξεγέρθηκαν κατά των Γερμανών. Αργότερα στάλθηκε στη Σλοβενία και τελικά μετέβη στην Αυστρία όπου πολέμησε κατά των Σοβιετικών, μέχρι τα μέσα Απριλίου του 1945.

Τμήμα της Μεραρχίας παραδόθηκε στους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί, στη συνέχεια, φυγάδευσαν πολλά στελέχη της, τα οποία στην πορεία του χρόνου «αξιοποιήθηκαν» στις επάλξεις του αντικομμουνιστικού αγώνα μέσω της οργάνωσης «Ελεύθερη Ουκρανία».

Σχετικά θέματα