Αυγουστιάτικη Πανσέληνος και απλήρωτοι αρχαιοφύλακες

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΡΙΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΡΙΛΛΑ Πολιτισμός • 2 Αυγούστου 2014

Με συναυλίες και απαγγελίες ή μόνο με νυχτερινές βόλτες στους αρχαιολογικούς χώρους υπό το φως του φεγγαριού οργανώνονται και φέτος οι εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο στα μνημεία, την Κυριακή 10 Αυγούστου.

 

Αν τελικά γίνουν…. Διότι δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί το πρόγραμμα οι αρχαιοφύλακες του Υπουργείου Πολιτισμού διεμήνυσαν στον υπουργό ότι δεν θα συμμετέχουν αυτή τη χρονιά εθελοντικά στη φύλαξη των χώρων εάν δεν λυθεί η εκκρεμότητα της πληρωμής των υπερωριών τους.

 

Ωστόσο το Υπουργείο ανακοίνωσε τις εκδηλώσεις, αλλά όχι και την απάντηση που περιμένουν οι αρχαιοφύλακες, διότι χωρίς αυτούς εκδηλώσεις δεν γίνονται. Πιθανόν επενδύει στο τετελεσμένο του γεγονότος, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις έχουν δημοσιοποιηθεί ή ακόμα και στον εθελοντικό πατριωτισμό. Αυτόν με τον οποίο τα τελευταία χρόνια οι φύλακες αρχαιοτήτων προσφέρουν την εργασία τους στις αυγουστιάτικες πανσελήνους. Γεγονός που βέβαια συνέβαλε στην περαιτέρω καλλιέργεια μιας υποτιθέμενης και στρεβλής συναίνεσης η οποία το μόνο που κάνει είναι να καταργεί το δικαίωμα στην πληρωμένη εργασία, να καταστέλλει την πραγματική διεκδίκηση και να δημιουργεί παραπλανητικές εντυπώσεις.  Απόδειξη αυτού είναι πως αν και το 2010 το σωματείο των αρχαιοφυλάκων δέχθηκε να προσφέρει εθελοντική εργασία στις εκδηλώσεις της πανσελήνου με αντάλλαγμα να λυθεί το θέμα των υπερωριακών αμοιβών τους, αντί να επιλέξει τη λύση μιας δυναμικής διεκδίκησης, τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει υπάρξει καμία ρύθμιση.

 

Εφ’ όσον, λοιπόν, βρεθεί λύση (αν βρεθεί), σε αυτή τη περίπτωση οι αρχαιολογικοί χώροι απ’ άκρη σ’ άκρη θα προσφέρουν σπάνιες νυχτερινές εμπειρίες ανάμεσα στα μνημεία.

 

Η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίες στο Μουσείο της Ακρόπολης θα εκτελέσει κλασικά κομμάτια από το σινεμά και την όπερα (9.30μμ). Από τις 9μμ η είσοδος θα είναι ελεύθερη ενώ το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8πμ ως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Εκδηλώσεις θα γίνουν και στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

 

Στο Αιγαίο,  τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί θα ενωθούν νοερά με τη φωνή του Οδυσσέα Ελύτη να απαγγέλει ένα απόσπασμα από το «Αξιον Εστί», ακριβώς στις 9.19μμ, μόλις κάνει την εντυπωσιακή εμφάνισή του το γεμάτο φεγγάρι.  Μια πρωτοβουλία την οποία συντονίζουν οι ΚΑ’, Ι’ και Κ’ Εφορείες Αρχαιοτήτων μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

 

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της πανσελήνου σε όλη την Ελλάδα θα είναι ανοιχτά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 21.00 έως τις 24.00 και στους περισσότερους θα υπάρχει κάποια εκδήλωση.

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email