Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Πανηγυρίζει» το κεφάλαιο από τη νίκη Μητσοτάκη: Ποιοι κλάδοι αναμένουν υπερκέρδη

Οι επιχειρηματίες αναμένουν την τήρηση των υποσχέσεων για μείωση φόρων, θέσπιση κινήτρων και μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Δεν μπορούν να κρύψουν τους… «πανηγυρισμούς» τους οι παράγοντες της αγοράς, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα και την επικράτηση της ΝΔ, καθώς, μια σειρά από επιχειρηματικοί κλάδοι ετοιμάζονται για έναν νέο γύρο υπερκερδών. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day,  έχουν ήδη δημιουργηθεί προσδοκίες για τη διαμόρφωση περαιτέρω θετικού κλίματος σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. 

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι προσδοκούν, μάλιστα, ότι η επόμενη διαφαινόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θα λάβει μια σειρά μέτρων για μειώσεις φόρων και θέσπιση κινήτρων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η υπόσχεση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ποιοι είναι, όμως, οι επιχειρηματικοί κλάδοι που αναμένουν υπέρογκα κέρδη το αμέσως προσεχές διάστημα; Σύμφωνα με όσα καταγράφει το ρεπορτάζ, πρόκειται για: 

Μετοχές-εταιρικά ομόλογα: Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να εφαρμοστούν μέτρα, όπως είναι (α) Η μείωση του φόρου επί των πωλήσεων των μετοχών από το 0,2% στο 0,1%, (β) ο μηδενισμός της φορολόγησης (από το 15% που είναι σήμερα) των ελληνικών εταιρικών ομολόγων και (γ) η θέσπιση υπεραποσβέσεων για έξοδα που συνοδεύουν την είσοδο επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα κίνητρα που δίνονται σε «angels investors» προκειμένου να επενδύσουν σε startup εταιρείες, σε περιπτώσεις που οι ίδιες startups αντλούν κεφάλαια μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. 

Πληροφορική: Με τις εταιρείες πληροφορικής που απευθύνονται στον δημόσιο τομέα να είναι φορτωμένες από υπογεγραμμένες συμβάσεις έργων, δεν επικρατούσε κάποιο έντονο κλίμα ανησυχίας λόγω του πολιτικού ρίσκου. 

Κατασκευαστικός-μεταλλουργικός κλάδος: Οι πρώτοι μήνες του 2023 ξεκίνησαν με ανοδική ζήτηση για τον κλάδο του τσιμέντου και με τη ζήτηση της εγχώριας μεταλλουργικής αγοράς να κινείται -από πλευράς όγκων- σε επίπεδα παρόμοια με τα αντίστοιχα περυσινά. Επίσης, κατά τους τελευταίους λίγους μήνες -όπως συχνά συμβαίνει στο πλαίσιο προεκλογικών περιόδων- είχαν παρατηρηθεί κάποιες αναβολές στην εκκίνηση αρκετών επενδυτικών σχεδίων από μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις. Έτσι, στον βαθμό που ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου φαίνεται να έχει εκλείψει -σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος και την ανοδική πορεία του ΑΕΠ- εκτιμάται ότι θα δούμε κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο μια έξαρση των επενδύσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους συναφείς κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός, ο μεταλλουργικός, η ξυλεία και τα τσιμέντα.

Ασφαλιστικός κλάδος: Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης περιμένει την υλοποίηση δύο τουλάχιστον ευνοϊκών φορολογικών μέτρων τα οποία υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία κατά την προεκλογική περίοδο. Πρώτον, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσες κατοικίες ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς και δεύτερον ότι θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα στα ασφάλιστρα σε όσους δεχτούν να υιοθετήσουν εφαρμογές τηλεματικής που θα αξιολογεί την οδηγική τους συμπεριφορά.

Αυτοί οι κλάδοι αναμένουν άμεσα υπερκέρδη.

Στην πορεία, φυσικά, ακολουθούν και οι υπόλοιποι…

Σχετικά θέματα

Απόψεις