Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πανεπιστήμια: “Αντρα της ανομίας” (!) ή θύματα της βίας του κυβερνητικού θατσερισμού; Συντριπτικά στοιχεία

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω του επκοινωνιακού της γκαιμπελισμού να εμφανίσει τα Πανεπιστήμια σαν δήθεν “άντρα της ανομίας..

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω του επκοινωνιακού της γκαιμπελισμού να εμφανίσει τα Πανεπιστήμια σαν δήθεν “άντρα της ανομίας και της παραβατικότητας” (!), τα πραγματικά προβλήματα στα Πανεπιστήμια είναι εκρηκτικά. Αυτά τα εκρηκτικά προβλήματα – αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης των κολεγιαρχών , θέλει να “μπαζώσει” η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας προχωρώντας σε μια άνευ προηγουμένου συκοφαντική εκστρατεία κατά των ΑΕΙ, εκτοξεύοντας απειλές για διαγραφές φοιτητών και επισείοντας τον βούρδουλα της καταστολής και της αστυνομοκρατίας.   

Ο  Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου (Real fm 12/5/2025), παρουσιάζοντας συντριπτικά στοιχεία για τα πραγματικά προβλήματα τα οποία γιγαντώνονται  στα Πανεπιστήμια λόγω της κυβέρνησης και της πολιτικής ενίσχυσης των κολεγίων εις βάρος της δημόσιας Παιδείας. 

Ο καθηγητής επικαιροποίησε τα στοιχεία της σημαντικής μελέτης  από το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτικής Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και σημείωσε:  

-Από το 2009 έως το 2020 χάθηκαν από τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας περίπου 8.000 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, 33% είτε συνταξιοδοτήθηκε, είτε απολύθηκε (τελείωσαν οι συμβάσεις και δεν ανανεώθηκαν). 

– Η αναλογία διδακτικού προσωπικού ανά φοιτητή είναι 1 προς 43.  Αν, δε, προσθέσουμε και τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς η αναλογία πάει στο 1 προς 50, υπερτριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

 – Από το 2021 έως το 2024 οι θέσεις που προκηρύσσονται κάθε χρόνο, είναι λιγότερες σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις. Παράδειγμα από το ΑΠΘ: Ενώ 90 είναι τα μέλη ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται, οι θέσεις που προκηρύσσονται προς αναπλήρωση είναι… 75. 

– Σύμφωνα και με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 20% του φοιτητικού πληθυσμού εργάζεται και σε πολλά τμήματα το ποσοστό φτάνει το 40% και το 50%.

– Στο ΑΠΘ, με 50 χιλιάδες φοιτητές, δικαίωμα (κάρτα) σίτισης έχουν λιγότεροι από 4.000 και δικαίωμα δωρεάν στέγασης μόλις 1.350

Από το 2009 έως το 2020 υπολογίζεται ότι χάθηκε από τα δημόσια πανεπιστήμια συνολική χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. ευρώ (αθροιστική απώλεια). 

Ακούστε τη συνέντευξη:

Σχετικά θέματα

Απόψεις