To σχέδιο καταστολής στα πανεπιστήμια, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιέγραψε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στη σύνοδο των Πρυτάνεων, που έγινε στη Χαλκιδική.
Η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε την αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για δύο χρόνια σε περιπτώσεις φοιτητών που συλλαμβάνονται εντός των πανεπιστημίων για «πράξεις βίας». Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο δεν βάζει στο «στόχαστρο», ούτε τις τραμπούκικες επιθέσεις, ούτε τους μπράβους που κυκλοφορούν… όταν χρειάζεται, σε χώρους που κινείται η κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Η κυβέρνηση θέλει να πλήξει τους αγώνες μέσα στις σχολές, την πάλη για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που θα «βαφτίζει» «πράξεις βίας» ή «οργανωμένη βία» τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, είτε αυτές είναι διαμαρτυρίες εντός των πανεπιστημίων, είτε καταλήψεις εφόσον το επιλέξουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Όσον αφορά την οριστική διαγραφή φοιτητών που διαπράττουν «σοβαρά παραπτώματα», προβλέπεται αλλαγή στο νόμο. Στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα πειθαρχικό συμβούλιο ανά πανεπιστήμιο. Παράλληλα, προωθείται η λογική «όποιος καταστρέφει θα πληρώνει το κόστος της ζημιάς».
Γενικότερα, η υπουργός Παιδείας κάλεσε τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να συντάξουν τα σχέδια «ασφάλειας», αξιοποιώντας τα «εργαλεία» που τους δίνει η ο νόμος για την αντιμετώπιση «έκνομων ενεργειών» μέσα στα ιδρύματα. Κι εδώ στις «έκνομες ενέργειες», σύμφωνα με τους νόμους της κυβέρνησης, μπορούν να ενταχθούν κινητοποιήσεις των φοιτητών για τις διεκδικήσεις τους.
Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως οι πρυτάνεις και οι πανεπιστημιακοί θα εγκαλούνται όταν δεν εφαρμόζουν τα μέτρα. Συγκεκριμένα, θα αντιμετωπίζουν πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις.
Επίσης, στα σχέδια είναι η θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την «πανεπιστημιακή βία», με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα.
Παράλληλα, στόχος, σύμφωνα με του υπουργείο είναι η ελεγχόμενη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, μέχρι τέλος του χρόνου. Ελεγχόμενη, βέβαια, όχι ως προς τις εταιρείες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Προβλέπεται υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου, κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα, έως το τέλος του 2025. Επίσης, εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού πλαισίου πρόληψης.
Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν στα περιστατικά «παραβατικότητας» λέγοντας πως «υπονομεύουν την εικόνα των ΑΕΙ στο εξωτερικό». Όταν βέβαια, ακούτε για την «εικόνα των πανεπιστημίων στο εξωτερικό» να έχετε στο νου ότι μιλάμε και για την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.
Πάντως, τη σύνοδο πρυτάνεων και την υπουργό Παιδείας δεν φαίνεται να απασχόλησαν άλλα ζητήματα «ασφάλειας», όπως τα προβλήματα στις υποδομές, λόγω της υποχρηματοδότησης αλλά και η ανεπάρκεια στη φοιτητική μέριμνα (εστίες, σίτιση).