Οι αρχές αντιμετώπισης της διαφθοράς της Ουκρανίας ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι αποκάλυψαν ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που σχετίζεται με την προμήθεια στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και συστημάτων παρεμβολών σήματος σε διογκωμένες τιμές, δύο μόλις ημέρες μετά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας τους στον απόηχο έντονων διαμαρτυριών Ουκρανών πολιτών.
Η ανεξαρτησία της NABU (Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς) και της SAPO (Εξειδικευμένη Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς) αποκαταστάθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, μετά το μπαράζ διαδηλώσεων, των μεγαλύτερων στη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσίας το 2022, που προκάλεσε η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τις καταργήσει.
Σε κοινή ανακοίνωση των δύο υπηρεσιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η NABU και η SAPO ανέφεραν ότι έπιασαν έναν εν ενεργεία βουλευτή, δύο τοπικούς αξιωματούχους και απροσδιόριστο αριθμό μελών του προσωπικού της εθνοφρουράς να δωροδοκούνται. Ωστόσο, δεν κατονομάζουν κανέναν από τους εμπλεκόμενους.
«Στόχος του δικτύου ήταν η σύναψη κρατικών συμβάσεων με προμηθεύτριες εταιρείες σε σκόπιμα διογκωμένες τιμές», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι οι παραβάτες είχαν λάβει μίζες έως και 30% του κόστους μιας σύμβασης. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν.
Την ίδια ώρα που οι αξιωματούχοι και τα τσιράκια του Ζελένσκι εμπλέκονται σε σκάνδαλα με μίζες εκατομμύριων, χάνονται χιλιάδες νέοι άνθρωποι στα πεδία των μαχών που οδηγούνται εκεί με βίαιη επιστράτευση.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει αποκτήσει εκτεταμένες προεδρικές εξουσίες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αναγκάστηκε ωστόσο πρόσφατα να προχωρήσει σε μια σπάνια πολιτική στροφή όταν η προσπάθειά του να θέσει την NABU και τη SAPO υπό τον έλεγχο του γενικού εισαγγελέα της χώρας πυροδότησε τις πρώτες πανεθνικές διαδηλώσεων εν καιρώ πολέμου.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι έλαβε υπόψη του την οργή του λαού και κατέθεσε νομοσχέδιο για την εκ νέου αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των δύο Αρχών, το οποίο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Πέμπτη.