Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ουκρανία – Αν. Ευρώπη: Η κατάσταση έχει οξυνθεί επικίνδυνα — στρατιωτικές προετοιμασίες και «πόλεμος» προπαγάνδας

Αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό μπλοκ – Παραίτηση του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας μετά από «φιλικές» δηλώσεις του για τον Πούτιν

Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι πολεμικές προετοιμασίες ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και τη Ρωσία, τόσο επί του πεδίου όσο και..

Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι πολεμικές προετοιμασίες ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και τη Ρωσία, τόσο επί του πεδίου όσο και σε επίπεδο προπαγάνδας, επιβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση έχει οξυνθεί επικίνδυνα. 

Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας. «Έχουμε στη διάθεσή μας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας διατηρούν δεσμούς με αρκετούς Ουκρανούς πρώην πολιτικούς», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ επικαλέστηκε συγκεκριμένα ονόματα, όπως του πρώην βουλευτή Γιεβγκένι Μουράγεφ, του Σεργκέι Αρμπούζοφ (πρωθυπουργός από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικός πρωθυπουργός), του Αντρέι Κλούγεφ (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), του Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς (πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και του Μικόλα Αζάροφ (πρωθυπουργός από το 2010 ως το 2014). «Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στο σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», ισχυρίστηκε το Λονδίνο. 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» την ανακοίνωση του Βρετανικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως αποτελεί «άλλη μια απόδειξη ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τους Αγγλοσάξονες ασχολούνται με την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία». Κάλεσε δε τη Βρετανία «να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, να σταματήσει να διασπείρει ανοησίες».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η Ρωσία αναμένει «επικοινωνιακές ή και στρατιωτικές προβοκάτσιες από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία» την παραμονή της έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο (4η Φλεβάρη), διαψεύδοντας παράλληλα δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων «Bloomberg», σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

«Ψευδή είδηση και προβοκάτσια» χαρακτήρισε το δημοσίευμα και η πρεσβεία της Κίνας στη Μόσχα σε δική της ανακοίνωση.

Μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Εκτός από τον «πόλεμο» της προπαγάνδας, υπάρχουν οι στρατιωτικές προετοιμασίες από τις δύο πλευρές, στην Ουκρανία αλλά και σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή, από τη Αν. Ευρώπη, τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τα Βαλκάνια, όπου μια σειρά χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- έχουν μετατραπεί σε προκεχωρημένα φυλάκια του ευρωατλαντισμού και των σχεδίων περικύκλωσης της Ρωσίας. 

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έφτασε στην Ουκρανία το πρώτο φορτίο της στρατιωτικής «βοήθειας», το οποίο περιλαμβάνει πυρομαχικά για τους «μαχητές της πρώτης γραμμής». 

Η συνδρομή του ΝΑΤΟ δεν περιορίζεται σε ελαφρύ οπλισμό. Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι την άνοιξη θα αναπτύξει στην Βουλγαρία δύο αεροσκάφη F-35, ενώ η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας έσπευσε να δηλώσει ότι θα στείλει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. 

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

Ελαφρά αντιαρματικά όπλα από τη Βρετανία έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία θα παραχωρήσει στο Κίεβο πυρομαχικά πυροβολικού. 

Το πολεμικό κλίμα ήρθαν να ενισχύσουν οι πληροφορίες ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απομακρύνουν από την Ουκρανία τις οικογένειες των διπλωματών τους

Αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό μπλοκ – παραίτηση του αρχηγούς του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού

γερμανική σημαία

Στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις για τη στάση απέναντι στη Ρωσία. 

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Κάι-Άχιμ Σένμπαχ παραιτήθηκε μετά τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό», ότι το Κίεβο δεν θα επανακτήσει ποτέ τη χερσόνησο της Κριμαίας και ότι «ο Πούτιν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ίσος από τη Δύση», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

«Αυτό που θέλει πραγματικά είναι ο σεβασμός. Και, Θεέ μου, το να σεβαστείς κάποιον δεν κοστίζει πολύ, δεν κοστίζει τίποτα. Είναι εύκολο να του δώσουν τον σεβασμό που ζητά – και πιθανόν να του αξίζει», είπε, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία παλιά και σημαντική χώρα.

Ο Σένμπαχ παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι «η χερσόνησος της Κριμαίας χάθηκε, δεν θα επιστραφεί ποτέ, αυτό είναι γεγονός».

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, σε μια περίοδο που η Γερμανία επικρίνεται από την Ουκρανική κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει ενεργό μέρος στο πλευρό της απέναντι στη Ρωσία, ο Γερμανός αντιναύαρχος ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του χαρακτηρίζοντάς τες «απερίσκεπτες». Δεν υπάρχει αμφιβολία, ήταν ξεκάθαρα λάθος», έγραψε στο Twitter , και αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του για να αποφευχθεί «περαιτέρω βλάβη για το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό και κυρίως για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».

Η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας θα είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί η γραπτή απάντηση στη ρωσική πρόταση για εγγυήσεις ασφαλείας. Διπλωμάτες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «απαράδεκτες» και «ανατρεπτικές» για την «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας» τις ρωσικές προτάσεις.

Στην παρούσα φάση δεν συζητείται το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Μόσχα, όπως άφησε να εννοηθεί αξιωματούχος της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις για τη στάση απέναντι στη Ρωσία. 

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Κάι-Άχιμ Σένμπαχ, παραιτήθηκε μετά τις δηλώσεις που έκανε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό», ότι το Κίεβο δεν θα επανακτήσει ποτέ τη χερσόνησο της Κριμαίας και ότι «ο Πούτιν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ίσος από τη Δύση».

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, σε μια περίοδο που η Γερμανία επικρίνεται από την Ουκρανική κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει ενεργό μέρος στο πλευρό της απέναντι στη Ρωσία, ο γερμανός αντιναύαρχος ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του, ενώ αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του για να αποφευχθεί «περαιτέρω βλάβη για το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό και κυρίως για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».

Το κλίμα που επικρατεί στην γερμανική αστική τάξη και στο πολιτικό της προσωπικό αποτυπώνει το  περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο γράφει ότι «η Γερμανία έχει ρωσικό πρόβλημα», καταλογίζοντας στον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει κοινή στάση στο εσωτερικό της κυβέρνησής του για την «κρίση» στην Ουκρανία. 

Το «Spiegel» γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τον Όλαφ Σολτς στην Ουάσιγκτον, ο τελευταίος, ωστόσο, επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις και τώρα οι δύο πλευρές αναζητούν κατάλληλη ημερομηνία, η οποία δεν φαίνεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε ακόμη γνωστό ότι στο Βερολίνο πήγε ο Γουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής της CIA, για συνομιλίες με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον επιτελάρχη του, Βόλφγκανγκ Σμιτ και τον επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, Μπρούνο Κραλ. Σύμφωνα πάντα με το «Spiegel», ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους συνομιλητές του ευθέως ότι αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θα αυξηθεί και η πίεση προς το Βερολίνο προκειμένου να λάβει σαφή στάση απέναντι στη Μόσχα.

Ένα από τα θέματα που προκαλεί τη δυσφορία των αμερικανοΝΑΤΟικών είναι αυτό του αγωγού «Nord Stream 2». Ο αγωγός, ο οποίος επρόκειτο να φέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία και στον οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ, αλλά και οι Γερμανοί Πράσινοι, έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2021, αλλά εκκρεμεί η έγκρισή του από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, 902.gr)

Σχετικά θέματα

Απόψεις