Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Όταν σείεται η Σαντορίνη…

Για πάνω από ένα μήνα παρακολουθούμε το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας σε Σαντορίνη, αλλά και Αμοργό, Ανάφη, Ίο. Προ ημερών, η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, με αφορμή τις σεισμικές δονήσεις που συνεχίζονται αδιάκοπα στην περιοχή των Κυκλάδων, εκτίμησε ότι ακόμη δεν έχει γίνει ο κύριος σεισμός στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού. -- του Γιάννη Αγγέλου*

 Του Γιάννη Αγγέλου , Περιφερειακού Συμβούλου – επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νοτίου Αιγαίου

Για πάνω από ένα μήνα παρακολουθούμε το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας σε Σαντορίνη, αλλά και Αμοργό, Ανάφη, Ίο.

Προ ημερών, η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, με αφορμή τις σεισμικές δονήσεις που συνεχίζονται αδιάκοπα στην περιοχή των Κυκλάδων, εκτίμησε ότι ακόμη δεν έχει γίνει ο κύριος σεισμός στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού.

Από την άλλη, πριν περίπου δύο χρόνια η Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση (AGU) είχε αποκαλύψει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν στον υποθαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης. Σε ανακοίνωσή της είχε κάνει λόγο για έναν «συνεχώς αυξανόμενο όγκο μάγματος που συσσωρεύεται στον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων κάτω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη». Ανέφερε ακόμα ότι «η παρουσία αυτού του μαγματικού θαλάμου αναδεικνύει την πιθανότητα μιας μελλοντικής έκρηξης, και γι’ αυτό είναι σημαντικό το συγκεκριμένο ηφαίστειο -το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο όλης της Μεσογείου- να παρακολουθείται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο».

Αυτά είναι τα δεδομένα και η επιστημονική κοινότητα τα παρακολουθεί συνεχώς.

Ποια η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη, αλλά και τα γύρω νησιά;

Σε πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ διαπιστώθηκε πως σε κάθε υπηρεσία υπάρχει υποστελέχωση, εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος, ενώ η κρατική επιλεκτική αδιαφορία κορυφώνεται σε θέματα που αφορούν την Υγεία και την Παιδεία.

Ουσιαστικά, οι κάτοικοι της Σαντορίνης, που παραμένουν στο νησί, είναι εκτεθειμένοι από τα ελλιπή μέτρα προστασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης, που γνώριζε για την εξέλιξη του φαινομένου εδώ και μήνες, ενώ ήδη περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί, αναγκασμένοι να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στις ακτοπλοϊκές και τις αεροπορικές εταιρείες! Χαρακτηριστικά, εργαζόμενος του δήμου, μας ανέφερε ότι για τετραμελή οικογένεια, έφταναν τα 980 ευρώ! Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά πως για κάποιους «η κρίση είναι ευκαιρία»…

Σημαντικό είναι πως ενημέρωση από υπεύθυνα χείλη, ειδικά τις πρώτες ημέρες, ουδέποτε έγινε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα ΜΜΕ να έχουν προκαλέσει σύγχυση και πανικό στον λαό των νησιών αυτών, αλλά και σε όλους όσοι παρακολουθούν την κατάσταση.

Πέρα από την έλλειψη ενημέρωσης, ή, έστω, την πλημμελή ενημέρωση, η αβεβαιότητα των νησιωτών μεγαλώνει, όταν δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού. Είναι γεγονός και δεν αμφισβητείται πως υπάρχουν τέσσερα σχέδια με πολύ βαριά ονόματα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Αυτά είναι τα «Εγκέλαδος», «Τάλως», «Δάρδανος», «Ξενοκράτης». Όμως, τα σχέδια αυτά είναι μόνο «επί χάρτου», αφού ουδέποτε εφαρμόστηκαν ως άσκηση στο πεδίο. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδιαφορίας, στην Ιαπωνία, που είναι μια κατεξοχήν σεισμογενής χώρα, τα παιδιά από το στάδιο της Προσχολικής Αγωγής μαθαίνουν τα βασικά που θα κληθούν να εφαρμόσουν σε περίπτωση σεισμού. Στη χώρα μας, κάτι τέτοιο δεν γίνεται.

Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε μεγαλύτερες ηλικίες ή σε ΑμεΑ. Μάλιστα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την έπαρχο και τον δήμαρχο διαπιστώθηκε ότι στα χαρτιά έχουν καταρτισθεί σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος, αλλά ο δήμος δεν έχει προμηθευτεί ούτε πινακίδες για τους χώρους διαφυγής που έχουν καθοριστεί -πολλοί από τους οποίους είναι και με δυσκολίες στην πρόσβαση- ούτε φυλλάδια ενημέρωσης του πληθυσμού, ούτε και έχει το προσωπικό για να διατεθεί σε όλες τις περιοχές που τυχόν πληγούν.

Σοβαρό θέμα είναι και ότι άνθρωποι που φοβούνται να διαμείνουν στα σπίτια τους, γιατί πιθανόν έχουν προβλήματα, δεν μπορούν να μείνουν σε κάποιο ασφαλές καταφύγιο. Την ίδια στιγμή τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά! Το επιλεκτικό -και όχι επιτελικό- κράτος αδιαφορεί για τον λαό και τις ανάγκες του…

Η γρήγορη άφιξη μονάδας της ΕΜΑΚ αντί να καθησυχάσει, προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, σε ανάλογες περιπτώσεις, στήνουν τις σκηνές τους και διαμένουν σε αυτές και όχι σε ξενοδοχείο, γιατί αν συμβεί οτιδήποτε πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν. Αυτό, ως είδηση, ήταν πως έφτασαν άντρες της ΕΜΑΚ και έστησαν σκηνές, άρα επίκειται καταστροφή!

Στο νησί, που διαφημίζεται ως τουριστικό προϊόν σε όλο τον κόσμο, υπάρχει νοσοκομείο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια! Είναι από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ εκτός ΕΣΥ, με τη λεγόμενη Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας! Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΜΥ:

«Η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) ιδρύθηκε με τον Ν.3293/2004 αναλαμβάνοντας την άμεση μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, είναι δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Ανήκει στις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου καθώς το μετοχικό της κεφάλαιο ανήκει άμεσα και κατά απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό δημόσιο και υπάγεται στο νομικό πλαίσιο του Ν.4972/2022 και του Ν.4548/2018 καθώς και σε όποιο νομικό πλαίσιο, ρητά ανήκουν οι Ανώνυμες Εταιρείες αυτής της μορφής». Και παρακάτω:

«Η ΑΕΜΥ ΑΕ έχει την ευθύνη λειτουργίας και διαχειρίζεται την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού (ΠΟΧ) και το υποκατάστημά της Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας (ΚΥΑΑ) – Κ. Πρίφτης ως μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το δεύτερο υποκατάστημά της Γενικό Νοσοκομείο (ΓΝ) Θήρας, το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί δυνάμει του Ν.4368/2016- ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε4 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΝ ΘΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΑΕΜΥ ΑΕ” αρ. 62-72, ως μονάδα Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους καταστατικούς σκοπούς της Εταιρείας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη νέων μορφών φροντίδας, καθώς και πιλοτικών προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών Υγείας, η παροχή πρόσθετων και εξειδικευμένων υπηρεσιών Υγείας και η εν γένει προαγωγή των επιστημών Υγείας».

Αυτή είναι η ΑΕΜΥ. Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, που είχε πολυδιαφημιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποστελεχωμένο. Πριν 10 χρόνια υπηρετούσαν 147 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα μόλις 75! Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο δεν διαθέτει ιατρούς ειδικότητας παθολόγου, καρδιολόγου και παιδιάτρου, λειτουργεί με 50% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τρεις κατηγορίες εργαζομένων!

Όπως είναι αναμενόμενο, αυτή η κατάσταση δημιουργεί τις συνθήκες για να θεριεύουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, που στην ώρα της ανάγκης χρυσοπληρώνουν κάτοικοι και επισκέπτες. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση με τον διοικητή του εν λόγω νοσοκομείου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι «δευτεροβάθμιο» με πολύ περιορισμένες δυνατότητες.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με τη σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται αμείωτη, εμφανίστηκε και εφοπλιστής-ευεργέτης για να εξαγγείλει πως θα καλύψει τα έξοδα διαμονής του ιατρικού προσωπικού στη Σαντορίνη! Πάντα στα δύσκολα εμφανίζονται οι εφοπλιστές-ευεργέτες! Που έχουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές, που φορολογούνται εθελοντικά και που επιδοτούνται αδρά για τις άγονες γραμμές! Ο εν λόγω, μάλιστα, επικαλέστηκε και την καταγωγή του από το νησί της Σαντορίνης, ενώ από τον Νοέμβρη μέχρι και τον Μάρτη ο στόλος του δεν πραγματοποιεί κανένα ταξίδι!

Με όλα αυτά, με μια χώρα-Τέμπη, γίνεται όλο και πιο επίκαιρο το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό»!

Άμεσα πρέπει να:

— Σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση να κερδοσκοπούν οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες με την αύξηση των εισιτηρίων.

— Εξασφαλιστεί η επιστροφή για τους εργαζόμενους που έφυγαν αυτές τις μέρες από το νησί (ανάμεσά τους και πολλοί εκπαιδευτικοί) ακόμα και με επίταξη μεταφορικών μέσων.

— Εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που λόγω απαγόρευσης εργασιών δεν μπορούν να εργαστούν (όπως συμβαίνει με τις οικοδομικές εργασίες) δεν θα χάσουν ούτε το μεροκάματο ούτε το ένσημο.

— Ελεγχθούν, όταν περάσει η έξαρση του φαινομένου, λεπτομερώς όλες οι σχολικές μονάδες και τα δημόσια κτίρια, να γίνουν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις ώστε εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια.

Να γίνει απόλυτα αντιληπτό πως απαιτείται συνολική ρήξη με την πολιτική που βάζει το καπιταλιστικό κέρδος πάνω από την ασφάλεια των υποδομών και την προστασία της ζωής των εργαζομένων, με τα νέα «Τέμπη» που παραμονεύουν παντού.

Από 902.gr