«Οι τράπεζες είναι ευαίσθητες και ευάλωτες» υποστήριξε ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της κυβέρνησης της ΝΔ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του παρουσίας και συγκινηθήκαμε ιδιαιτέρως. Το βίντεο που ακολουθεί είναι «σχολιασμένο» από την «Ελληνοφρένεια». Στη συνέχεια ορισμένα στοιχεία για το «δράμα» των τραπεζών, από παλιότερο δημοσίευμα του «Ημεροδρόμου».
Ι. Οι τράπεζες έχουν μπουκώσει στα κέρδη, αφού μόνο στο πρώτο 9μηνο του 2024 (την ίδια περίοδο που ο λαός πλήρωσε 43 δισ. ευρώ σε φόρους), οι τραπεζίτες είχαν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη!
ΙΙ. Τον Μάρτιο του 2024 οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες διένειμαν μερίσματα στους μετόχους μετά από 14 χρόνια (κάτι που υποτίθεται ότι σηματοδοτεί την επιστροφή τους στην οικονομική βιωσιμότητα), την ίδια ώρα που αρνούνταν να καταβάλλουν τους φόρους που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο! Κι οι οφειλόμενοι φόροι στις 31 Δεκεμβρίου 2023 υπερέβησαν τα 19 δισ. ευρώ!
ΙΙΙ. Οι τράπεζες -και δη οι συστημικές- προχωρούν σε μια άνευ προηγουμένου αισχροκέρδεια κατά των πολιτών (των ίδιων που πλήρωσαν 43 δισ. το πρώτο 8μηνο του 2024)! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες δανείζουν χρήματα με επιτόκιο που είναι 11,62 φορές υψηλότερο από αυτό που προσφέρουν στους καταθέτες! Αποτέλεσμα; Μόνο για το 2023 εξαιτίας αυτού του επιτοκιακού περιθωρίου τα καθαρά κέρδη των Τραπεζών προσέγγισαν τα 4 δισ. ευρώ! Εκτίμητες σημείωναν ότι Εθνική Τράπεζα και Eurobank θα ξεπερνούσαν τα 1 δισ. ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα θα κινούνταν σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων και τη διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου.