Πολιτισμός

«Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» από σήμερα ελεύθερα στο διαδίκτυο

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών», Ξενοφώντας Βαρδαρός και Γιάννης Ξύδας, η Ομάδα Συλλογικής Μνήμης, αποφάσισαν να το διαθέσουν, ελεύθερα, στο διαδίκτυο, στα ελληνικά και με αγγλικούς υπότιτλους, από σήμερα 25 Μάρτη 2020. Στη σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Στις 3 Μαρτίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια, από τότε που οι Παρτιζάνοι των Αθηνών προβλήθηκαν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έκτοτε ακολούθησαν εκατοντάδες προβολές σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, στη δημόσια τηλεόραση – ΕΡΤ2 , σε δήμους, στέκια, εκπολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία και άλλους φορείς. Το σκεπτικό μας ήταν να είναι διαθέσιμο σε όλους τους προαναφερόμενους χώρους, προκειμένου να αποτελέσει ένα έναυσμα συνάντησης, ζύμωσης, ανταλλαγής απόψεων και γόνιμου διαλόγου σε σχέση με την περίοδο της Κατοχής, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Στα δύο αυτά χρόνια το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και του εξωτερικού και αγκαλιάστηκε από νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία, κάτι που μας έδωσε έναυσμα να προχωρήσουμε στη δημιουργία του επόμενου ντοκιμαντέρ μας.

Καθώς οι «Παρτιζάνοι των Αθηνών» ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και δεδομένου ότι έχει ζητηθεί από κόσμο που δεν του ήταν προσβάσιμο τόσο καιρό να ανέβουν online, αποφασίσαμε να τους διαθέσουμε στα ελληνικά και με αγγλικούς υπότιτλους – στην πορεία θα προστεθούν και άλλες γλώσσες.

https://vimeo.com/269394467?fbclid=IwAR0Kjt802EpkQWRSsPv2Rn0-ZG3RaOcnS_rX80norNLu_drJ-wVJDnl_oUM

Ελπίζουμε ότι οι «Παρτιζάνοι» θα είναι μια όμορφη συντροφιά αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Καλή θέαση!

Ομάδα Συλλογική Μνήμη»

Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

Η ΕΑΜική Αντίσταση στην Αθήνα, την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941 – 1944) μέσα από 14 αφηγήσεις, 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους.

Περισσότερα για το ντοκιμαντέρ εδώ

«Καινούργιος Ουρανός» το νέο ντοκιμαντέρ

Την ίδια στιγμή, η Ομάδα Συλλογικής Μνήμης γνωστοποιεί ότι προχωράει στη δημιουργία ενός νέου ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στις μαχήτριες του ΔΣΕ:

«Ταυτόχρονα ανοίγουμε τον κύκλο του νέου μας ντοκιμαντέρ, που θα λέγεται Καινούργιος Ουρανός, και το οποίο περιγράφει τις ζωές των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο βουνό, από τη στιγμή της Συμφωνίας της Βάρκιζας μέχρι την υποχώρηση στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Επίκεντρο της έρευνας και αυτή τη φορά είναι οι ίδιες οι αφηγήσεις των πρωταγωνιστριών, οι οποίες περιγράφουν την απόφασή τους να βγουν στο βουνό ύστερα από την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας και να επιλέξουν τον δρόμο της αντίστασης και όχι της ήττας.

Για το νέο ντοκιμαντέρ μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα Καινούργιος Ουράνος – Newborn Sky, στην οποία θα ανεβαίνει σχετικό υλικό».

(Επισκέψεις: 5.552 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend