Διεθνή

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που «αναγνωρίζουν» τον δοτό Γκουαϊδό

Η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας με ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ. «Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθν0οσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. «Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter. Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο κείμενο στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αυστριακού καγκελάριου στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της αναγνωρίζει τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως «μεταβατικό» πρόεδρο της Βενεζουέλας, ζητώντας του να προετοιμάσει «γρήγορα» νέες εκλογές. Ο Γκουαϊδό «είναι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος κατά τη γερμανική άποψη και την άποψη πολλών ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε από το Τόκιο η Μέρκελ στη διάρκεια συνάντησής της με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Μετά την άρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει ως χθες Κυριακή νέες προεδρικές εκλογές, όπως του είχαν ζητήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο «Γκουαϊδό είναι πλέον ο άνθρωπος με τον οποίο μιλάμε για αυτό το θέμα και άρα αναμένουμε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό την εκλογική διαδικασία», επεσήμανε η καγκελάριος. «Ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί γρήγορα και ειρηνικά», πρόσθεσε η Μέρκελ. Στο Βερολίνο μια από τις εκπροσώπους της Μέρκελ, η Μαρτίνα Φιτς, δήλωσε ότι η Γερμανία αναμένει από τον Γκουαϊδό να προετοιμάσει «μια περίοδο μεταβατική», η οποία θα οδηγήσει σε «αξιόπιστες» εκλογές. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας ανακοίνωσε την παροχή υπό όρους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την κατάσταση του πληθυσμού στη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένου του τομέα της υγείας», δήλωσε. «Η Γερμανία θα διαθέσει 5 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βενεζουέλα μόλις το επιτρέψει το πολιτικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία αναγνώρισε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ. «Η περίοδος των οκτώ ημερών για τη διοργάνωση δημοκρατικών και διαφανών εκλογών στη Βενεζουέλα εξέπνευσε σήμερα», έγραψε ο Μπλοκ στον λογαριασμό του στο Twitter στη διάρκεια συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. «Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν αμέσως στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ και η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν ότι επίσης αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό. «Η Λετονία αναγνωρίζει και στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, μεταβατικό πρόεδρο της #Venezuela. Ζητάμε τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών @jguaido», ανέφερε στο Twitter o Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς. Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι η ΕΕ λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα. 

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 710 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend