Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι δολοφονίες και η βία κατά των γυναικών δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία

Τον αποτροπιασμό της για «το νέο έγκλημα, τη νέα τραγωδία σε βάρος μιας νέας γυναίκας», της 43χρονης που δολοφονήθηκε σήμερα..

Τον αποτροπιασμό της για «το νέο έγκλημα, τη νέα τραγωδία σε βάρος μιας νέας γυναίκας», της 43χρονης που δολοφονήθηκε σήμερα το πρωί και μάλιστα λίγες μέρες μετά την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομάδα Γυναικών Σαλαμίνας (μέλος της ΟΓΕ). 

«Συμπαραστεκόμαστε στην οικογένεια της και σε κάθε οικογένεια που βιώνει την απάνθρωπη απώλεια του δικού της ανθρώπου. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε γυναίκα του μόχθου, θύμα της βίας στο χώρο δουλειάς, εκεί όπου ζει, σπουδάζει, αθλείται, περνάει τον ελεύθερο χρόνο της», τονίζει και προσθέτει: «Αναμφισβήτητα η σωματική και ψυχολογική βία, η παρενόχληση, η σεξουαλική κακοποίηση, ο βιασμός, η δολοφονία γυναικών είτε ασκείται από το σύντροφό ή από κάποιο άλλο πρόσωπο του φιλικού, οικογενειακού ή εργασιακού περιβάλλοντος της γυναίκας αποτελεί αποκρουστική και την πιο χυδαία μορφή βίας».

Επίσης σημειώνει ότι «αποκαλύπτουμε, συγχρόνως, την πηγή από την οποία αναβλύζουν συμπεριφορές επιθετικές, βίαιες, αλαζονικές, προσβλητικές ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που έχουν τις ίδιες έγνοιες, τα ίδια προβλήματα, τα ίδια κοινωνικά συμφέροντα, τη σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, απ΄ όπου πηγάζει και η ατομική εγκληματικότητα.

Το κίνητρο του δράστη δεν είναι το φύλο του θύματος, αλλά η σχέση του θύματος μαζί του, η οποία διαμορφώνεται στο έδαφος των στρεβλών προτύπων για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις διαπροσωπικές σχέσεις που στηρίζονται στην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση ενός ανθρώπου από έναν άλλο στο πλαίσιο του γάμου, του συμφώνου συμβίωσης, της διαπροσωπικής σχέσης. Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας θα επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν κάθε μορφής βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά».

Ξεκαθαρίζει ακόμα ότι «είτε οι δολοφονίες των γυναικών χαρακτηριστούν ως γυναικοκτονίες είτε όχι, η ουσία του προβλήματος δεν αλλάζει. Τα περιστατικά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ριζικά αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών που, εκτός των άλλων, θα αποτρέπει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι. Η κακοποιημένη γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, κυρίως στέγη, σταθερό εισόδημα, ιατρική περίθαλψη, νομική αρωγή, ασφάλεια και προστασία της ίδιας και των παιδιών της. Η εξασφάλισή τους είναι σημαντικός παράγοντας για την απόφασή της να απεγκλωβιστεί από τη βίαιη σχέση. Σε αυτό το κουβάρι πρέπει η ίδια να βρει την άκρη με κίνδυνο συχνά να κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της (όπως τρανταχτά αποδεικνύεται και σε αυτή την τραγική περίπτωση). Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Συμβουλευτικών Κέντρων (ΣΚ) για τις κακοποιημένες γυναίκες δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ολόπλευρη στήριξη των γυναικών, που παρά την προσπάθεια των εργαζομένων στα ΣΚ, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ολόπλευρη προστασία των παιδιών των κακοποιημένων γυναικών».

Γι αυτό «με ασπίδα προστασίας την οργανωμένη συλλογική μας δράση για τη γυναικεία ισοτιμία», διεκδικεί: 

  • Ένα ενιαίο και εκτεταμένο δίκτυο κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την ολόπλευρη και δωρεάν στήριξη των κακοποιημένων γυναικών. Χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ, ιδιωτών, εκκλησίας, κλπ, με χρηματοδότηση για τη λειτουργία του αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με γενναία αύξηση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
  • Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανάγκη για δωρεάν επιμόρφωση του προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
  • Απαιτείται γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία και τη δημιουργία εξειδικευμένων, δημόσιων και δωρεάν δομών για τη θεραπεία του τραύματος, οι οποίες σήμερα είναι παντελώς ανύπαρκτες.
  • Για τη δημιουργία νέων ξενώνων για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, όπου χρειάζονται. Να αντιμετωπιστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες με άμεση, δωρεάν προσωρινή φιλοξενία σε ασφαλές περιβάλλον με μοναδική προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη της καταγγέλλουσας.
  • Όλα τα παραπάνω να ισχύσουν άμεσα και στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Σαλαμίνας, όπως και Ξενώνας Άμεσης Φιλοξενίας για την προστασία της ζωής γυναικών και παιδιών σε άμεση ανάγκη!
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλες. Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού και κάλυψη των αναγκών μας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές) σε κάθε σχολείο, που έγκαιρα θα εντοπίζουν και θα αντιμετωπίζουν και τα φαινόμενα βίας και ενδοοικογενειακής βίας. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «διεκδικούμε για όλες τις γυναίκες του μόχθου στη Σαλαμίνα τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα, και τις κοινωνικές προϋποθέσεις που θα μας εξασφαλίζουν όχι μόνο αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα αλλά και ισότιμες σχέσεις συντροφικότητας».

Σχετικά θέματα

Απόψεις