Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι αγρότες διεκδικούν λύσεις και όχι συμπάθεια – Kαμία ουσιαστική απάντηση από τον Μητσοτάκη

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έλαβαν οι Θεσσαλοί αγρότες από τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, στον οποίο έθεσαν τα αιτήματά τους, στη συνάντηση που είχαν..

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έλαβαν οι Θεσσαλοί αγρότες από τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, στον οποίο έθεσαν τα αιτήματά τους, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις καταστροφές από την πλημμύρα του Σεπτέμβρη. Στη συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος των αγροτών από τον Έβρο, για να θέσει τα προβλήματα στην περιοχή, μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Οι αγρότες δεν έλαβαν ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα για άμεση και στο 100% αποκατάσταση των ζημιών από την πλημμύρα, ούτε χρονοδιάγραμμα και απαντήσεις για αποζημίωση στο πάγιο κεφάλαιο σε εξοπλισμό και δενδροκαλλιέργειες.

Οι αγρότες ζήτησαν να μην γίνει αλλαγή χρήσης γης και η Θεσσαλία να μείνει παραγωγική. Έθεσαν θέμα για άμεση ρευστότητα των αγροτών, με άμεση καταβολή της συνδεδεμένης επιδότησης για να έχουν χρήματα να ξεκινήσουν να καλλιεργούν από τις επόμενες μέρες.

Φαίνεται ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας, εκτίμησαν οι αγρότες και ζήτησαν να ενημερωθούν σύντομα και αναλυτικά για το σχέδιο των Ολλανδών.

Ακόμη, οι αγρότες έθεσαν ξανά και τα δίκαια αιτήματα τους για μείωση του κόστους παραγωγής. Απαίτησαν από τον πρωθυπουργό αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση του ποσού της επιστροφής φόρου και για το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα, καθώς ήδη έχει πέσει στα 8 λεπτά στην αγορά και είναι χαμηλότερη από τα 9,3 λεπτά που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για τα επόμενα 2 χρόνια. 

Οι αγρότες διεκδικούν λύσεις και όχι συμπάθεια

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μοίρασε τσάι και συμπάθεια για αυτές τις διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωση των αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι «πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια». Ωστόσο, στο δια ταύτα επικαλέστηκε για ακόμη μια φορά τις «δημοσιονομικές αντοχές», σημειώνοντας ότι «έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό να μπορέσουμε να τα ικανοποιήσουμε».

Παίρνοντας το λόγο και απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας σημείωσε πως «στις μεγάλες κινητοποιήσεις αναδείχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων το οποίο αναγνωρίσατε κι εσείς, αλλά θέλουμε και λύσεις. Εκεί διαφωνούμε, δεν είμαστε ικανοποιημένοι». Ενδεικτικά ανέφερε ότι σήμερα το οικιακό ρεύμα κινείται σε μια τιμή 8,3 λεπτά την κιλοβατώρα, «οπότε το αίτημα για πλαφόν στα 7 λεπτά πρέπει να το ξαναδείτε».

Σε ότι αφορά την πλημμύρα, ο Ρίζος Μαρούδας ανέφερε πως «έξι μήνες μετά έχουν γίνει λίγα πράγματα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες», δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα, τις αποκαταστάστασεις των αναχωμάτων και τις αποζημιώσεις. Υπογράμμισε πως υπάρχουν περίπου 350.000 στρέμματα στη Θεσσαλία που δεν θα καλλιεργηθούν (τα μισά από αυτά στη λίμνη Κάρλα), είτε γιατί είναι πλημμυρισμένα, είτε λόγω της διάβρωσης του εδάφους. «Πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος για να σταθούν στα πόδια τους οι αγρότες, να μπορέσουν να ζήσουν και ήρθαμε να σας μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην Θεσσαλία διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά μας», ανέφερε.

Μόνο ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα

«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε επίλυση των αιτημάτων. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές λύσεις το επόμενο διάστημα και να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας, σε διαφορετική περίπτωση και πάλι θα είμαστε στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας, γιατί γιατί μόνο μέσα από την πίεση, μέσα από τον αγώνα μας, μέσα από τη μαζική συμμετοχή μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ρίζος Μαρούδας.Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις