Αύξηση-ρεκόρ 12,6%, σημείωσαν τον Μάρτη οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, FAO, κυρίως λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.
Το σιτάρι αυξήθηκε κατά 19,7%, ενώ το καλαμπόκι κατά 19,1%, σημειώνοντας ανατιμήσεις χωρίς προηγούμενο. Η τιμή του σπορέλαιου (του οποίου η Ουκρανία είναι διεθνώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας) την ίδια χρονική περίοδο σημείωσε αύξηση του 23,2%. Η ζάχαρη δε τον Μάρτιο ακρίβυνε κατά 6,7% σε μηνιαία βάση και κατά 20% σε ετήσια.
Η τιμή του κρέατος, τέλος, πάντα σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 4,8% (λόγω και έλλειψης που σημειώθηκε στη Δυτική Ευρώπη), ενώ στα γαλακτοκομικά προϊόντα η αύξηση δεν ξεπέρασε το 2,6%.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)