Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οχι στο (παγκόσμιο) τείχος της σιωπής

της Ναταλί Γλέζου

Βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση , ένα διαχρονικό, απάνθρωπο έγκλημα που ήρθε εμφατικά στο φως της δημοσιότητας με την Ολυμπιονίκη μας Σοφία..

Βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση , ένα διαχρονικό, απάνθρωπο έγκλημα που ήρθε εμφατικά στο φως της δημοσιότητας με την Ολυμπιονίκη μας Σοφία Μπεκατώρου.

Βιασμός σώματος και ψυχής.

Τι μένει;

Ενοχικό σύνδρομο, οργή, θυμός, φόβος, ενώ το σώμα μένει παντοτινά “χαρακωμένο” από το ειδεχθές έγκλημα.

Είναι αυτές οι εικόνες άσκησης βίας από την τοξική “αρρενωπότητα”, της υπεροχής ισχύος του βιαστή έναντι της γυναίκας θύματος και της  αρρωστημένης ανάγκης  της διαπροσωπικής υποδούλωσης της, που την στιγματίζουν.

Επώδυνες αναμνήσεις για πάντα κρυμμένες βαθιά στην ψυχή. Δηλητήριο που μετά την τέλεση του εγκλήματος διαμορφώνει και φιλτράρει τις ανθρώπινες σχέσεις, καθορίζει την υπόλοιπη ζωή του θύματος. Φόβος που εδραιώνεται μακροχρόνια. Μετατραυματικό σύνδρομο ή ακόμα και μετατραυματική διαταραχή. Απομόνωση. Εγκατάλειψη. Ακόμα και ευθανασία

Στους άγραφους νόμους της  πατριαρχικής κοινωνίας, αποτυπώνεται η έμφυλη διάκριση λόγω της ανισότητας των δύο φύλων, των διαφορετικών κοινωνικών ρόλων που εδραιώνονται με την “εξουσία” των ανδρών πάνω στις γυναίκες και αποδοχής του σεξισμού έναντι των γυναικών από τους άντρες.

Η έμφυλη διάκριση αποτυπώνεται στην πατριαρχική και καπιταλιστική κοινωνία, με την γυναίκα να βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση στο σπίτι, στη δουλειά παντού. Ο σεξισμός στις καπιταλιστικές οικονομίες αποτυπώνεται όχι μόνο στην ανισότητα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων αλλά και εν γένει στο ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και στον χώρο εργασίας.  Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι οι γυναίκες εργαζόμενες, λόγω και του άνισου καταμερισμού εργασίας, χάνουν, σχεδόν 30 τρις  σε σχέση με άντρες συναδέλφους τους εργαζόμενους.

Τώρα, σε καιρούς οικονομικής (παγκόσμιας), υγειονομικής κρίσης, αυξάνονται η ενδοοικογενειακή βία, οι ξυλοδαρμοί και η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών. Στις εποχές της κορονοϊικής νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και με την επιβολή  του πρώτου κύματος καραντίνας έχουν αυξηθεί κατά το 1/3 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, Α. Γκουτέρες,  σε δήλωσή του για την αναγκαιότητα παγκόσμιας εκεχειρίας για την αντιμετώπιση του φονικού ιού, τόνισε ότι ” η βία  δεν περιορίζεται στα πεδία των μαχών. Για πολλές γυναίκες και μικρά κορίτσια η απειλή είναι μεγαλύτερη , εκεί όπου θα έπρεπε να νοιώθουν ασφαλείς. Στα ίδια τους τα σπίτια“.

Στη “λευκή”, πατριαρχική , καπιταλιστική κοινωνικοοικονομική τάξη πραγμάτων,  ο ρατσισμός και ο σεξισμός αποτελούν εγγενή του χαρακτηριστικά.

Η πιο ακραία μορφή της σεξιστικής βίας,  που απορρέει από την ανισότητα των φύλων άρα από πολιτικά αίτια, είναι η γυναικοκτονία η βία κατά των γυναικών που φθάνει στη δολοφονία, μέσα  και από τα πρότυπα που αναπαράγονται από τα ΜΜΕ: μέσω της σεξουαλικότητας και της εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος .

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας   “γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες”. Σύμφωνα με έκθεση του Ο.Η.Ε μόνο το 2017 σκοτώθηκαν 87.000 γυναίκες. Σχεδόν 50.000 από τα θύματα δολοφονήθηκαν είτε από τον σύντροφο-σύζυγο τους είτε από στενό συγγενή τους…

Εξάλλου οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες 

Στις χώρες με την μεγαλύτερη αντρική βαναυσότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, την διενέργεια βιασμών όπως και περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, συγκαταλέγονται: : Ινδία, Αφγανιστάν, Συρία, Σομαλία, Σαουδική Αραβία, Κονγκό, Υεμένη, Νιγηρία και τέλος το μοναδικό κράτος της δύσης, το οποίο βρίσκεται στην τρίτη θέση κατάταξης, οι ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ  1 στις 6 γυναίκες Αμερικανίδες  είναι θύμα  βιασμού ή απόπειρας βιασμού και από το 1998  συνολικά 17.7 εκατομμύρια γυναίκες ! Όπως προκύπτει από έρευνες, το 70%  των θυμάτων  γνώριζαν τον βιαστή τους.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη καταγραφής περιστατικών βίας και σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών, για κάθε 100.000 κατοίκους παραθέτουμε τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά βιασμών:

  1. Νότιο Αφρική (132.40)
  2. Δημοκρατία της Μποτσουάνας (92.90)
  3. Λεσότο, επίσημα Βασίλειο του Λεσότο (82.70)
  4. Εσουατίνι (επισήμως Βασίλειο του Εσουατίνι) (77.50)
  5. Βερμούδες (67.30)
  6. Σουηδία (63.50)
  7. Σουρινάμ (χώρα της Νότιας Αμερικής) (45.20)
  8. Κόστα Ρίκα  (36.70)
  9. Νικαράγουα (31.60)
  10. Γρενάδα (30.60)

Για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο χάρτη, το ποσοστό είναι 1.90.

Στην χώρα μας σύμφωνα με αποκαλυπτικές έρευνες  σε χώρους εργασίας όπου υπάρχει έντονη εργασιακή επισφάλεια, ειδικότερα στους κλάδους επισιτισμού και του τουρισμού,  σχεδόν 9 στις 10 εργαζόμενες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, ενώ στο δείγμα που αφορά τον γενικότερο πληθυσμό, το 85% των γυναικών αναφέρει ότι έχει υποστεί κάποια σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

Η Σοφία Μπεκατώρου μπόρεσε και αντιμετώπισε τους εφιάλτες της. Βρήκε την δύναμη μετά από τόσα χρόνια να σπάσει τον απροσπέλαστο τοίχο της σιωπής.

Κατέθεσε μια επώδυνη αλήθεια, που αφορά πολλές από μας…

 

Απόψεις