Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά ανακοίνωσε από το Νταβός διπλασιασμό αμυντικών δαπανών ενόψει των αμερικανικών απειλών

"Αν δεν είσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είσαι στο μενού των μεγάλων δυνάμεων”, είπε

Πρόσθεσε τον Ημεροδρόμο στην Google

Ενώ καναδικός στρατός μοντελοποίησε ένα σενάριο στρατιωτικής εισβολής στη χώρα από τις ΗΠΑ και τις πιθανές απαντήσεις της Οτάβας, ο Καναδός πρωθυπουργός Μάρκ Κάρνεϊ από το Νταβός προχώρησε σε μία ομιλία με την οποία προειδοποιεί  τους παγκόσμιους ηγέτες και τους αξιωματούχους που μετέχουν στο Φόρουμ του Νταβός πως «η υποχώρηση στον εξαναγκασμό και τις οικονομικές απειλές δεν θα τους προστατεύσει». 

“Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη νέα εποχή αντιπαλοτήτων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και οι μεσαίες δυνάμεις πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιβιώσουν”,  δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. 

Ο Κάρνεϊ συνέχισε λέγοντας: “Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την οικονομική ολοκλήρωση ως όπλο, τους δασμούς ως μοχλό πίεσης, τις χρηματοοικονομικές υποδομές ως εξαναγκασμό, τις αλυσίδες εφοδιασμού ως τρωτά σημεία προς εκμετάλλευση. Δεν μπορείς να ζεις μέσα στο ψέμα του αμοιβαίου οφέλους μέσω της ολοκλήρωσης, όταν η ολοκλήρωση γίνεται η πηγή της υποταγής σου.

Οι μεσαίες δυνάμεις πρέπει να δράσουν από κοινού, επειδή αν δεν είσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είσαι στο μενού των μεγάλων δυνάμεων. Οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να τα καταφέρουν προς το παρόν μόνες τους. Έχουν το μέγεθος της αγοράς, τη στρατιωτική ικανότητα και την επιρροή για να υπαγορεύουν τους όρους. Οι μεσαίες δυνάμεις όπως ο Καναδάς, δεν μπορούν. Όταν διαπραγματευόμαστε διμερώς με μια ηγεμονία, τότε διαπραγματευόμαστε από αδύναμη θέση. Δεχόμαστε ό,τι μας προσφέρουν. Ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για να είμαστε οι πιο εξυπηρετικοί. Αυτό δεν είναι κυριαρχία. Είναι η εκτέλεση της κυριαρχίας με την αποδοχή της υποταγής.Βρισκόμαστε στη μέση μιας ρήξης, όχι μιας μετάβασης”.

Μια νέα πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί, υπογράμμισε ο Κάρνεϊ. “Πείτε το με το όνομά του: Είναι ένα σύστημα που οδεύει σε όλο και πιο εντατική αντιπαλότητα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων όπου οι ισχυροί χρησιμοποιούν οικονομικά όπλα. Χώρες σαν τον Καναδά δεν μπορούν να ελπίζουν πως η συμμόρφωση θα αγοράσει ασφάλεια. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό”.

Στο πλαίσιο αυτό,  ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς:

  • Διπλασιάζει τις αμυντικές δαπάνες έως το 2030, ενισχύοντας παράλληλα εγχώριες βιομηχανίες.
  • Συνεργάζεται στρατηγικά με την ΕΕ, την Κίνα, το Κατάρ και άλλες χώρες για εμπορικά και ασφαλιστικά θέματα.
  • Διαπραγματεύεται ελεύθερο εμπόριο με Ινδία, ASEAN, Mercosur.
  • Στηρίζει ενεργά την Ουκρανία και τη Συμμαχία ΝΑΤΟ, ενώ θωρακίζει την Αρκτική και τη Γροιλανδία.

Σχετικά θέματα

Post
Filter