Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1961

Ο πληθυσμός της Κίνας, της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, συρρικνώθηκε το 2022, ανακοίνωσε σήμερα επίσημος θεσμός, την ίδια ώρα που ο ρυθμός ανάπτυξης της..

Ο πληθυσμός της Κίνας, της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, συρρικνώθηκε το 2022, ανακοίνωσε σήμερα επίσημος θεσμός, την ίδια ώρα που ο ρυθμός ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας στη χώρα έπεσε στο χαμηλότερο των τελευταίων 40 ετών.

Την περασμένη χρονιά καταγράφτηκαν 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις, έναντι 10,41 εκατ. θανάτων, κατά συνέπεια ο πληθυσμός μειώθηκε κατά περίπου 850.000 ανθρώπους το 2022 διευκρίνισε η εθνική υπηρεσία στατιστικής της Κίνας σε έκθεσή της.

Αυτή η μείωση του πληθυσμού είναι η πρώτη από το 1960-1961, όταν λιμός που εκδηλώθηκε το 1959 είχε αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ζωές.

Η συρρίκνωση εξηγείται κυρίως από τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής, το υψηλότερο επίπεδο σπουδών πολλών γυναικών, που σημαίνει ότι πολλές αργούν να αποκτήσουν παιδιά, ή ακόμη την έλλειψη της βούλησης των νέων γενιών να αποκτήσουν παιδιά.

Το ποσοστό γεννητικότητας υποχώρησε στο 1,15 παιδί ανά γυναίκα το 2021, πολύ κάτω από το όριο που θεωρείται πως είναι απαραίτητο για την ανανέωση του πληθυσμού (2,1).

Μαζί με τη γήρανση, η μείωση του πληθυσμού, ειδικά του ενεργού, αναμένεται να έχει βαθιές συνέπειες για την κινεζική οικονομία για δεκαετίες, με αύξηση του κόστους εργασίας, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών επιχειρήσεων, ενώ η πίεση στο ασφαλιστικό σύστημα θα αυξηθεί, με λιγότερες εισφορές εργαζομένων για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Οι αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα για να ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, προσφέροντας επιδόματα για κάθε γέννηση που φθάνουν ως τα 100.000 γιουάν (1.370 ευρώ), αυξημένη άδεια μητρότητας και διάφορες παροχές ως τα τρία έτη κάθε παιδιού.

Την ίδια ώρα, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας ανήλθε στο 3% του ΑΕΠ το 2022. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει ανακοινωθεί από το Πεκίνο τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς η δραστηριότητα επλήγη από την πανδημία του νέου κορονοϊού και την κρίση του τομέα των ακινήτων.

Η κινεζική κυβέρνηση έθετε στόχο η ανάπτυξη να φθάσει το 5,5%, ρυθμό ήδη πολύ κατώτερο από την επίδοση του 2021, όταν το ΑΕΠ του ασιατικού γίγαντα αυξήθηκε κατά 8% και πλέον.

Το τέταρτο τρίμηνο, η ανάπτυξη σταθεροποιήθηκε στο 3,9%, στο ίδιο επίπεδο με αυτήν του τρίτου, ανακοίνωσε η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Αν και τα επίσημα δεδομένα αντιμετωπίζονται γενικά με επιφύλαξη, καθώς το ζήτημα έχει εξ ορισμού τεράστια πολιτική σημασία, οι αριθμοί για την πορεία του κινεζικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) μελετώνται προσεκτικά, δοθέντος του βάρους της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας πέρυσι ήταν η χαμηλότερη μετά τη συρρίκνωση που γνώρισε το 1976 (–1,6%) και την επιβράδυνση του 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας (+2,3%).

Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο προέβλεπαν ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (+2,7%).

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Σχετικά θέματα

Απόψεις