Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Μητσοτάκης… στη Βόρεια Μακεδονία

Σε δύο βάρκες προσπαθεί να σταθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  με αφορμή την επιλογή της νέας πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα..

Σε δύο βάρκες προσπαθεί να σταθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  με αφορμή την επιλογή της νέας πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Θυμίζουμε ότι η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Ο πρωθυπουργός από τη μια εγκαλεί τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας πως δεν τηρεί τη συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη σπεύδει να υπενθυμίσει ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει τη συμφωνία.

Ο Μητσοτάκης από τη μια πατά στο ΝΑΤΟϊκο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών και παράλληλα προσπαθεί να κλείσει και το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο του, φορώντας και λίγο… περικεφαλαία.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Βόρεια Μακεδονία: Το υπ. Εξωτερικών «αδειάζει» την Σιλιάνοφσκα και υπερασπίζεται τη ΝΑΤΟϊκή πορεία της χώρας

Στο μεταξύ, επιμένει στην αναφορά της ως «πρόεδρος της Μακεδονίας» η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ανάρτηση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βόρεια Μακεδονία στην πλατφόρμα Χ, η Σελιάνοφσκα ανέφερε: 

«Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ωστόσο «αδειάζει» την πρόεδρο και σε ανακοίνωσή του διατυπώνει την αποφασιστικότητα απέναντι στη συμφωνία και τις διεθνείς υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή.

Παράλληλα το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας καλεί «ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους» – φωτογραφίζοντας τη Σιλιάνοφσκα – να είναι σε επαγρύπνση σημειώνοντας ότι «η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».

Είναι φανερό πως από τη μία η Σελιάνοφσκα παίζει πολιτικό παιχνίδι, προωθώντας εθνικιστική ρητορική στη χώρα της και από την άλλη το υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίζεται την ΝΑΤΟϊκή πορεία της χώρας, στην οποία άλλωστε βασίζεται και η συμφωνία των Πρεσπών.

Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης κάνει και τα δύο μαζί (αναφερθήκαμε παραπάνω). 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας: 

«Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της χώρας απέναντι στην χωρίς όρους εκπλήρωση των συνταγματικών προβλέψεων καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, όπως η πλήρης τήρηση της Στρατηγικής Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Ελληνική Δημοκρατία, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει έναν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο που έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική συνεργασία και την δόμηση θετικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Ως αποτέλεσμα η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναβάθμισε την Στρατηγική Συνεργασία με τις ΗΠΑ σε Στρατηγικό Διάλογο.

Καλούμε σε επαγρύπνηση όλα τα πολιτικά μέρη, ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».

Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, υποστηρίζει ότι η ορκωμοσία της κυρίας Σιλιάνοφσκα είναι «άκυρη» μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να συμβούν δύο τινά:

– είτε να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας

– είτε να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις