Στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παραλάβει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές ως πρώτο κόμμα.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, είπε:  «Το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές, θεωρώ ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα βουλή. Θέλω να επισημάνω ότι αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει στην επόμενη εκλογική διαδικασία, η ΝΔ θα είχε μια ισχυρή πλειοψηφία που θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: Προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου ότι είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου».

Με βάση το Σύνταγμα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή δίνει διερευνητική εντολή και στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει έως και τρεις ημέρες και αν δεν προκύψει κυβέρνηση, προκηρύσσονται νέες εκλογές.