Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο «Μεγάλος Αδελφός» της δημοκρατίας τους: Η PEGA παραδέχεται ότι όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ αγόρασαν κακόβουλα λογισμικά

Συνταρακτική αποκάλυψη από την εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δείχνει πώς λειτουργεί η δημοκρατία τους

Σε μια συνταρακτική αποκάλυψη προχώρησε -εν αγνοία της;, εν γνώση της;, δεν έχει και τόση σημασία- η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) για τη διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και των αγορών κακόβουλων λογισμικών.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης η κ. Sophie In ‘t Veld (Renew, Ολλανδία) εισηγήτρια της Επιτροπής, παρουσίασε τα κύρια σημεία του σχεδίου έκθεσης που θα υποβάλει για τις υποκλοπές.

Σύμφωνα με όσα τόνισε όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγόρασαν και έκαναν χρήση κακόβουλων λογισμικών με στόχο τις παρακολουθήσεις πολιτών, επιχειρηματιών, πολιτικών τους αντιπάλων κ.λπ., καταπατώντας βάναυσα το θεσμικό πλαίσιο που οι ίδιες έχουν θέσει. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα της έκθεσης “αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε αγόρασαν ένα ή περισσότερα λογισμικά παρακολούθησης”. Αναφέρεται ακόμη πως η NSO πούλησε τα προϊόντα  της σε 22 τελικούς χρήστες σε τουλάχιστον δεκατέσσερα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Παράλληλα, σημειώνεται πως η Intellexa έχει παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Γαλλία και Ουγγαρία, και πως ο Διευθύνων Σύμβουλός της έχει διαβατήριο Μάλτας. Ενώ εντοπίζει πως η NSO έχει παρουσία σε Κύπρο και Βουλγαρία και διεξάγει τις χρηματοοικονομικές της δραστηριότητες μέσω Λουξεμβούργου. 

Ελλάδα: ad hoc χρήση των κακόβουλων λογισμικών

Από τις 159 σελίδες του προσχεδίου, ειδικό κεφάλαιο 13 σελίδων αφιερώνεται στην Κύπρο και στα ευρήματα της αποστολής που βρέθηκε στην Κύπρο και στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διερεύνησης καταγγελιών για παρακολουθήσεις στην Ελλάδα με τη χρήση του λογισμικού Predator.

Επισημαίνεται ακόμη από την PEGA ότι η παρακολούθηση για πολιτικούς λόγους δεν είναι καινούργια για την Ελλάδα, αλλά οι νέες τεχνολογίες λογισμικού κατασκοπείας διευκολύνουν πολύ την παράνομη παρακολούθηση, ιδίως σε ένα πλαίσιο σοβαρά εξασθενημένων διασφαλίσεων.

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως η Πολωνία, η κατάχρηση του λογισμικού παρακολούθησης δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε ad hoc βάση για πολιτικά και οικονομικά οφέλη, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA.

Όπως καταγράφεται στην προκαταρτική έκθεση που παρουσίασε η εισηγήτρια της εξεταστικής επιτροπής, Sophie In ‘t Veld,  η Κύπρος φαίνεται να διαθέτει ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ωστόσο στην πράξη φαίνεται ότι οι κανόνες είναι εύκολο να παρακαμφθούν.

Παράλληλα η επιτροπή PEGA διαπιστώνει πως η χαλαρή εφαρμογή των κανόνων στην Κύπρο φαίνεται πως καθιστούν τη χώρα ελκυστικό τόπο για το εμπόριο λογισμικών κατασκοπείας.  

Κατά την εισήγησή της η Sophie In ‘t Veld τόνισε πως “όλα τα κράτη χρησιμοποιούν το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας για να επικαλεστούν το απόρρητο και να μη δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις προς τους ενδιαφερόμενους”.

“Η PEGA το διαπίστωσε αυτό ως κοινό φαινόμενο σε όλα τα κράτη”, είπε χαρακτηριστικά. Άφησε επίσης υπονοούμενα για το κατά πόσο συνεργάζονται με την επιτροπή οι κυβερνήσεις λέγοντας ότι όταν ζητάς από την εκάστοτε κυβέρνηση να προσδιορίσει τι συνιστά ζήτημα εθνικής ασφάλειας δεν δίνουν στοιχεία. “Μη δίνοντας στοιχεία δεν μπορεί να γίνει διερεύνηση”, τόνισε.

Όπως είπε, η Επιτροπή ζητά από τα Κράτη – Μέλη “να μην βάζουν εμπόδια στο να διεξαχθεί η έρευνα”, διαβεβαιώνοντας ότι “δεν θα το βάλουμε κάτω στην έρευνά μας”.

Μιλώντας για την Ελλάδα, έστειλε σαφές μήνυμα αναφέροντας με νόημα πως “ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει να ρίξει φως στην υπόθεση Ανδρουλάκη και Κουκάκη”. “Δεν ξέρω αν μέχρι να ολοκληρωθεί η δική μας έρευνα θα έχει προχωρήσει και η υπόθεση στην Ελλάδα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Sophie In ‘t Veld ήταν μάλιστα παραπάνω από σαφής σχετικά με το ποιος αγοράζει τα παράνομα spyware. “Ξέρουμε ότι τα spyware πωλούνται κυρίως σε κυβερνήσεις” είπε η Sophie In ‘t Veld. “Τα αγοράζουν και ιδιώτες αλλά πρέπει να είναι εκατομμυριούχοι για να έχουν τέτοιο λογισμικό. Επίσης ένας ιδιώτης για να κάνει παρακολουθήσεις, πρέπει να έχει προσωπικό συμφέρον. Ποιος έχει λοιπόν τέτοιο συμφέρον για να παρακολουθεί πολιτικά θέματα; Να έχει το ενδιαφέρον και το χρήμα, για να κάνει κάτι τέτοιο;”, διερωτήθηκε.

“Άλλοι βρίσκονται υπό επίσημη παρακολούθηση. Είναι σύμπτωση όμως πως οι ίδιοι που παρακολουθούνται για λόγους “εθνικού συμφέροντος” είναι και στη λίστα παρακολουθήσεων με παράνομα spyware;”, κατέληξε η Sophie In ‘t Veld.

Σχετικά θέματα

Απόψεις