Διεθνή

Ο Μακρόν ετοιμάζεται να τιμήσει τον Τσολάκογλου της Γαλλίας!

Φόρο τιμής στον Φιλίπ Πετέν και στους 7 άλλους στρατάρχες που συμμετείχαν στον  Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα αποδώσει το γαλλικό κράτος το ερχόμενο Σάββατο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της ανακωχής.  Στην τελετή, που θα γίνει στο στρατιωτικό μουσείο των Invalides (όπου και ο τάφος του Ναπολέοντα), θα παραστούν οι υψηλόβαθμοι Γάλλοι στρατιωτικοί.

Η αναφορά όμως του ονόματος του Φιλίπ Πετέν έφερε αντιδράσεις και λογικά, αφού ο γαλλικός λαός στην πλειονότητά του δεν έχει συνδέσει το όνομα του Πετέν με ανδραγαθήματα αλλά με το ρόλο του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Αποκτώντας την πλήρη εξουσία, μετέφερε τον Ιούλιο του 1940 τη γαλλική κυβέρνηση στην πόλη Βισύ (Vichy ) νότια του Παρισίου, στην κατεχόμενη ζώνη από τους ναζί, με τους οποίους συνεργάσθηκε και συνέβαλε στις μαζικές μεταφορές Εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων. Με το τέλος του πολέμου καταδικάσθηκε σε θάνατο το 1945 για «indignite nationale» (εθνική προσβολή) ποινή που στη συνέχεια μετατράπηκε σε ισόβια από τον Ντε Γκωλ.

Ο Μακρόν, μετά τις αντιδράσεις υποστήριξε: «Δεν συγχωρώ τίποτα, αλλά και δεν σβήνω τίποτα από την ιστορία μας». Παράλληλα, έσπευσε να διαχωρίσει τη δράση του Πετέν ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο πόλεμο. «Ο στρατηγός Πετέν ήταν ένας μεγάλος στρατιώτης κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν κάνω κανέναν συμψηφισμό και δεν κρύβω καμία σελίδα της ιστορίας» είπε. 

Σε δεδομένη στιγμή μάλιστα, όταν βρέθηκε στο Βερντέν κατά το οδοιπορικό-μνήμης που πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα, κατέφυγε στα λόγια του στρατηγού Ντε Γκωλ για τον Πετέν όταν μετέτρεψε την ποινή θανάτου σε ισόβια: «Το ότι δυστυχώς, σε άλλες εποχές στο χειμώνα της ζωής του και εν μέσω ακραίων γεγονότων και μεγάλης ηλικίας είχε καταδικαστέες αποτυχίες, η δόξα που απέκτησε στο Βερντέν 25 χρόνια πριν, οδηγώντας το γαλλικό στρατό στη νίκη, δεν θα αμφισβητηθεί και δεν θα αγνοηθεί από την πατρίδα» είχε πει ο Ντε Γκωλ. «Και είναι αυτό και μόνο που θα τιμήσουμε στους Invalides» τόνισε ο Ε. Μακρόν.

Σημείωση: Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα πράγματα για τον Πετέν, πέρα από τις ίδιες τις πράξεις του στη Γαλλία, μπορείτε να ψάξετε και για κάποιον άλλο της ίδιας κατηγορίας. Υπάρχουν και στην ελληνική ιστορία Πετέν, με πρώτο και …καλύτερο τον Τσολάκογλου! 

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

(Επισκέψεις: 682 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend