Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο λαός της Αϊτής στο χείλος του γκρεμού – Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις Αϊτινών προσφύγων ζητάει ο ΟΗΕ

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες κάλεσαν χθες τη διεθνή κοινότητα να..

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες κάλεσαν χθες τη διεθνή κοινότητα να απέχει από την επαναπροώθηση Αϊτινών στη χώρα τους, η οποία παραμένει βυθισμένη σε πολυδιάστατη, ακραία κρίση, ανθρωπιστική, ασφάλειας και δημόσιας υγείας.

«Λαμβανομένης υπόψη την πολύ ανησυχητική κατάσταση, απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Αϊτή και να μην επαναπροωθούν Αϊτινούς σε μια χώρα εξαιρετικά εύθραυστη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

«Είναι σαφές ότι η συστηματική παραβίαση δικαιωμάτων στην Αϊτή δεν επιτρέπει επί του παρόντος την ασφαλή, αξιοπρεπή και βιώσιμη επιστροφή των Αϊτινών στη χώρα τους», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

Τον Ιούνιο του 2022, υπήρχαν 147.558 αιτούντες άσυλο από την Αϊτή σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ενώ οι περισσότεροι Αϊτινοί ταξιδεύουν «μέσω των νησιών Τερκς και Κάικος ή των Μπαχαμών προς τις ΗΠΑ και, σε μικρότερο βαθμό, μέσω ανατολικής Καραϊβικής και της Γουιάνας προς τη Χιλή και τη Βραζιλία.

Ο Φ. Τουρκ κάλεσε να παρασχεθούν εγγυήσεις πως όλοι οι Αϊτινοί που ζητούν άσυλο θα έχουν πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες, θυμίζοντας πως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις ομαδικές επαναπροωθήσεις και απελάσεις χωρίς να υπάρξει αξιολόγηση των αναγκών κάθε προσώπου ξεχωριστά προτού αποφασιστεί η επιστροφή του.

«Η Αϊτή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», προειδοποίησε και κάλεσε να «μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» είπε και τόνισε πως η ασταμάτητη βία με τη χρήση όπλων στην χώρα «επιτάχυνε την κάθοδο της Αϊτής στη χειρότερη κατάσταση από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από ανθρωπιστική σκοπιά εδώ και δεκαετίες».

«Μολονότι η επείγουσα αντιμετώπιση της βίας είναι προτεραιότητα, η μελλοντική και βιώσιμη ανάκαμψη της Αϊτής χρειάζεται επείγουσα δράση και υποστήριξη για να επιτεθούμε στις βαθύτερες αιτίες αυτής της πολύμορφης κρίσης», κι απαιτείται επίσης «η σθεναρή δέσμευση της (αϊτινής) κυβέρνησης στη λογοδοσία και στο κράτος δικαίου», εκτίμησε ο Ύπατος Αρμοστής.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, η χώρα έχει πρακτικά παραλύσει, εξαιτίας του αποκλεισμού από βαριά οπλισμένες συμμορίες του σημαντικότερου πετρελαϊκού τερματικού σταθμού της χώρας, που προκαλεί τεράστιες ελλείψεις καυσίμων και πόσιμου νερού.

Μπροστά σ’ αυτό το χάος, νέο επεισόδιο στη χρόνια πολιτική κρίση, κρίση δημόσιας ασφάλειας και ανθρωπιστική κρίση, που χειροτέρεψε η επανεμφάνιση της χολέρας, ο αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί εξέπεμψε SOS προς τη διεθνή κοινότητα.

Την έκκλησή του μετέφερε την 9η Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προτρέποντας να μελετηθεί η αποστολή διεθνούς οπλισμένης δύναμης για να τερματιστεί ο «εφιάλτης» που ζει η χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις