Την ίδρυση νέου κόμματος, το όνομα του οποίου «θα το αποφασίσει η βάση», ανακοίνωσε ο Στ. Κασσελάκης, επισφραγίζοντας και τυπικά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας ιδεολογικού – πολιτικού – οργανωτικού εκφυλισμού ενός κόμματος που εφάρμοσε μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα της «αριστεράς» και της «προόδου», αλλά και αντέγραψε από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα όλες τις διαδικασίες ευτελισμού των εσωκομματικών συλλογικών διαδικασιών για την εκλογή ηγεσίας.
Ο Στ. Κασσελάκης εμφάνισε το κόμμα του ως «δημοκρατική συνέχεια» του ΣΥΡΙΖΑ, «ένα λαϊκό προοδευτικό κόμμα» που θα απευθύνεται «σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο και στη θεσμική δεξιά».
Επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί αποκλεισμών στο συνέδριο, ανέφερε πως «αποφασίσαμε να μιλήσουμε γιατί η σιωπή είναι συνενοχή». Υποστήριξε ακόμη πως «σε αντιδημοκρατικό κόμμα δεν παραμένουμε», καθώς «εμείς δημιουργούμε ένα κόμμα των μελών και όχι των κρατικοδίαιτων στελεχών».
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του νέου φορέα, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο αποχώρησε, αναφέρθηκε σε πέντε «προγραμματικούς πυλώνες» για τη «βιώσιμη ανάπτυξη» και καινοτομία, την «κοινωνική συνοχή» και την εργασία, την «κλιματική αλλαγή» και την «πράσινη μετάβαση», τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τη θεσμική αναγέννηση, την προστασία και την ασφάλεια, όλοι τους στόχοι του κεφαλαίου που ασπάζονται σοσιαλδημοκρατικά και «κεντροδεξιά» κόμματα.
Ήδη, έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις βουλευτές, η Κυριακή Μάλαμα, ο Πέτρος Παππάς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και η Ραλλία Χρηστίδου, χωρίς να αποκλείεται να αποχωρήσουν κι άλλοι.
Όταν επιβεβαιωθούν και επίσημα οι ανεξαρτητοποιήσεις, τη Δευτέρα με το άνοιγμα της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ -αν δεν υπάρξουν άλλες ανεξαρτητοποιήσεις- θα έχει 31 βουλευτές, όσους δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ. Εάν γίνουν άλλες αποχωρήσεις, το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από 902.gr