O Hamdan Ballal αγνοείται. Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την ημέρα που ο Ballal στάθηκε στο Kodak Theatre μαζί με τους συν-σκηνοθέτες Basel Adra, Yuval Abraham και Rachel Szor για να παραλάβουν το βραβείο Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ τους No Other Land.
Το ντοκιμαντέρ ασχολείται με τη συνεχή προσπάθεια των Ισραηλινών εποίκων και του στρατού να εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους από τα χωριά τους στην περιοχή του Masafer Yatta (που είναι ο τόπος καταγωγής του Baser Adra). O Ballal, από την άλλη, έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και μένει λίγο παραδίπλα, στο χωριό Susiya. Σε αυτό το χωριό επιτέθηκαν την Δευτέρα Ισραηλινοί έποικοι και επιχείρησαν στοχευμένα να τον λιντσάρουν. Κατά την επίθεση ο ίδιος τραυματίστηκε και επιβιβάστηκε σε ασθενοφόρο, το οποίο όμως σταμάτησε ο ισραηλινός στρατός και ο Ballal, χτυπημένος και αιμόφυρτος «συνελήφθη», δηλαδή απήχθη, από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τους Adra και Abraham που ήταν παρόντες, η τύχη του αγνοείται έκτοτε.
Σε ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως τρεις Παλαιστίνιοι «ύποπτοι» και ένας ισραηλινός πολίτης συνελήφθησαν, διαψεύδοντας πως μέλη του συνέλαβαν κάποιον «μέσα σε ασθενοφόρο». Αναφέρθηκε σε «Παλαιστίνιους τρομοκράτες» που «πέταγαν πέτρες» εναντίον «ισραηλινών πολιτών» και αυτοκινήτων με αντάλλαγμα να ξεσπάσει «συμπλοκή». Συμπλήρωσε πως τραυματίστηκε ισραηλινός πολίτης.
Η βράβευσή τους, οι φωτογραφίες με τα αγαλματάκια και τα κόκκινα χαλιά έχουν σημασία σε έναν άλλο κόσμο από αυτόν που βιώνουν οι δημιουργοί του No Other Land. Στον κόσμο που γεννήθηκε και ζει ο Ballal κουμάντο κάνει το ισραηλινό κράτος και το ζήτημα είναι πάντα η γη, η γη της Παλαιστίνης.
Το 1989 ο Ballal γεννήθηκε στο χωριό Susiya άλλα όχι στο «αυθεντικό». Η αρχική εστία των αγροτών και κτηνοτρόφων κατοίκων της περιοχής είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα νοτιότερα και σήμερα λέγεται Susya, όπως μετονομάστηκε από τις ισραηλινές αρχές μετά από διαβουλεύσεις με τους εποίκους που το κατέλαβαν, προκειμένου να ακούγεται πιο εβραϊκό από το μουσουλμανικό Susiya.
O ισραηλινός οικισμός δημιουργήθηκε, αφού το 1986 εκδιώχθηκαν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του χωριού. Τότε, μετά την ανακάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, και με… δημιουργική χρήση της έννοιας του πολιτισμού και της αρχαιολογίας, το ισραηλινό κράτος κήρυξε όλη την περιοχή αρχαιολογικό χώρο και εκδίωξε τους Παλαιστίνιους από αυτήν. Αμέσως μετά δημιουργήθηκε ακριβώς εκεί ένας οικισμός φανατικών ακροδεξιών Εβραίων, ο οποίος «ανθεί» αριθμώντας σήμερα 1600 κατοίκους.
Οι Παλαιστίνιοι μετακινήθηκαν στο νέο Susiya, όπου επιμένουν να ζουν γύρω στους 200. Οι Παλαιστίνιοι είχαν πάει στα ισραηλινά δικαστήρια ζητώντας να τους δοθούν πίσω οι περιουσίες τους, για να λάβουν την απάντηση ότι το χωριό τους δεν υπήρχε πριν το 1948 και την δημιουργία του Ισραήλ, αλλά δημιουργήθηκε μετά το 1960 και επομένως δεν έχουν ουσιαστικό δικαίωμα στη γη.
Στη γη τους, όμως, φαίνεται να έχουν δικαίωμα οι Ισραηλινοί που την κατέλαβαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί έποικοι της Susya είναι Νοτιοαφρικανικής καταγωγής, λευκοί Afrikaaners, πρώην Πεντηκοστιανοί Χριστιανοί, που μεταστράφηκαν στον Ιουδαϊσμό την δεκαετία του 1990, μετά την πτώση του Απαρτχάιντ στην Νότιο Αφρική. Σύμφωνα με την Judy Maltz της Ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, η οικογένεια Talijaards από το Randfontein, που ήταν μία μικρή πόλη χρυσωρύχων έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, ήταν από τους πρώτους εποίκους της Susya που την έκαναν ένα από τα επίκεντρα της Νοτιοαφρικανικής Εβραϊκής κοινότητας.
Όλα αυτά τα χρόνια ο στρατός και οι έποικοι επιτίθενται στο Susiya ανά φάσεις με ενδεικτική την τακτική τους το 2001, όταν ισοπέδωσαν τα πηγάδια του χωριού, έριξαν μέσα χαλίκια και κατέστρεψαν τα ηλιακά πάνελ που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για ηλεκτρισμό.

Σε αυτόν τον κόσμο , μέσα στην έρημο χωρίς τρεχούμενο νερό, χωρίς δίκτυο ηλεκτρισμού, με γονείς εκτροφείς αμνοεριφίων, με προγόνους που ζούσαν σε σπίτια-σπηλιές, ο Ballal απέκτησε φωνή, φωνή αρκετά δυνατή, ώστε να φτάσει μέχρι το Kodak theatre και να βάλει στο προσκήνιο την περιοχή του. Στην κατεχόμενη Δυτική όχθη, όμως, αυτά τα εγκλήματα είναι άξια λιντσαρίσματος από τους εποίκους και απαγωγής από το ισραηλινό κράτος.
Σημειώνεται ότι ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης και συν-δημιουργός του, ντοκιμαντέρ «Νo Other Land», Hamdan Ballal, στη συνέχεια, μετά και τη διεθνή κατακραυγή, αφέθηκε ελεύθερος. Αναλυτικά ΕΔΩ.