Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Guardian για τις «μαφίες της Μυκόνου» και την επίθεση στον αρχαιολόγο

Εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο φιλοξενεί ο Guardian, κάνοντας λόγο για τη «βία που πλήττει» το νησί,..

Εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο φιλοξενεί ο Guardian, κάνοντας λόγο για τη «βία που πλήττει» το νησί, ενώ συνδέει αυτά τα περιστατικά βίας με την προσπάθεια διατήρησης της αρχαίας κληρονομιάς.

Μάλιστα, το βρετανικό μέσο, συνδέει επίσης και την επίθεση που δέχτηκε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός με την «εκτός ελέγχου» κατάσταση που επικρατεί στο νησί από όσους «θέλουν να το εκμεταλλευτούν».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μανώλης Ψαρρός,

(εδω μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη που παραχώρησε η δικηγόρος του στον Νίκο Μπογιόπουλο στον realfm:

δέχτηκε επίθεση νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο σε δρόμο της Αθήνας, ενώ ο ίδιος κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητό του. Η ώρα ήταν 20:30 και όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο αρχαιολόγος μετά την επίθεση «είχε γενική απεργία την επόμενη μέρα και έπρεπε να κοιτάξω κάτι στα αρχεία μου για τη Μύκονο». Ο ίδιος, ο οποίος επιβλέπει την ανάπτυξη στο κυκλαδίτικο νησί, μιλώντας στον Observer ανέφερε επιπλέον ότι «μπορώ να θυμηθώ ότι πλησίασα το αυτοκίνητο, αλλά μετά από αυτό όλα είναι θολά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι με χτύπησαν στο κεφάλι από πίσω με τόση δύναμη που έχασα τις αισθήσεις μου».

Όταν συνήλθε, βρισκόταν σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου στις 8 Μαρτίου, είχε σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και τα μάτια του ήταν τόσο σοβαρά μελανιασμένα, με την όρασή του να παραμένει ακόμοα εξασθενημένη. Έφερε όλα τα χαρακτηριστικά μιας επαγγελματικής επίθεσης και ο 52χρονος ζει από τύχη.

Tο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται σταθερά στην Μύκονο, όπου μια φρενίτιδα κτιρίων έχει θέσει την αρχαιολογική υπηρεσία, στην οποία έχει ανατεθεί η προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου, σε κατάσταση… μάχης. Την τελευταία δεκαετία ο Ψαρρός ήταν επικεφαλής του τμήματος που εκδίδει οικοδομικές άδειες στο νησί.

«Τα πάντα σχετικά με αυτή την επίθεση είναι ενδεικτικά του πόσο εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Μύκονο», δήλωσε η Δέσποινα Κουτσούμπα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κίνητρα, ότι επρόκειτο για ένα μαφιόζικο χτύπημα που εκτελέστηκε από ανθρώπους που ακολουθούσαν τον Μανώλη από τη δουλειά. Αφορά τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και είχε στόχο να προκαλέσει φόβο στους αρχαιολόγους», πρόσθεσε.

Για χρόνια η Μύκονος αποτελεί… παιδική χαρά για τους πλούσιους, με τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις παραλίες της να αποφέρουν ολοένα και πιο θεαματικά κέρδη. Ωστόσο, η βάναυση επίθεση στον Ψαρρό αποκάλυψε και μια πιο σκοτεινή πλευρά της -αυτή ενός νησιού που καταλαμβάνεται από συμφέροντα που φαίνεται να είναι πέρα από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και του νόμου.

Την Τετάρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη των ανώτατων υπουργών του υπουργικού συμβουλίου για να συζητήσουν την υπόθεση και αξιωματούχοι περιέγραφαν ανοιχτά τη Μύκονο ως «κράτος εν κράτει». Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσει στο νησί επιπλέον προσωπικό ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, ανακριτών οικονομικού εγκλήματος και επιθεωρητών περιβάλλοντος και κτιρίων, ενώ θα ενταθεί και η καταστολή της παράνομης δόμησης σε αγροτικές περιοχές, στη Μύκονο και σε γειτονικά νησιά του Αιγαίου.

«Δεν υπάρχει νησί στο οποίο κάποιοι πιστεύουν ότι είναι υπεράνω του νόμου», είπε ο Μητσοτάκης. «Αυτή είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά».

Οι 1.000 περίπου αρχαιολόγοι της Ελλάδας είναι οι θεματοφύλακες της εξαιρετικής ιστορικής κληρονομιάς του έθνους. Για πολλούς, η ανθεκτική ομάδα των αφοσιωμένων εκσκαφέων και ερευνητών είναι το τελευταίο ανάχωμα ενάντια στις καταστροφές που συνδέονται ολοένα και περισσότερο με τον τουρισμό. Αλλά με τη βιομηχανίατου τουρισμού να αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ, η ισορροπία κρατιέται από μια λεπτή γραμμή.

Πηγή: ieidiseis.gr – Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά θέματα